Uppsnack Sprintermästaren 2012!


Igår kördes kval till StoSprintern och om det var det eller ovädret som var årets startskott på årets Sprintermästarmeeting låter jag vara osagt. Jag tycker kvalens täthästar höll bättre klass än vad som brukar vara fallet och det lär bli en riktigt bra final nästa fredag.

Crys Dream passerade sju miljoner kronor intjänat genom sin försökstriumf och Anna Forssell verkar ha fått riktigt fin snurr på den här ”snackisen”. Hästen gav ett mäktigt intryck från dödens och visade att insatsen på Solvalla starten innan inte var någon engångsföreteelse. Oyster Kronos får godkänt från ledningen, men kunde ändå inte motsvara mina högt ställda förväntningar jag hade på henne efter den fenomenala avslutningen på Tingsryd. Hon verkar vara ojämn i sina prestationer, men är definitivt inte chanslös om rätt dag i finalen.

Segrarinnan från Drottningens Pokal Love N’Hate gick på pumpen som gigantisk favorit, efter att ha blivit avslagen av en fin Occasion Kronos som Ola Samuelsson gjort ett bra tränarjobb med. Med tanke på det perfekta loppet vinnaren fick så var det faktiskt inte så överraskande. Den här hästen har utvecklats enormt mellan 3- och 4-åringssäsongen och jag minns intrycket hon gav vid Jägersrosegern i slutet av mars. Noterar att Bloom Boko gick till final här som högst seedade fyra, samtidigt som jag ger en passning till Henke och undrar hur det går för Highness Brodda (intern H2H-duell mot Bloom Boko)?

Det har inte klaffat riktigt för Only Kronos i stora löpningar, men redan när man såg henne startas igång som tvååring förstod man att hon kommer ha få före sig i kullen rent kapacitetsmässigt. Nu vann hon förvisso det sämsta försöket från ledningen, men hon fick genomgå en i efterhand obefogad stenhård press av förhandsfavoriten Unite d’Habern. Det såg ut att vara riktigt stumma ben i början av upploppet och hon var också passerad av en bra avslutande Red Red Red ett tag, men visade väldigt fin inställning och kontrade sig tillbaka till seger.

Min finalvinnare är trots förlusten i kvalet Åke Svanstedts Love N’Hate. ”Svanen” lät inte ett dugg orolig över den oväntade förlusten, och lovade att hästen skulle vara rejält förbättrad till finalen då den haft lite problem efter storsegern starten innan. Räkna med att det blir åka av!

Om ett par dagar kommer startlistorna till försöken i Sveriges Hambletonian – Sprintermästaren! Jag har ingen exakt koll på vilka hästar som aviserar start, men genom en lätt research har jag hittat ett gäng som lär dyka upp. Jag tycker det är roligt att sia lite om utgången innan jag ser både hästar och spårlottningen på prent.

Här kommer en helt personlig ranking över hästarna jag tycker känns hetast (alltså ingen tipsranking, sådant får man syssla med efter spårlottningen) inför årets upplaga.

#1: Brad de Veluwe (e. Andover Hall – u. Amazing Ride)
Tränare: Tuomas Korvenoja, Finland
Troligtvis mångas favorit till segern och det är berättigat. Riktig startkanon som kommer nå ledningen om framspår och sprinterdistans känns som hästens klart vassaste distans. Han har i och med segern i Orsi Mangelli förra året redan bevisat att han klarar av två raka heat vilket kan vara ett stort problem för vissa hästar. Han blev rejält manglad av Opitergium i Kungapokalen, men det är inte lätt att stå emot en sådan stridsvagn när man dessutom inte är helt kurant. Inget snack om saken, det här är hästen som ska slås nästa vecka!

