Mjölksyreträning på Jordanstorp


För 10:e torsdagen i rad gästspelade jag som catchdriver på Jordanstorp. Idag fick jag en blytung start kl. 07.30 med en uppsittning bakom Package Deal som skulle köras några intervaller i backen inför nästa veckas start i V75-finalerna. Jag fick uppbringa alla krafter som fanns i dom muskellösa danska spagettiarmarna. Hästen var kalasfin och ett bra spår nästa lördag borde betyda en bra chans till seger. När jag klev ur vagnen efter intervallerna hade jag mjölksyra ända upp till det svårfunna hårfästet men hästen var lika pigg som när vi åkte ut.

 

Nästa heat i backen var det dags för vår kommande stjärna Financial Dust att få kämpa på lite i den lerfyllda uppförsbacken.Han fick gå sex intervaller i tisdags, fyra idag och han sköter sig fortsatt alldeles utmärkt. Han tycker inte om när det går för sakta och trots att det bara finns plats för två i bredd försöker han ofta komma emellan de framförvarande ekipagen. Jag har ännu inte tagit mod till mig för att köra honom men det närmar sig.

Jag kör alltid en del hästar långsamt åt skötarna vilket gör att jag förmodligen är den populäraste åldermannen på gården då dom spar mycket arbetstid. Ingo Rivner var en av dom och när jag satt i skogen och joggade honom kom jag att tänka på hösten 1992 när jag och en kompis hade bildat ett aktiebolag ett par år tidigare för att äga hästar för tävling och avel. Det var då räntan gick upp till 500% några dagar och vi hade sju hästar i vår ägo, över en halv mille i skulder och räntekostnaden varje dag var över sju tusen kronor.

Nordbanken som det hette på den tiden hade tidigare tagit travhästar som säkerhet för i stort sett obegränsad checkkredit. En dag ringde en stöddig bankdirektör och sa att vi har problem. Lite smådrygt svarade jag att det vore bättre att ringa finansministern eller riksbankschefen i stället för mig. Jag förstod ju naturligtvis vad han menade och det klargjordes tydligt att inga hästar kan tas som säkerhet för lån längre och att vi omgående skulle lösa lånet eller försättas i konkurs.
Det var då vi tog det mest korkade beslut jag någonsin deltagit i då vi bestämde att lösa lånen privat och ta var sin personlig skuld på över 300 tusen. Travhästar hade då tappat allt värde och vi tog en jätteskuld för hästar som var värda högst 100 tusen. Helkorkat.
Det tog mig över tio år att betala tillbaka den skulden.

Satt igår kväll och hittade en röd tråd de senaste 100 åren med 20 års mellanrum.
1912. Danskt OS-guld i 4-mansrodd med styrman.
1932. AIK svenska mästare i fotboll.
1952. Paul Elvström tog OS-guld i finnjolle för Danmark.
1972. Niels Fredborg tog OS-guld i cykel för Danmark.
1992. AIK tog SM-guld och Danmark EM-guld i fotboll.
2012. Det kan väl inte bli annat än en AIK-dansk som vinner VM i V75.
Om det inte skulle bli så är det dags att byta färg på tråden.

Vi hörs.  Mvh// Dansken.

9 Comments

Add yours
 1. 1
  Stackars Jack

  Skarvar i en liten tråd:
  1994. Ernst-Hugo Järegård skriker ”Danskjävlar!” på bästa sändningtid i Sveriges Television.

 2. 4
  Stackars Jack

  Håller med…tänkte inte på den intervallen.
  Förhoppningsvis lika lite som Package Deal tänkte på sin ”package deal” 🙂
  Skämt åt sidan.
  FD verkar het så för guds skull, håll honom lerinpackad i backen.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.