Vem blir årets häst 2010?


Den svenska storloppssäsongen lider mot sitt absoluta slut och man kan börja summera lite smått. Angående vilka som blir tilldelade priser på ”Årets Travgala” i början av nästa år är en årlig diskussion och det är titeln ”Årets Häst” jag grubblar över just nu. Förra året var det en kamp mellan Torvald Palema som vann ”allt” och Maharajah som gjorde förra årets enskilda prestation alla kategorier när han vann Derbyt. Torvald Palema vann den kampen överlägset och efter en hel del analyserande borde Åke Svanstedts speedkula försvara titeln. Han är outstanding med över 6 miljoner intjänat i år och då har han troligtvis lite euro att tjäna i Nationernas Pris också som går av stapeln i början av november i Milano. Det som kan ligga honom i fatet är att han (såklart) inte överträffar förra årets resultat, men det var det väl ingen som förväntade sig. Enligt mig har han varit precis lika bra i år som förra året bara det att motståndet har varit bättre samt att det i vissa löpningar klaffat sämre med position och tempo. Det som jag tycker talar för honom när det gäller ”Årets häst” är att han tillskillnad från vissa andra stjärnhästar under året har hållit sig fräsch och inte heller hamnat i några djupdykningar formmässigt. Startat uteslutande i storlopp och Åke Svanstedts troliga planering inför säsongen behövdes inte ändras.

Skriv gärna i kommentarsfältet vem DU tycker ska bli årets häst och gärna med motivering!

*

Som en liten uppföljning från mitt förra inlägg angående Kentucky Futurity-vinnaren Wishing Stone kan vi efter att ha läst Travrondens tisdagsnummer konstatera  att ägaren är fast besluten att starta sin stjärna i Orsi Mangelli. Det ser jag verkligen som  bonus och det är helt klart världens hetaste 3-åring i dagsläget. Det måste man vara efter uppvisningen senast när han sopade hem två heat mot vinnare av Hambletonian (Muscle Massive), Canadian Trotting Classic (Lucky Chucky) och Breeders Crown (Break The Bank K).

Mycket glädjande är också att den danske ägaren vill se hästen tävla vidare även efter treårssäsongen och stationera honom i svensk träning. Känns väl som ett typiskt Stig H Johansson-nyförvärv eller finns det andra bud?

*

Avslutar med ett citat från en intervju med Ulf Stenströmer på travnet.se förra veckan. ”Det är klart att det strömmar inte in hästar som hos Svanstedt, men det dyker upp en och annan det gör det.”

10 Comments

Add yours
 1. 1
  Henke

  Tamla Celeber – Årets häst. Har inte förlorat när man har kört för att vinna.

  Torvald är minst ett snäpp sämre än förra året… Det har synts till i varje start. 6millar inkört är vasst men känns ju långt ifrån oslagbar när han startar.

 2. 2
  Ivarsson

  Jag skulle verkligen inte protestera om Tamla Celeber fick den titeln, hon är grym och ser ut som en världsstjärna. Vi får se hur konkurrenskraftig ett 3-årigt sto är. Förra året vann Viola Silas 12 av 12 och var ”nya” Ina Scot, ändå chanslös. Förvisso mycket enklare konkurrens i år. Vi får se! 🙂

 3. 4
  Claeson

  Årets vinnare hör ni här och nu: Iceland! tråkigt eftersom min personliga favorit är Tamla Celeber.

 4. 6
  Pecka

  Tycker att det bör stå mellan de två superstona Tamla Celeber och Viola Silas. Dessa har fullständigt dominerat varsin klass. Sedan är det svårt att värdera motståndet men känslan är att det inte har varit så dåligt i alla fall för dem?
  Torvald Palema har varit den genom säsongen klart vassaste äldre hästen, men han har ändå inte dominerat totalt utan förlorat mot olika hästar vid några tillfällen.

  Mvh
  Pecka

 5. 7
  Ivarsson

  Antar att det är samma upplägg även den här gången med Fifty-Fifty mellan Journalister och Svenska Folket.
  Jag tror det kan vara en nackdel för ”unghästarna” då dom inte riktigt hunnit etsat sig fast hos den breda massan ute i stugarna och förra året var det (antar jag) också mycket sympatiröstande på Åke Svanstedt med tanke på ”grisfösar-eländet”. Det känns väl dock som att det inte kommer påverka röstandet lika mycket i år.

  Vi får ta en ny diskussion när alternativen till titeln släpps i mitten av december!

 6. 8
  Limpo

  Jag tror inte Maharajah blir årets häst. Den som lyser mest är väll endå torvald trots att formen i år vart sådä? Nej jag lägger min röst på iceland han vann ju trots allt Elitloppet

 7. 10
  Pecka

  Jo nog vann Iceland Elitloppet, men vad har han gjort i övrigt? Är väldigt illa om ett enda lopp skall vara avgörande för att få en sådan utnämning.
  Personligen tycker jag dessutom att Kriteriet och Derbyt smäller högre rent prestigemässigt då dessa bara kan vinnas en gång i karriären.
  Raja Mirchi är också en tänkbar efter Kriteriesegern, denna tillsammans med Thoresens minne är stort, men lite känns det som han ändå ofta missat när det verkligen gällt.

  Kan förresten Nadir Kronos nomineras som årets treåring? Han vinner det enligt mig näst Hambletonian största loppet du kan vinna i världen men är ju inte speciellt omdiskuterad i Sverige alls.

  Mvh
  Pecka

Kommentera