Uppsnack ”Stochampionatskval” strax innan start!


Jag startar skrivandet av den här texten med mindre än en timma kvar tills det att startbilen släpper iväg kvällens första försöksfält till Stochampionatet, så det är lite stressigt. Jag tycker årets upplaga ser väldigt oviss ut på förhand och det är skönt att slippa en riktigt bra favorit till 2 ggr pengarna som det brukar vara i Stochampionatet. Det brukar nämligen vara så att det yttersta skiktet i kulltoppen brukar vara tunt och att det är lätt att en dominant slår sig fram. Den här kullen känns väldigt jämn och hästarna som var väldigt bra förra året har blivit lite upphunna av övriga tycker jag. Jag tänker ge mig in på vilka hästar som jag tror kommer gå till final ikväll. Alltid när jag spekulerar i Stochampionat och särskilt i kval lägger jag mycket vikt vid dagsform och distansstyrka. Det är ingen slump att det brukar kunna skrälla just den här tävlingsdagen och förra året var det bara drygt hundra system kvar på V65 efter tre avdelningar.

Försök 1: Digital Darling har knallform och också fått ett bra startspår. Är väldigt startrask och kommer ta kommandot direkt. Sitter inte lördagens topplopp i benen distansen får fint är det bra chans. Miss Shape känns mera som en sprinter och därför behöver inte läget vara fel, då hon troligtvis är bäst bakifrån över gällande distans. Det är en flygmaskin som jag gärna skulle vilja se gå till final, men jag har hjärtat för en annan häst. Abborren såg jag på Stochampionatsauktionen som 1-åring och jag föll för henne direkt. Hon har matchats sparsamt under året med sikte på detta antar jag och formen verkar bra. Hon är riktigt rejäl av sig och jag hoppas verkligen hon tar en finalplats! Annars vore det välförtjänt om rejäla In Serenity kvalade in trots sitt ruttna utgångsläge, det är en häst som gynnas av distansen och går hela vägen till mål.

Försök 2: Öppet värre. Skulle ”Tarzans” lampa svika i första kan han få revansch här. Indiscribable gick verkligen bra i helgen och barfotabalansen verkar ha gett bra resultat. Trots spåret tror jag Örjan lyckas kvala in henne. Jumble Ås har fått ett perfekt startspår och är en riktigt bra häst. Skulle hon ta ledningen tror jag att det blir final för henne nästa söndag. Chat Chip känns verkligen inte som stayer från sidan och den tar jag avslag på. Britannia vann E3-final förra året, men har stagnerat efteråt. Kanske är hon på gång igen och Bergh lär nog ha trimmat till henne inför den här stora uppgiften. Modesty Scott gillar jag skarpt, men har svikit lite på slutet. Det talas om omlagd träning och skulle det bli en nytändning är hon en platsskräll.

Försök 3: Hästar som stångats en del på lördagarna brukar ha hårdhet som övriga kullsystrar inte har. Därför chansar jag att duon Divine Razz och Hazelmere går vidare från det här försöket. Den förstnämnde tror jag till och med kan vara en outsider till att vinna hela skiten och den sistnämnde är kuskförstärkt kraftigt. Pomona Wibb har inte glänst på länge och verkar vara långt ifrån samma prestationer som hon visade upp som treåring. Red Red Red är rejäl och är nog den som i förstahand hotar min duo. Celica Palema tror jag faktiskt ingenting på ikväll.

Försök 4: Askens Valencia är förhandsfavorit till slutsegern och det ska hon också vara så bra som hon varit i år. Fenomenala avslutningar varje gång och det är långa upplopp på Axevalla passar henne som handen i handsken. I försöket blir det dock en lätt resa från ledningen dit hon kommer köras efter en bit. Förhoppningsvis kan Erik Adielsson fixa till sig ryggen på favoriten med Electra Sund och lifta med till en finalplats. Hon har visade klart uppåtgående tendenser senaste två starterna och senast var det väldigt bra intryck. Outsidern är 9 Beverly Boko som ägs i Axevallatrakten och lär vara väldigt iordningställd. Även 8 Mellby Venus som är kullens starkaste häst? 10 Clara R.C. är en härlig Super Arnie-märr som är ruggigt underskattad och kan skrälla i den främre träffen om några av favoriterna faller bort.

Försök 5: Lopp där bästa hästarna dragit bästa spåren. Svårtippat, men jag är imponerad av utvecklingen Drillbit Ås stått för under året. Grymt bra nästsenast på Solvalla och gör hon om den insatsen går hon till final. 2 Mermaid Ås var kulltvåa förra året, men den här säsongen har inte varit lika framgångsrik. Startspår och form är kanon och det borde bli final. Gillar också Caddie Geisha som var väldigt nära kulltoppen förra året, men jag tycker ändå hon är för svårbedömd inför det här loppet. Västerbo Mixedlove spurtade väldigt vasst senast och visade knallform. Ruggig kantboll….

Försök 6: Äntligen får man se Polly Frontline på tävlingsbanan igen. Den här damen fastnade jag verkligen för förra året och jag hoppas verkligen hon klarar en finalplats trots ringrosten. Skulle hon väl komma dit tror jag hon kommer krossa rubbet nästa söndag med ett lopp i kroppen. Med sig till final tar hon med sig Latitude Broline som öppnat mycket bättre på slutet och troligtvis svarar upp innerspåret. Brenna Boko verkar vara en klassig typ, men jag tror hon är lite för ”grön” ännu.

 

Nu håller vi tummarna att det blir riktigt fina race ikväll och att hästarna som levererar bäst prestationer går till final!

+ There are no comments

Add yours

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.