Vilket är Sveriges bästa 3-åriga sto?


E3-finaler ikväll är det som gäller för dom 3-åriga stona och min top-10 lista över ston kan inte publiceras med bättre tajming. Givetvis är det inte riktigt samma klass som hingstarna, men faktum är att detta är en samling riktiga topphästar som allihopa kommer kunna fortsätta leverera topphästar även efter karriären. 

*

 • Astrid Wibb (e. Viking Kronos – u. Princess Ride)

Det här känns som Stig H Johanssons främsta sto i den här kullen, och även om storloppsfinalerna hittills uteblivit så finns det mycket fart och utveckling i den här märren. En mycket mysig häst att titta på och hon har flyttat fram sin position rejält utan skor. Hon kan mycket väl redan visa sin klass i kvällens Consolation.

*

 • Canaka B.F. (e. Jobie Tempest – u. Frida Filiokus)

Mycket rejäl märr som tål grovjobb vilket är ovanligt bland unga ston. Veijo Heiskanen har undvikit E3-cirkusen med sin talang vilket kan vara positivt när det börjar vankas Svenskt TravOaks. Hon är mycket svår att inte gilla.

 

 • Domino Sund (e. Muscles Yankee – u. Euro Tara)

Med drygt 700 000:- intjänat är hon given på den här listan även om jag inte är överförtjust i henne. Hon har bara missat plats en gång vid sina 12 starter och är mycket nyttig men borde ha vunnit några fler gånger på vägen om man ska hårdra det lite. Om jag får leka ”spågumma” så tror jag inte att hon kommer vara aktuell för en liknande lista för 4-åriga ston. Däremot ett mycket fint avelssto i framtiden.

*

 • Helen Roc (e. Smasher  – u. Singing Tribute)

3/4 – syster med mångmiljonären Smashing Victory och har gjort en mycket gedigen inledningen på karriären. Efter några riktigt snygga spurter i våras kändes hon som den ledande drottningen, men efter några halvdana intryck halkar hon efter. Vi får hoppas att det är en liten svacka hon gått igenom och vi följer hennes fortsatta utveckling med spänning.

*

 • Khaki Broline (e. Ken Warkentin – u. Armbro Smile)

Mycket fin häst! Hon visade redan som 2-åring fina takter och efter en ganska trög på den här säsongen börjar utdelningen komma. Hon har haft en förmåga att lottas till tuffa lägen och det handikappar särskilt ston. Hon är en 3/4-syster till en av mina personliga favorithästar Indigo Broline vilket såklart är plus i kanten!

*

 • Moonbeam Hanover (US) (e. Cantab Hall – e. Mink Hanover)

Glänste i karriärens två första starter innan hon fick känna på tuffare motstånd samtidigt som hon hamnade i en svacka. Tog igen sig ett par månader innan hon under Sprintermästarhelgen på Halmstad klädde av dittills obesegrade Prada Pellini. Starten efter var hon inte lika fin och nästa start verka dröja. Kanske ryckte de skorna vid fel tillfälle. Hur som helst har Åke Svanstedt en riktigt fin märr som om hon fortsätter utvecklas åt rätt håll kommer tjäna fina pengar.

*

 • Nice Kronos (e. Viking Kronos – u. Sweet Sound)

Halvsyster till mångmiljonären Glen Kronos och det här är en riktigt klassig häst! Efter en misslyckad sejour i USA så kom hon igång på svensk mark ovanligt sent för att vara en Kolgjinihäst. Hon har bara förlorat en gång felfri här i Sverige och det var i E3-finalen då hon fick trava utvändigt ledaren. Hon var faktiskt inte helt kurant den gången så att lyckas bli fyra ändå visar på en mycket hög kapacitet. Det man saknat lite i henne är den där riktiga startsnabbheten som är så viktig i stora lopp, men det är mycket möjligt att den kommer med tiden.

*

 • Prada Pellini (e. Yankee Glide – u. Customary Logo)

Blev tidigt kullens stora snackhäst efter tre glänsarsegrar som 2-åring. Efter att ha bluffat hem både Juliennes lopp på Solvalla och Guldstoet på Axevalla började hon jämföras med Viola Silas. Enda likheten var väl egentligen segerstaplandet för dittills hade hon inte blivit synad. Detta skedde istället på Halmstad där hon från bakspår var chanslös på spets och helt enkelt inte räckte bättre än till en tredjeplats. Senast var hon sjuk så den starten kan vi glömma. Givetvis är detta en mycket bra häst men jag tror hon kommer få svårt att leva upp till de höga förväntningar som ställdes omgående av branschfolket men även av Thomas Uhrberg själv.

*

 • Roxa Sisu (e. Kadabra – u. Lemons Mill)

Mycket lovande häst som ikväll får sitt riktiga elddop i och med E3-finalen. Hon visade redan i maj vid en start på Åby att det här är ett ämne för kulltoppen när hon trots ett tungt lopp vann ett Breeders Crown-försök mot bra hästar. Efter en svacka visade hon en klar uppryckning i E3-försöket och här har Jocke Lövgren ett hopp i Oaks.

*

 • Tamla Celeber (e. Cantab Hall –u. Amanda Celeber)

Kullens drottning hittills och hon ser ut att kunna behålla den titeln en lång tid framöver. Hon har fortfarande inte gjort ett dåligt lopp och är mycket bra matchad av rutinerade duon Roger Walmann /Örjan Kihlström. Enda plumpen är väl egentligen att Örjan Kihlström gav bort segern till Prada Pellini i Guldstoet för med facit i hand vinner Tamla det där hur lätt som helst, men det är bara att konstatera att Örjans körstil bär frukt längre fram istället när prispengarna ökar. Jag anser att den här hästen saknar svagheter och kanske blir hon en lika framgångsrik unghäst som Giant Diablo, även om man helst ska undvika hästar från tidigare kullar.

*

Precis som med ”hingstbloggen” är det bara att protestera i kommentarsfältet om ni saknar någon. //Ivarsson

2 Comments

Add yours
 1. 1
  Stall Celeber

  Nu har vi i egenskap av Celeber-uppfödare inget att klaga på. Mycket kan förstås hända på vägen, men vi håller tummarna för att du har alldeles rätt i din framtidsanalys!

 2. 2
  Ivarsson

  Lycka till i kvällens lopp! Enligt mig är det en straffspark utan målvakt, men trav är trav! 😀

Kommentera