Var de enklare förr?


Jag har jobbat som hästskötare i drygt 10 år nu och har skött om några fina hästar. Nu har man även nån avkomma till sina gammla passhästar. Börjar man bli gammal?  Jag vet inte om de var enklare förr eller om man var bättre då, de jag vet är att jag sela ut fler vinnare då. Man blir lätt lite nostalgisk när man tänker tillbaka. Nu håller vi på att köra in ettåringarna, och där i hagen finns de ett sto e. Credit Winner u. Spirituell. Som man gärna kollar in lite extra. Just Spirituell fick jag äran att sköta, och när jag skriver äran så var de det. Spirran var Håkan och Ullas favorit häst så de ställdes höga krav på mig. Även om Spirran hade haft toppen av sin karriär när jag fick henne så vann hon en del lopp med mig som skötare. Två av loppen minns jag lite extra, de ena var när hon vann ett lopp hemma på Sundbyholm under fyraåringstestet dagen. 18,2a 2140m,  50 000 i första pris. Varför köra fortare än man behöver ? De andra loppet var i Gävle, hockey somna till i spets och blev av med ledningen mitt i loppet, men väljer att gå ut i dödens och vinner loppet där i från. Tur var väl de annars hade vi fått åka hem med dumstruten på.

Muscle Spirit

Vip Stone är nog den häst som kommer ligga mig varmast om hjärtat. Vilken kille, så många lopp han vann och så trevlig att jobba med. Alltid glad och positiv, ingen diva som Acclaim. Älskade mat så jag fick jämt höra ”han måste banta”. Vippen fixa min första solvalla seger som skötare.Han valde att vinna The owners trophy med 200 000 i första pris. Den kvällen glömmer jag aldrig.  Glömmer inte heller när han besgrea Västerbo Daylight i hennes genrepp inför Elitloppet.  Han hade dock för lite poäng  för att vara med i Sweden cup, undrar ofta hur de hade gått där. För form slår klass. Kaxig har jag alltid varit och de var jag alltid när han starta. Men när banveterinären ropa på Hockey i Örebro en gång och ville se en till provstart blev man lite nervös. Loppet gick, Gigant Neo i spets, Vippen i dödens. Han vann så klart och jag kunde inte vara tyst så jag fråga banveterinären om han tyckte han såg halt ut? jag fick inget svar..

Ska skriva om en  till häst som jag gilla lite extra. Thrust My Step var mina första stjärna jag fick sköta, vilket vild djur när han kom men efter kastration så blev de en helt annan häst på alla sätt och vis. Var den första V75 vinnaren jag sela ut, vilken känsla de var när han vann. Nu har de blivit 24 V75 segrar till för min del som skötare. Acclaim har stått för 19 av dom. 18 gånger var han först den 19 fick han för vinnaren diskades för doping. Thrusten var bortskämde som få, gick knappt att leda i grimskaft. Så jag ledde alltid Vippen sen fick han springa lös efter när vi skulle till hagen. Annars fick jag bara jaga han i hagen med grimskaftet. Ett lopp jag minns med han var när han vann ett lopp i Örebro, de skulle vara hans sista start för oss för ägaren hade bestämt han skulle till Frankrike. Jag brukar inte bli rörd och börja gråta när hästarna vinner, jag blir glad inombords men just den här kvällen hände de att jag verkligen blev tagen. Thrusten var så bra och bara lämna sina konkurenter och vann med 7 längder. Surt att han skulle åka. Men Hockey sa till mig när han kom in i stallet han har ett bra lopp om 14 dagar på V75. Jag lyckades övertala ägarna där att han skulle få vara kvar och starta.  Sen blev de aldrig någon flytt. Tyvärr så hade han sköra ben och skada sig allvarligt och flytta hem till ägarna. Han kom tillbaka till banan i annan regi sen och avsluta sin karriär bra.  Näst sista starten segrade han i och 50 000 in som 12 åring.

Vilka minnen alltså. Jag hoppas jag får återkomma om några år och skriva om nån av mina passhästar jag har idag. Finns några fina men om de är guldkorn de får framtiden utvisa.

Categories

5 Comments

Add yours
 1. 2
  Johan

  Trevligt, då har vi nått gemensamt… Jag har jobbat åt Hockey också, en kanon trevlig o duktig arbetsgivare… Hoppas ni har det bra ute i Berga…:)

 2. 3
  Catarina Damström

  Trevligt Johan. Men de måste ha varit längesen du jobba där, för jag har ju som sagt varit där i över 10 år och har aldrig jobbat med någon som heter Johan 😉 Dessto äldre Hockey har blivit så har han blivit en bättre arbetsgivare 🙂

 3. 5
  Catarina

  Spinoni har lämnat jordelivet men man ser hennes namn i dom flesta stamtavlor vi har. Ja vinnare idag måste väl Giacometti vara, har man Spinoni som mormor så:)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.