#2: Panne de Moteur (e. Credit Winner – u. Jalopy)
Tränare: Stefan Hultman, Solvalla
Årets ”upcoming” i kullen och han var fruktansvärt läcker vid segern i Fyraåringseliten senast. Hästen hade vunnit Kungapokalen starten innan om Örjan Kihlström trott mer på sin häst under slutvarvet. I försöket till samma lopp blev han rejält utskåpad av Brad de Veluwe, men det känns som om han närmat sig honom rejält på slutet samtidigt som barfotabalansen lett till en markant förbättring. Samma konstellation vann med Orecchietti förra året och en favorit i repris känns inte fjärran.

#3: M.T.Golden Boy (e. Viking Kronos – u. Mystical Michelle)
Tränare: Joakim Lövgren, Jägersro
Det är inte ofta en av Sveriges bästa treåringar byter tränare UTAN att ett ägarbyte är inblandat, men det var just vad som hände med den här hästen i vintras. Kanske var han den moraliske vinnaren i Kriteriet förra året och Joakim Lövgren har garanterat inte försämrat hästen under sina månader som tränare på hästen. Förutom floppen i Kungapokalskvalet har han idel gjort fina insater och siktet har varit inställt mot den här uppgiften en längre tid. 2005 blev Joakim Lövgren, bakom en spetstravande Torvald Palema, snöpligt avslagen sista biten av en smygkörd Profit Ås och jag kan tänka mig att han fortfarande känner stor revanschlusta efter det upploppet. Får han och Stall Dream Team besöka vinnarcirkeln i år istället?

#4: Fawkes (e. S.J.’s Caviar – u. Up Front Peg)
Tränare: Åke Svanstedt, Axevalla
Häst som tillhörde skiktet precis under kulltopparna i USA förra året och var finalist i Hambletonian (det har dock många importer varit som inte räckt till i Sverige). Gick en riktigt fin långspurt i Sverigedebuten som trea i Kungapokalskvalet och slog till med seger i den efterföljande finalen trots bricka tolv. Inte startat efter det och trots att han gått två starter mot riktigt vasst motstånd här i Sverige känns han fortfarande svårbedömd rent kapacitetsmässigt. Då han enbart startat från bakspår här har vi svårt att sätta in hans kunnande från start. Den korta distansen känner såklart hästen väl från sitt tävlande ”overthere”.

#5: Prawns (e. Viking Kronos – u. Gambari)
Tränare: Roger Walmann, Solvalla
Imponerade grymt vid sin seger på Rättvik i lördags där han fick ödsla mycket kraft för att försvara ledningen. När alla trodde han skulle stanna över upploppet höll han istället säkert undan och visade härliga kvalitéer. Johan Untersteiner vill vinna sin ”hemmabanas” största lopp och här har han en häst som kommer passa perfekt under rådande förutsättningar. Jag tror sprinterdistans är optimalt för hästen och han har visat startsnabbhet som brukar vara väldigt viktigt i sådana här lopp. Hästen har flera gånger varit drabbad av tuffa utgångslägen och vi får hoppas trendbrottet från senast håller i sig ytterligare några starter. Typisk outsider som garanterat har formen i zenit!

#6: Olympic Kronos (e. Viking Kronos – u. Ebony Kronos)
Tränare: Lutfi Kolgjini, Jägersro
Häst som under Elitloppshelgen visade oerhörda resurser när han sånär vann ett ramlopp från ledningen efter att ha varit inblandad i en 07-öppning första 500 och varvat på under 12 full väg. Har inte det loppet gjort någon skada på hästen ska det bli intressant att se honom mot det här motståndet. Floppade så sent som igår genom att galoppera i ledningen i slutsvängen och jag hoppas han inte gjort detta till en ovana då han gjorde samma sak även i Kungapokalesförsöket.

#7: Attorney Hanover (e. Angus Hall – u. Astraea Hanover)
Tränare: Åke Svanstedt, Axevalla
Endast gjort fyra starter i Sverige, men jag gillade verkligen intrycket vid sina två barfotalöpningar i försök och final av Kungapokalen. Ska bli intressant att se om han rent av kan vara ännu vassare på kort distans. Även om meriterna är vassare på stallkamraten är jag absolut inte säker på att han är sämre kapacitetsmässigt.

