Robin Hedström – Snart Sveriges bästa travreferent?


Vi på Vinnarskallar gillar verkligen travsport och att lyfta fram Robin Hedström här på sidan känns helt klockrent. Jag gillar verkligen vad jag hört av Robin den senaste tiden och reffen är numera mer lagom entusiastiska. Man kan skriva lovande för att det här kan bli riktigt riktigt bra. Lovande känns dock som ett svagt omdöme då man redan är en av Sveriges bästa.

Den stora massan fick upp ögonen för Robin när han vann första upplagan av Värsta Reffet i TV4. Här på bilden mottager han sitt förstapris, att referera ett V75-lopp ihop med Stig H Johansson.

Värsta reffets framtid?
– När jag var med och lyckades vinna var klassen på deltagarna klart bra. Förra året höll klart lägre kvalitet och framtiden för programidén ser mycket mörk ut efter årets uppehåll. Det var den bästa sprängbräda som fanns för att få chansen att referera lopp.

Det var ju det året vi på redaktionen var med… Kom du ihåg Limpos ”reff”?
Efter lite minnesuppfriskande svarar Robin – Just det, det var han som inte kunde fullfölja hela loppet igenom. Inte bra, men det var han inte ensam om.

Foto: Kanal 75

Om vi tittar på dagens referenter vad finns att säga?
– Den bästa är Johan Edlund men han kanske inte räknas som aktiv längre trots sina inhopp på en del stordagar i sommar? Bland dom aktiva så vill jag plussa för han som refererar på Kalmartravet. I vintras på Kalmar reffade han väldigt snyggt när Agge The Bomber vann V75 efter en hård upploppsstrid mot upploppet ner mot Burmans Jackal Face. Det stod och vägde länge och det är ju givetvis skoj när det är kamp till linjen. Hade spik på hästen och det kan bidra till den positiva upplevelsen… Mantorp har inte en lika vass röst.

ATG-Live kan det vara något för dig?
-Jag har faktiskt tänkt tanken någon gång men så blir det inte. Dom sitter bara och maler sina värmningar fram och tillbaka som dom dessutom har fått av exempelvis banreferenten Patric Nilsson. Det finns ingen inlevelse där! Just nu får jag göra inhopp på olika banor och det fungerar bra.

Örebro och Lindesberg förknippar jag dig mest med men har även hört dig på någon dalabana. Hemköpskurvan har ni slutat med det på Fornaboda?
– Nej, vi får klara påminnelser om att det ska nämnas under dagens tävlingar. Det är inte det lättaste att tvingas välja in vissa ord men jag försöker. Jag refererar lite varstans där det behövs hjälp. Stand in!

Bästa Elitloppsreffet?
httpv://www.youtube.com/watch?v=IOgYWHyLOMM
2006! När Bosse Rydgren får till det så här bra kan man bara njuta. Som banreferent var det fruktansvärt bra! Perfekt! Att sedan målettan Jag Du Bellouet var diskad är tragiskt när han fått ett så bra reff.

Hur har du hamnat i ”båset”?
– Jag är ”infödd” i travet och åkte barnvagn som liten på travbanorna. Sedan fortsatte det när man som femåring sprang runt på tävlingsdagarna.  Inte så konstigt då Pappa bodde 100m från Örebrotravet. Ovanpå det höll min moster på med ponnytrav, då är vägen till travintresset självklart.

Framtiden?
 -Drömmen är att jobba på TV4. När jag varit där har stämningen varit på topp och det är inte så konstigt då dom gillar sitt jobb. Jag skulle älska att jobba där och se jobbet som meningsfullt. Vägen dit är inte spikad på något vis men jag är medveten om att jag behöver bli ännu bättre. För att bli det krävs mera lopp i kroppen.

Det värsta jag vet är dom här efterhandsreffen på Fredagarna då Per Skoglund verkligen trycker på hästarna som kommer vara i slutstriden fast dom i dåläget inte är segeraktuella. Kan du lova att inte hamna där?
– Självklart ska det aldrig ske, det förstör allting! 9 av 10 lopp är faktiskt refererade live. Jag vet inte hur det på fredagarna men det ska inte låta så. 

Det är väldigt svårt att reffa, vi har prövat själva… Har du några tips att bjuda på?
– Om du tränar fotboll 5 timmar i veckan i stället för 1 timme så blir du bättre. Precis samma sak gäller för en referent. Om inte jag refererar på länge så blir jag ”stel”. Sedan är böcker ett tips, det ger bättre ordförråd.

Supertack till Robin! Hedis är lite däven för dagen men lovade att komma med en gästblogg på vinnarskallar med vassa åsikter om travet i allmänhet.

+ There are no comments

Add yours

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.