Vilken är Sveriges bästa 3-åriga hingst/valack?


Vad gör man en lördagsförmiddag när dagens trav inte känns så roligt och systemet redan är kontruerat. Jo, man skriver en blogg om något man gillar. Unghästar ligger mig varmt om hjärtat så det får bli dagens tema!
Förra veckan låg, av logiska skäl, det mesta av fokuset på amerikanska unghästar, men nu tycker jag det är dags att lyfta fram dem allra bästa 3-åringar som tränas inom vårat lands gränser. I dag kommer jag att fokusera på hingstar/valacker, stona kommer i nästa blogg. Jag har granskat treårssäsongen noggrannare än någonsin i år och jag har valt tio hästar som jag med spänning vill se mer av i framtiden. Notera att detta inte är någon ranking inbördes, eftersom det enligt mig är för tidigt då dem aldrig/mycket sällan mött varandra. Timo Nurmos är dominant på den här listan med hela fyra representanter och Stig H Johansson ståtar med två stycken. I bokstavsordning nämns dessa tio supertalanger…

*

 • Aga Khan Boko (e. Viking Kronos – u. Quicksilver Lobell)

Har bara startat en gång i karriären men så som han såg ut räcker det för att komma in på den där listan. Timo Nurmos har redan talat mycket varmt om den här fuxen och på den här fronten är det bara Svenskt TravKriterium som gäller i år. I mina ögon är han en av höstens allra mest intressanta hästar! Min Kriterievinnare.

 • Amaru Boko (e. Coktail Jet – u. Sue Boko)

Vann första E3-finalen i fenomenal stil från ledningen på topptiden 1.12.9/2140a och det såg långt ifrån slutsålt ut över mål. Den här hästen har aldrig varit trött och besitter allt vad en topphäst behöver i dagsläget, fransk styrka i kombination med amerikansk speed. Läst rykten om att hästen dragit på sig en skada och att den fortsatta säsongsmatchningen är ett frågetecken just nu. Vore mycket beklagligt för den här kanonen vill jag se på banan och framförallt i Kriteriet!

 • Formula One (US) (e. Yankee Glide – u. Ferrari Of)

6 segrar på 7 starter säger det mesta, och enda torsken kom från dödens på nyss nämnde Amaru Boko. Att han var sjuk den gången gör han ännu mer ursäktad och den här hästen har överraskat på självaste Stig H Johansson. Han har visat en otroligt bra inställning till tävlandet och det är väl inte direkt ”jänkare” kända för. Som USA-import är han inte startberättigad i dom största unghästloppen i Sverige och därmed svårmatchad, men helt klart kommer de storsatsande hästägarna från Finland att få mycket roligt av den här hästen i framtiden.

 • Global Manhattan (e. Love You – u. Devilish Yankee)

Fortfarande anonym bland den stora massan men är obesegrad efter två starter. Dessa segrar är tagna i Dalarna och han har imponerat stort vid båda tillfällena. Han är inte riktigt ”rumsren” och har det ”franska” i sig, därför kan det kanske bli svårt att tjäna riktigt grova pengar redan den här säsongen. Hur som helst är det ett riktigt stjärnämne. Startar på onsdag i ett lopp efter V75, hästen gör debut på Solvalla men han kommer att vinna loppet mycket lätt om han sköter sig någorlunda bra.

 • Inhibited (e. Scarlet Knight – u. Joda Lesdelles)

En riktig ”dark horse” på den här listan. Inte heller den här har hunnit starta frekvent och har bara synts till två gånger i tävlingssammanhang. I debuten glänste han från ledningen och infriade det snack man hört honom innan debuten. I starten efter gick inte alls bra och det är inte oväntat att han inte synts till på ovalerna på två månader. Håll utkik på den här hästen om ”Tarzan” åter får till honom i fint skick!

 • Kadett C.D. (e. Scarlet Knight – u. Kiss Me Life)

Efter några anonyma starter på norrlänsk mark slog han till med en ryslig prestation på Solvalla i maj. Trots ett tufft lopp kunde han vinna lätt på för årstiden otroliga 1.13.3/2140a. Givetvis var banan fruktansvärt snabb den dagen men tiderna ska springas. I vinnarcirkeln höjdes hästen till skyarna av Robert Bergh som var bestämd i sin åsikt att det är en av dem bästa han tränat, och då har den har mannen haft en rad stjärnhästar som vunnit många storlopp. Efter en imponerande försöksseger i E3 var han sedan inte vid god vigör i finalen. Robert Bergh lär vilja vinna Kriteriet en fjärde gång och den är hästen är given i kullens toppskikt.

