Var är Lennartssons inredda vindsvåning på Solvalla?


Jag hade förberett mig på att medelåldern skulle ligga runt 70+ precis som på höstmötet när jag hoppa på bussen i lördags 08.45 utanför Solvallas stallbacksentré. I samlingssalen i Arkaden där höstmötet var fanns de hjärtflimmermaskiner och HLR-Kit i beredskap, jag trodde allvarligt att dom skulle få bära ut ett par gubbar därifrån. Men medelåldern hade sjunkigt drastiskt till omkring 45-50, kanske lite högre eller lägre. Det är så svårt det där med ålder.

Solvallas Hästägarförening tillsammans med SwedenTrot.se och Larsson Stable hade satt ihop ett heldagsprogram (gratis) som inleddes med besök hos bröderna Larsson. När bussen anlände till Erikssund Säteri guidade Henke eller Fredde (ingen aning om vem som är vem) oss runt på anläggningen. Det var snorkallt, regnigt och källossning så det blev bara ett stopp på turen, hos Caballion i hans franskinspirerade utestall. Caballion såg mäktig ut där han stod coollugn i regnet och Larsson bröderna verkar tro att han ska ta upp kampen om kungatronen på Erikssunds slott efter Reven d Amour. Tanken är att han ska årsdebutera i april och ha en tidig start uppe i Umeå enligt tradition (ägaren kommer därifrån). Annars var planerna helt ospikade för året men det pratades en del om hur bra han trivdes i Frankrike och P.D.A. nämndes lite i förbigående.

Jag tycker att utestallen där Caballion står, som är formade som en hästsko likt de på Grosbois, där hästarna ser varandra och står i frisk luft borde va en rättighet för alla hästar. All forskning tyder ju på att stall med lågt i tak, dålig ventilation och amoniakångor från avföring är helt värdelöst för hästarna.

Bussturen avslutades nere vid huvudanläggningen som bestod av stuteriet, stallet och slottet, där fick vi en riktigt intressant föreläsning om härstamning och exteriör av Sven Lindblom från Alyose. (Alltså inte hans härstamning och ext…. ja ni fattar nog.) Han var såld på den nya travaren, en helt ny ras, som han uttryckte det. Korning-korsning, fransk-amerikansk på fransk-amerikansk. Han försökte också lära oss sitt bedömningssystem. Jag fick en liten pratstund med honom efteråt och han sa att Financial Dust skulle få en utvärdering på exteriör och stam utifrån hans bedömningskriterier på Alyoses forum. Den är HÄR:

Erikssundsbesöket avslutades med uppvisning i stallet och på rundbanan av tre andelshästar som de ville sälja. Hästarna såg fina ut och eftersom de var anledningen till att dagen var gratis så tackade jag hästarna för ett trevligt besök och satte mig på bussen. Erikssund var stort och fint men gör sig mer rättvist på sommaren skulle jag tro.

Tillbaka på Solvallas stallbacke så bjöds det på mat och öl och vin i Larssons Stall. Larssons har nämligen tänkt steget längre vad det gäller mervärde till hästägarna. Förutom att de varje år anordnar en hästägarfest på slottet så har de ovanför sitt stall en inredd vindsvåning med skinnfåtöljer, storbildstv, bar och Black Jack bord som står till förfogande under vissa tävlingsdagar. Utanför finns även en stor balkong med fri sikt mot sista kurvan och upploppet, som gjord för att stå och skrika sig hes på under elitloppshelgen eller annan trevlig tillställning på Valla.

Grannstallet tillhör Financial Dusts tränare Senior Lennartsson. På hans vind är det tomt och det finns ingen balkong utanför. Det är ju sjukt konstigt tycker jag. Jag var nere en sväng och pratade med Jimmy i Lennartssons stall men han hade inget svar på varför vinden stod oanvänd.

Jag får väl bara anta att det är på gång men att det har dragit ut lite på tiden med tanke på flytten till nya gården, Spanienresan och allt…..

Trots bekvämligheterna hos Stall Larsson så tackade jag för mig lagom till finalerna började och mötte upp med sällskapet Ivarsson, Henke, Limpo m.fl. för att gå till e-läktaren för bästa sikt.

Det ska bli asgrymt att se Quarcio Du Chene möta Caballion i sommar!

Jag tackar Henke och Fredde Larsson för ett fantastiskt öppet och generöst värdskap och önskar dem lycka till under året. Skickar även ett tack till Solvallas hästägareförening för ett bra initiativ. Mer sånt!!

16 Comments

Add yours
 1. 1
  AIK-dansken

  Kan konstatera från Lindbloms bedömning där skalan är från 1-4 att FD är normal, varken mer eller mindre Att jag sen har mina egna åsikter om Lindblom spar vi till en annan gång. Klart Per ska ha hästägarebalkong.

 2. 3
  Stackars Jack

  Lät som en trevlig utflykt !!
  Men vad är väl en bal på slottet….
  Tror fn det är dyrt o äga häst 🙂

 3. 4
  Nicke.BH

  Angående Sven Lindblom så kan man ju säga att det han gör inte är någon exakt vetenskap. Och han beskriver också hur svagheter kan kompenseras eller förstärkas.
  ”Har hästen korta kotben eller brutna benaxlar och en liggande fjädrande bog eller ett vinklat kors så kan det fungera.
  Skulle bogen vara stupande eller korset plant så minskar möjligheten att hästen kommer att hålla.
  Om hästen har en bred bringa och ett vinklat kors så kan den orka att bredda. Om korset är plant så minskar möjligheterna. De mest betydelsefulla exteriöra detaljerna är främre och bakre motor.”

 4. 6
  Stackars Jack

  Säger som Thomas Nordahl: – jag är orolig.
  Skeptisk till genvägar för framgång.
  Men det klart. Skicka en hårtuss från en Kenyan så kan vi odla fram ”egna” långdistanslöpare 🙂

 5. 7
  John

  Är ju bra om man kan sålla bort de 8 % som inte har generna iallafall .. Men så mkt skit som folk avlar på ändå så lär nog få bry sig.

  Bra de har lite mervärde för ägarna Larssons, det får man nog knappast av deras körningar i loppen iallafall :-). Hängde dock inte med på vad nån spanienresa hade med det hela att göra.. Men är kanske nåt internt :-/

 6. 9
  Nicke.BH

  Teneriffa trodde jag det var… Dumstrut på mig! Och jag som har kallat honom senior Lennartsson en tid för jag trodde han varit i Spanien. Aj ajaj!

 7. 11
  Nicke.BH

  Oj oj oj det här blir bara mer och mer pinsamt. Nu avslöjas det ju att mina 9 veckors spanska inte gav ett skit.
  Vi får väl låtsas att jag menade senior och får börja kalla Fredrik för Junior helt enkelt.

  Det här gör ju att trovärdigheten i hela bloggen sjunker väsentligt. De hästskoformade utestallen kan ju i själva verket ha varit inomhus i en rak svinhuslänga.

 8. 16
  Nicke.BH

  ”Senior är en människa som är äldre, motsatsen är junior. Man använder förkortningen sr, när far och son har samma förnamn. Då använder pappan Sr och sonen Jr. I sport är senior en åldersklass för vuxna utan åldersgräns, i motsats till juniorer, som har en maxålder.”

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Senior

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.