Ivarsson synar Hästgalan 2014!


Henke redogjorde sina tankegångar här på hemsidan för någon vecka sedan vilka som han tycker borde ta hand om priserna på årets travgala. Det fanns några avvikelser mellan mina och hans val, så därför lägger jag ut en liknande text med mina egna analyser. Överlag ser det väldigt förutsägbart ut, men så är det oftast när det gäller andra galor också t ex Idrottsgalan och Guldbaggegalan.

Årets Tvååring:
Onceforall Face
Soonerorlater
Enya Boko
Kickans Girl

Mitt val: Onceforall Face
Motivering: Galans säkraste vinnare! Har visat överlägset bäst kapacitet i kullen och vann Svensk Uppfödningslöpning på ett mycket imponerande vis. Röster man emot Kolgjini’s egna produkt bör man inte ha någon röstbehörighet kvar till nästa år.

Årets Treåring:
Amazon Am
D’One
Rokkakudo
Rolling Stones

Mitt val: D’One
Motivering: Eftersom det på hingstarnas sida presterades ojämnt och det blev en rejäl spridning bland storloppsvinnare, kommer det här bli en duell mellan kullens två bästa ston. Valet faller på D’One som trots allt vann det största loppet Svenskt TravOaks och jag tycker att man generellt sett ska lägga stor vikt på den största löpningen då kullens övre skikt siktats på att vara i sitt livsform den dagen sedan länge. Nu blev förvisso Oaks ett riktigt blufflopp, men det kompenseras med det svenska rekord som D’One sprang i början av september. Utan tvekan ett av årets mest sevärda lopp med stenhård körning hela vägen och den smått magiska accelerationen av D’One sista biten efter sen lucka. Amazon Am kan vara en ännu bättre häst och hennes år är helt fantastiskt, men det var extremt surt att hon inte var anmäld till Oaks och det fäller henne här.

Årets Fyraåring:
Mosaique Face
Digital Ink
Quid Pro Quo
El Mago Pellini

Mitt val: Mosaique Face
Motivering: Även i den här klassen har Kolgjini en solklar vinnare. Två Derbytitlar på två världsrekord. Sanslös utveckling och nu ser vi framemot hans äldre karriär.

Årets Sto:
Amazon Am
Blended Scotch
D’One
Mellby Briolett

Mitt val: D’One
Motivering: Det är väl samma motivering här som vid ”Årets treåring”. Det har varit ett svagt svenskt ”stoår”, framförallt på den äldre sidan och då blir det så här tråkigt.

Årets Äldre:
Nahar
Sebastian K.
Panne de Moteur
Maharajah

Mitt val: Nahar
Motivering: Även om slutklämmen av säsongen blev ganska miserabel för Nahars del så känns han given här. Sebastian K. vann förvisso ett storlopp mer än vad Nahar gjorde, men Elitloppet väger oerhört tungt i dessa sammanhang och det är loppet med stort L här i Sverige. Att han sedan var den som tjänade allra mest pengar under 2013 gör valet ännu enklare.

Årets Kallblod:
Månprinsen A.M.
Bro Viking
Hallsta Lotus
Faksen J:r

Mitt val: Månprinsen A.M.
Motivering: 2013 var året då svensk kallblodssport fick en ny härskare på tronen. Det har bara varit en tidsfråga innan den yngre förmågan Månprinsen A.M. på allvar skulle passera den gamla kejsaren Hallsta Lotus och det egentliga tronskiftet ägde rum på Östersund i början av juni när den förstnämnde, trots en tyngre löpning, betvingade den andre i en minnesvärd duell i Sven O Perssons Minne. Gunnar Melanders urläckre guldklimp vann senare på säsongen en vattentät spetstriumf i SM och valet i den här kategorin är mycket enkelt.

Årets Tränare:
Robert Bergh
Roger Walmann
Åke Svanstedt
Lutfi Kolgjini

Mitt val: Robert Bergh
Motivering: Nog för att det är väldigt tuff konkurrans i Sverige, men jag tycker att Daniel Redén borde ha varit nominerad i den här kategorin trots att den där riktiga fullträffen saknades för hans stall. Men oavsett vilka som nominerats är valet givet. Robert Bergh har haft ett kanonår rakt igenom. Stallet vann Elitloppet, och tävlade med mycket stor framgång i V75 under året och dessutom rönte stora succéer på unghästsidan. En mycket värdig vinnare av utmärkelsen helt enkelt!