 • Noe’ D’Asolo (IT) (e. Viking Kronos – u. Avigliana)

Mycket fin häst som verkligen har framtiden för sig. Inte heller den här hade Stig H Johansson några högt ställda förväntningar på, men toppprestationerna har avlöst varandra. Han segrade på en hög 13-tid i försök till E3 i blott sin fjärde start och gick en låg 13-tid som tvåa i finalen. Stig H Johansson grämer sig nog lite över att hans två bästa 3-åringar är importer och därmed ute ur Kriterieleken, men med den här borde han absolut ha Derbytankar med till hösten. Ett stjärnämne.

 • One Too Many (e. Viking Kronos – u. Bourbon Eyes)

Den här är Stefan Hultmans hopp i dem stora unghästloppen i framtiden. Med syskon som Intoxicated och Never Again har man såklart haft höga förväntningar på sig och det började snackas om den här hästen redan innan kvalet. Efter att ha galopperat i debuten har han gjort allting rätt och han ger det där lite flegmatiska intrycket som bara stjärnhästar brukar utstråla. Stefan Hultman har matchat honom i ganska enkla gäng och det ska bli mycket intressant när han börjar spänna bågen mot kulltoppen i höst. Absolut en aspirant till segern första söndagen i oktober.

 • Raja Mirchi (e. Viking Kronos – u. Dame Lavec)

Kullens absolut mest omtalade och haussade häst hittills. Vann Uppfödningslöpningen förra året och har trots några galoppsmisslyckanden i viktiga lopp försvarat sin ledande position i kullen än så länge. Storloppssegern i Ulf Thoresens Minneslopp är en tung merit och att kretsen kring hästen blåste av en planerad USA var rätt beslut mot hästen. Lutfi Kolgjini har aldrig vunnit Kriteriet och det lär dröja tills han har en lika bra möjlighet som i år, då det är sällan han plockar fram svenskfödda superstjärnor under 3-årssäsongen. Att en sån här fantastisk häst inte är självskriven som bäst i kullen visar vilken stark travsport vi har i Sverige.

 • Seabiscuit (FI) (e. Credit Winner – u. Candy Tilly)

Som flera andra på den här listan har den här hästen hållit sig lite undan rampljuset så här långt i karriären. Stod för en riktigt bra upphämtning efter tidigt fel i debuten och följde upp med utklassningsseger i starten efter på fin tid. Efter ett par månaders uppehåll gjorde han comeback på Mantorp förra veckan och han bollade med ett gäng i sömnen från dödens. Den här kommer vi få höra mer av och jag är tämligen säker på att Timo Nurmos sitter på ett trumfkort när Finska Kriteriet avgörs i höst, har mycket svårt att se att ska finnas en bättre finskfödd häst i den här kullen. Ny uppvisning på Mantorp väntar på måndag.

*

Det där var tio stycken råämnen och blir de inte miljonärer allihopa har kretsen kring hästarna misslyckats! Saknar ni någon på listan kan ni skriva det i kommentarsfältet!

/Ivarsson – fy fan så skönt med helg!

5 Comments

Add yours
 1. 1
  Glenn

  Härligt!våra unghästar är våran framtid!dom är alltid roliga o följa….från start till utveckling!..

  Lycka till på v7 idag!..

  /Trumslagarn

 2. 3
  Ivarsson

  Absolut, med den explosionsartade utveckling som Classic Man genomgått på slutet hade han absolut inte gjort bort sig på den här listan.
  Lutfi Kolgjini har en grupp starka hästar bakom Raja Mirchi med nämnde Classic Man, Västerbo Face It och Kaffir Face i spetsen. Enligt min syn på saken är det ingen av dessa som sticker ut särskilt kapacitetsmässigt och då är det lättare att dissa alla tre.
  Vi får helt enkelt se i framtiden om Classic Man borde varit med på listan! 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.