Vanessa du Ling!


Det var meningen att den här bloggen skulle handla om de treåriga stona, men vi flyttar fram den bloggen och skriver lite om ett äldre sto istället. Jag har nämnt flera gånger här på sajten att Vanessa du Ling (e. Love You – u. Volita Du Ling) är en av mina absoluta favorithästar. Det finns många travhästar jag gillar, men det finns en liten skara som utmärker sig lite extra i mitt hjärta av dessa och i den skaran finns hon.

Jag hade bra koll på henne redan innan hon börjat tävla av flera orsaker.

Storebror Vector du Ling seglade upp som en eventuell kulltopp i treåringskullen året innan och fick mycket fina lovord av Örjan Kihlström efter en seger tidigt på säsongen. Banker Hall-sonen drabbades av stora skadeproblem efter den starten och även om han kom tillbaka på ett grymt bra sätt två år senare verkar det som att han inte klarade av att hålla ihop. Ett stjärnämne som aldrig fick visa hur bra han var.

En annan orsak var att hon är efter Love You, som vid den tiden var ganska oprövad även om han redan rönt stora avelsframgångar i Frankrike t ex genom Qualita Bourbon. Jag hade redan fastnat för några av hans avkommor innan Vanessa debuterade och jag såg bland annat jämngamla I Saw You från publikplats vinna ett tvååringslopp på Örebro på ett fruktansvärt läckert sätt. I samma kull fastnade jag också för den blivande Derbyfinalisten Lovely Lidob som såg smaskig ut i sina vårstarter som 3-åring på Åby.

Man kan heller inte frångå att modern Volita du Ling (e. Super Arnie) lockade till sig blickarna efter en fenomenal unghästkarriär där Stochampionatssegern med lånekusken Erik Adiesson (Tommy Hanné var tvungen att köra egenägda jättesusaren Greyhound Birthday) var russinet i kakan. Med avkommor som Vector, Volita och Vincent har hon skaffat sig ett bra utgångsläge till att utnämnas som Elitsto, för jag tror att hon kommer att fortsätta lämna fina hästar även i Menhammar Stuteri’s ägo. Skulle kunna tänka mig att Vanessa du Ling har två säsonger kvar på tävlingsbanan innan hon kommer börja producera högkvalitativa Boko-hästar för John Bootsman. Att hon ska lyckas minst lika bra som sin moder på den fronten är min förhoppning, men omöjligt att sia om.

I tävlingsdebuten var hon svag, men i starten efter på Fornaboda såg jag henne för första gången live och mina förhoppningar på hur hon skulle vara besannades. Jag förevigade hennes joggning upploppet ner med en halvdan kamera. Förövrigt måste den där ”Nationaldagen” ha varit årets varmaste dag och på just den travbanan finns det inte heller överdrivet med skuggplatser…

Hon är i dagsläget uppe i drygt 2 miljoner kronor på kontot och jag tror det finns mycket mer att tjäna. Tyvärr har hon tappat formen totalt under högsäsongen både som 4- och 5-åring, och där har det såklart blivit lite utebliven inkomst. Hoppas vi får se en ändring på det i år, annars är det kanske så enkelt att hon presterar bäst under det kallare halvåret.

Jag har alltid haft en längtan till att se henne på fransk mark och ingen skulle bli gladare än mig om hon startar i Prix Helen Johansson under Prix d’Ameriquesöndagen när man själv är på plats. Det är en löpning för 6-8-åriga ston där vi svenskar haft fina framgångar tidigare med segrare som Västerbo Daylight, Sävaflickan och Riva Del Sole. Örjan Kihlström är fortfarande obesegrad med henne efter tre starter och att köra Vanessa du Ling till vinst i det här loppet skulle bli en perfekt uppvärmare inför ett visst lopp med Maharajah

+ There are no comments

Add yours

Kommentera