Årets Kusk:
Robert Bergh
Örjan Kihlström
Björn Goop
Ulf Ohlsson

Mitt val: Robert Bergh
Motivering: Den överlägset klurigaste kategorin då jag tycker samtliga nominerade uppfyller kriterierna för att få utmärkelsen och det är bara Örjan Kihlström som känns lite avsågad på förhand. Björn Goop vann flest segrar som vanligt, men han har inte fått utmärkelsen sedan 2006 och det kan vara dags igen. Ulf Ohlsson visade att han är en man även för storloppen. Vid Sprintermästarsegern med Quid Pro Quo var han förvisso mest passagerare, men millimeterstyrningen bakom Rokkakudo i Kriteriet samt prestationen att lyckas kuska runt 75 dagar i sträck gör att han skulle vara värd den här utmärkelsen. Robert Bergh förbättrade siffrorna från året innan på ett otroligt sätt och var inte långtifrån att dubbla inkörda pengar som kusk. Min första tanke var att ge Björn Goop den nådiga nicken, men det går inte att komma ifrån Robert Berghs resultat och han är favorit även till den här tvåbenta titeln.

Årets Komet:
Helena Johansson
Fredrik Claesson
Mattias Djuse
Emma Wahlberg

Mitt val: Mattias Djuse
Motivering: Ett enkelt val och en storfavorit till titeln. Djuse vann Travrondens guldklocka och har verkligen inte kommit från ingenstans under 2013, men däremot har han flyttat fram sina positioner avsevärt och skördat stora framgångar i travets Elitserie, V75. Han är helt enkelt ett råämne som kommer gå mycket långt i sin karriär. Övriga nominerade har inte kommit lika långt på sin resa och det avgör saken för min del.

Årets Häst:
Digital Ink
Mosaique Face
Nahar
Sebastian K.

Mitt val: Nahar
Motivering: Vinner man Elitloppet utan att gå i botten varken i försök eller final är man Årets Häst för mig. Punkt slut.

Helen Anns Pris (går till en aktiv kvinna i den svenska travsporten):
Mitt val: Anna Forssell
Motivering: Oddset på att Anna Forssell ska få det här priset borde ligga kring 1,01 ungefär. Första kvinna att vinna Svenskt TravKriterium blev hon i höstas och eftersom hon inte fick det här priset när hon vann Uppfödningslöpningen 2010 måste det vara dags nu.

Jim Fricks Pris (delas ut till en lovande, ung professionell travtränare):
Mitt val: Per Linderoth
Motivering:
Priser där det inte finns några nominerade är det såklart lite svårare att spekulera i. Men jag skulle gissa på att Per Linderoth ligger bra till för att få det här priset vilket skulle innebära att det blir andra året i rad en Bergsåkertränare får det här priset då kollegan Henrik Svensson fick det förra året. Per Linderoth visade verkligen framfötterna förra året med en seger i Stochampionatet med Blended Scotch som kronan på verket. En annan som skulle vara tänkbar för det här priset är såklart Daniel Redén, men utan att kunna det exakta regelverket för det här priset antar jag att hans amatörlicens fäller honom här.

Årets Uppfödare:
Mitt val: Thomas Persson Finans AB, Stockholm
Motivering: Jag slänger ut ett långskott då jag inte riktigt vet vilka grunder man värderar allra högst för att komma fram till den slutliga vinnaren. Jag tycker i alla fall att man ska lyfta fram personer som med stora medel satsar stenhårt på travsporten i dessa tuffa tider som vi just nu går igenom, särskilt när sådana här hårdsatsningar ger utdelning. Att köpa dyra fölston är ingen garanti och världsrekordhållarinnan Giant Diablo var sannerligen inte billig att köpa efter avslutad tävlingskarriär. Därför är det så häftigt att det så fantastiska på pappret med två världsrekordföräldrar renderade i undantagshästen D’One.