#8: Donttellmewhattodo (e. Offshore Dream – u. Possisive Lilly)
Tränare: Per Lennartsson
Om man bortser från debuten för Per Lennartsson gjorde han fyra fenomenala framträdanden innan en sjukdom satte stopp för en framskjuten placering i finalen av Kungapokalen. Gjorde en minicomeback i lördags och med det loppet bör föra fram hästen rejält. Det har ju inte känts som en ultrasprinter, men då han alltid går hela vägen till mål så kan han vid startande tjäna fina pengar.

#9: Edward Ale (e. Here Comes Herbie – u. Mustang Donna)
Tränare: Petri Puro, Halmstad
Det stora hemmahoppet och tränare Puro är en herre som vet hur en häst ska toppas till viktiga uppgifter. Har visat klass hela karriären och var strong vid segern i Kungapokalsförsöket, men måste nog hitta ytterligare en växel om han ska kunna hota dem allra bästa konkurrenterna här.

#10: Nelle Käck (e. Muscle Momory – u. Peace In Kosmo)
Tränare: Anna Forssell
Bara en seger hittills i karriären, men hästen har visat prov på en svårslagen duglighet senaste månaderna och verkar hänga med i alla tempon. Överraskade med att kvala in till Kungapokalen, men har efter det visat att det inte var något speciellt med det. Var hästen som duellerade emot Olympic Kronos under Elitloppshelgen och även om han inte var riktigt lika bra som sin antagonist så fullföljde han urstarkt en bit bakom. Den här hästen går ”bombis” till final med hyfsat spår i försöket.

Det finns lite hästar i bakvattnet av dessa som eventuellt kan tänkas starta.
Stormysky (Stig H Johansson)
David Sisu (Petri Salmela)
Cao Dai (Stig H Johansson)
Go Green Pellini (Svante Båth)
Unison (Lutfi Kolgjini)
Pling Plong (Joakim Lövgren)
Orion Kronos (Lutfi Kolgjini)

Vad tror ni andra? Kan jag få några vinstbud INNAN spårlottningen? Givetvis kommer det dyka upp hästar som jag missat/avstått från att nämna. Kan ni lyfta fram någon jag räknat bort?

//Ivarsson

13 Comments

Add yours
 1. 4
  Fredrik

  Ett par som inte har haft dom bästa av uppladningar, som kan tänkas ha siktat på SM, är Mr Vida och Angelo.
  Kanske även Orne As men det är nog bakvattnet på samliga.

  • 5
   Ivarsson

   Både Angelo och Mr Vida är definitivt värda att framhålla, och båda skulle förgylla årets upplaga. Orne As känns väl dock ”bränd”.

 2. 6
  Stigge

  Som du skriver Ivarsson, Panne de Moteur har en i det närmaste 45 gradig utvecklingskurva. Så den tror jag bara vinner.

  Av de som inte finns med på listan kanske Vici Lane och Staro Fifty Fifty är finalaktuella.

  /Stigge

  • 7
   Ivarsson

   Även om Vici Lane vann på sprinterdistans i söndags så känns det ju mer som en stayer än en sprinter. Men vid deltagande nästa vecka skulle i alla fall en ledare bli synad…

   • 8
    Stigge

    Möjligt att Vici Lane inte är snabb nog. Men för att vinna SprinterMästaren måste man vara snabb och stark. Det är ju full fart hela vägen och då krävs det rejäl styrka.

    För att gå två år tillbaks så vann You Bet Hornline. Kändes inte heller som en sprinter. Just då iaf.

    Tror VL springer 11-tider utan problem om han kommer till start. Dubbla heat + Skoryck? Plus att Ludde är som bäst när han inte har någon press på sig.

    • 9
     Ivarsson

     Hehe, jag är ändå tveksam till om han skulle nå så mycket framgång i Sprintermästaren. Hoppas han går ut där så vi får svaret.

     Jag tror i alla fall det skulle vara bra för hästens utveckling med ytterligare några sprinterlopp, innan siktet ställs in mot Derbyt på allvar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.