Financial ”VÅRTAN” Dust


Lördagen inleddes med ett besök på Jordanstorp, äntligen på plats igen för att se tvååringen igen. Tack vare god hjälp av AIK-Danskens rapporter var jag beredd på att han hade växt till sig på alla håll och kanter. Klart snyggare nu, tätare och fint musklad. Direkt såg jag dock ”defekter”… Det var små pluppar under mulen, vårtor! Erik Holm pratade om tonårsfinnar och det kan nog vara det protein rika höet som är boven? Hur som helst verkar det sätta igång magen på hästarna, vi fick höra några riktiga brakare. Till och med Limpo bleknade en aning. Mätning stod på programmet vilket ni se nedan:

Erik Holm fick med AIK-Dansken hjälp fram ett resultat. Mankhöjden mättes till 1,54cm och korset till 1,57. Han är något högre bak för närvaransde. Financial Dust kommer fortsätta växa lite till och en 5cm till anses fullt rimligt. Det finns väl gott om avelshingstar kring den höjden.

Jag såg dock reportaget från Vomb i dagens vinnare-sändning och där ansåg Lutfi Kolgjini att 1,63-1,64cm i mankhöjd var att föredra. Going Kronos, Glen Kronos och Joke Face ska vara riktigt rejäla bitar. Att våran häst inte blir någon ny Joke Face har ju dock stått tydligt en längre tid, den finns inte så många likheter mellan dom ännu.

Financial Dust ser riktigt knölig ut i bakvarv och när man vänder upp är det en helt annan häst. Det är helt otroligt att det kan vara sådan skillnad redan nu, det är ju långt ifrån en rutinerad tävlingshäst. Någon sköntravare är han inte ännu men det finns lite tid att slipa på dom ”omtagningarna” man kan tycka att han tar. Idag sprang han inte några farter utan lunkade uppskattningsvis strax under kilometertiden 2mintuer framför ägarskaran. Intressant att se honom mer skärpt i snabbare farter med andra hästar.

Alla tvååriga hingstar går nu i en egen hage för att minska skaderisken. Hästen har även bytt stall och har nu en box med god koll till fikarummet. Han sköter sig exemplariskt när jag är på plats, lugn och harmonisk vilket jag ser som positivt. Nu var han lite torr om karlederna efter joggingturen och han smörjdes in med en salva. Precis nu slog det mig, hade den inneburit startförbud?

3 Comments

Add yours
  1. 1
    Nicke.BH

    ”Att våran häst inte blir någon ny Joke Face har ju dock stått tydligt en längre tid, den finns inte så många likheter mellan dom ännu.”

    Hur menar du nu?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.