Glödheta ”Uffe” samt klassklättrande unghästar!


Hetaste kusken för dagen i landet är utan tvekan Ulf Ohlsson. När över det första kvartalet för året är avverkat ledar han faktiskt den Allsvenska körsvensligan före omöjlige Björn Goop med hela elva ”pinnar”. Givetvis tror jag att Björn Goop kommer vinna ganska komfortabelt tillslut, men han kan definitivt inte kosta på sig något längre skadeuppehåll i år som han kunnat gjort tidigare om det blivit aktuellt.

Jag tycker man kunnat skönja en stor utveckling hos Ulf Ohlsson under det senaste året. ”Uffe” har vunnit en hel del fina lopp genom historien, men jag tror att segern i Sprintermästaren förra året med Quid Pro Quo (e. Yankee Glide) gav självförtroendet en rejäl boost. Detta ledde senare till att han vann Kriteriet med Rokkakudo (e. Varenne) via en millimeterstyrning och efter dessa framgångar har han definitivt höjt sig ett snäpp. En hungrig segermaskin som tillhör elitkuskarna har han varit länge, men nu tycker jag att han kör med mer pondus och minskat ner på misstagen.

Nu när Svante Båth inte anlitar honom i samma utsträckning längre utan hellre sätter upp Erik Adielsson på sina hästar är Ulf Ohlssons största kunder nu istället Reijo Liljendahl, Petri Salmela och Jan-Olov Persson. Inga dåliga uppdragsgivare och just Reijo Liljendahl måste vara drömmen att vara förstakusk åt. Den mannen fortsätter som en raket mot den yttersta tränartoppen.

Den konstellationen visade igår på Solvalla upp treåringen Ready Ribb (e. Ready Cash) som vann trots dubbla galopper mot ett hyggligt motstånd och det var utan tvekan den bästa prestationen jag sett av en treåringen hittills i år. Det härliga med hans intryck igår var att det var långtifrån en färdig produkt som vi fick se och det finns mycket att slipa på, men potentialen att vara med i kulltoppen finns garanterat i den där hästen. En parantes är att han nu tog en solklar ledning i hemsidans 3-åringstävling och i den kan han räcka mycket långt.

En annan häst som imponerade under samma lunchtrav var Åke Lindbloms Sauveur (e. Echo) som i sin fjärde start vann på läckra 1.13,3/2140a trots ett tungt lopp mestadels utan rygg och fortfarande är obesegrad.  Givetvis finns det risk för att det är lite ”för” bra och att det skadar hästens utveckling i det långa loppet, men det är härligt med dessa ”snackhästar”. En annan av den sorten startar på Mantorp på måndag och det är Magnus Jakobssons Fossens Bonus (e. Juliano Star) som hittills tjänat ”ynka” 900 kronor mer än Sauveur. Det finns risk att Åke Lindblom går ut redan nästa vecka på Sundbyholm, annars ser jag gärna en duell i Klass II på Örebro i början av maj. Efter att ha sett Sauveur igår känns det kanske fel, men jag tror att Fossens Bonus kommer vara en bättre häst i långa loppet…

Besökte ett ATG-ombud igår och kikade på andelssystemen till V75 som fanns att tillgå. På ett av systemen var Sentosa (e. Going Kronos) spik i den andra avdelningen. Mycket möjligt en topphäst, men problemet är att han ströks redan i onsdags och att systemet saknade reserver. Det är helt enkelt för dåligt och oseriöst av ombudet att två dagar efter strykningen av spiken sälja sådana här system till totalt omedvetna kunder.

En annan sak jag tycker var mindre bra hörde jag framför ATG Live igår och det var en detalj i Gävletravets egna tipsgenomgång. Kajsa Frick-tränade Hagentoy (e. Love You) var V64-omgångens största favorit och hade gjort en start i karriären innan gårdagen (tvåa bakom Ready Ribb). ”Tipssnubben” som pratade hade enligt egen utsago inte ens sett den starten och då ifrågasätter jag direkt seriositeten. Eftersom ljudet går ut i ATG Live och når väldigt många lyssnare bör man vara bättre påläst om man ska ta sig an den tipsrollen.

Hagentoy i sig måste jag bara gilla! Segern igår togs på ett nästan löjeväckande enkelt sätt och att det är samma korsning (Love You på en Super Arnie-märr) som på min gamla gunstling Vanessa du Ling skadar förstås inte.

Trevlig helg!

+ There are no comments

Add yours

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.