Är det i några kategorier som jag är helt ute och cyklar i?
Kommentera gärna så får vi se vem som var rätt ute när Hästgalan äger rum den 7 februari.

/Ivarsson

13 Comments

Add yours
 1. 1
  Henrik Lagerstedt

  Skoj att du ger dig på dom icke nomineringsbara kategorierna.
  Nästa år får vi ha en egen alternativ gala 🙂

  Vi får se journalisternas resultat.
  Sedan om det är lika med att ha rätt. Troligtvis inte i mina ögon!

  • 3
   Zani

   Varför skulle onceforall face vara klar?Förmodligen vinner han, men har bara gjort 2 bra lopp. Men finalen
   väger väl tyngst. Tycker att Enya el Soonorlater ska vinna. Har ni inte kollat Enya efter galoppen?? Utan galopp blir det nog ganska jämt!
   Malmqvist häst har bara fått tuffa lopp o varit bra.

   • 4
    Ivarsson

    Om du tycker Enya Boko eller Soonerorlater ska vinna är det en jävla tur att du inte är röstberättigad.

    Jag respekterar om du inte har några sympatier för Onceforall Face eller Lutfi Kolgjini, men i sådana här omröstningar tycker jag att man ska bortse från sådant och enbart stirra sig blind på prestationer och titlar.
    Varken Enya Boko eller Soonerorlater hade kunnat göra om prestationen som Onceforall Face gjorde, en bedömning jag gör med hjälp av andra lopp duon har gjort.

    Enya Boko gjorde väl inget uppseendeväckande efter sin galopp i Uppfödningslöpningen? Hon gick säkert en fin tidsnotering efter sin startbrasa, men det gör de flesta hästarna efter galopp. Hästar är flockdjur.

 2. 5
  Micke B

  Du är inte ute och cyklar, har precis samma svar som jag. Ett undantag, årets häst skulle jag ge till Mosaique Face. Två riktigt tunga titlar väger tyngre än en Elitloppsseger.

  • 6
   Ivarsson

   Ja, det ska bli intressant att se vem som går segrande ur den striden och Mosaique Face skulle vara lika värd titeln som Nahar. Jag är dock ganska säker på att det blir Nahar, såvida inga röstningskampanjer rubbar omröstningen. 😀

   I den här klassen brukar unghästar ha svårt att hävda sig. Varken Conny Nobell eller Maharajah blev Årets Häst efter samma ”Derbydubbel”. Särskilt Maharajah kändes given efter prestationen i det svenska Derbyt. Lägg därtill att det inte ens blev svensk Elitloppsseger dessa år. Det krävs nog enormt hypade unghästar som Going Kronos för att ta det här priset och där är Mosaique Face inte än trots att en viss ”rubrikskapare” tränar.

   Så blir Mosaique Face Årets Häst kan jag stoppa den lilla analysen direkt i papperskorgen… 🙂

 3. 9
  Håkan Persson

  Angående uppfödarpriset. Det är inte ”Årets Uppfödare” som går till den som är vinstrikast. Priset heter ”Uppfödarbragden” och jag klipper in ett sammandrag av vad som efterfrågas för att kunna vinna priset.

  Med bragdkänsla!
  Det ska handla om framgångar som kan associeras till just en bragd!
  Det kan till exempel vara:
  – ett sammantaget exceptionellt resultat
  – ett exceptionellt resultat av en eller flera uppfödningar som till exempel segrar i stora eller klassiska lopp eller absoluta världsrekord.

  Vilka kan komma ifråga
  För att komma ifråga som kandidat ska det vara en eller flera som
  – kan identifieras som uppfödare
  – att uppfödningen har en viss kontinuitet
  – att uppfödningen präglas av god hästhållning.

   • 11
    Håkan Persson

    Min uppgift att klargöra. 😉

    Ja, det är ett viktigt pris. Inte många travgalor som hyllar uppfödarna, men kul att Hästgalan har med ”oss” på banan i alla fall. Sedan är det många banor som vi skickar in i skamvrån…

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.