Unghästar värmer ett sviiinkallt ”Valla”?


Vi kan räkna med strax under -10° C ikväll när Solvalla bjuder upp på sedvanlig manér. På onsdagsmenyn den här veckan bjuds det på åtta skitlopp och tre intressanta unghästlopp. Nu lär man självklart se alla lopp, men i själva verket hade man klarat sig med en V3-omgång.

Menhammar Stuteris Tvååringspris körs traditionsenligt den här tävlingsdagen. 2-åriga ston saknar en egen avdelning av Svensk Uppfödningslöpning och får där istället lite orättvist tampas med det motsatta könet. Varför inte höja det här loppets status med högre prispengar så har även ”tjejerna” ett stort lopp att sikta på som också renderar i lite enklare motstånd. 100k som det bjuds på ikväll är absolut inte ”kattskit”, men med ett, i alla fall, tredubblat belopp skulle tvååringstävlandet kännas lite ytterliggare jämställt och ett steg i rätt riktning. Kvällens lopp är lite lurigt då det kan finnas hästar som har dolda kunskaper men i mina ögon sticker två hästar ut. Såklart Rock Me Love (e. Love You) som såg så fantastiskt bra ut i sin debut och där är väl allting redan sagt. Svårbedömd kapacitet har den finsktränade jänkarmärren Foxtrot Volo (e. Conway Hall). Det var verkligen förberett inför debuten för Örebro och hon var ensam på banan på en bra tid. Hon har inte startat på 1½ månad och det är kanske för att inte riskera att hamna på tilläggsvolten i det här loppet. Modern tjänade ca två miljoner kronor efter att bland annat vunnit ett par småstora tvååringslopp ”overthere”, så att avkomman verkar ha tidig talang är ingen chock!

För 3-åriga ston körs Wallenius Cup och det är inget topplopp. Det här loppet brukar sluta i favoritseger och det gör det också i år genom en intetsägande vinst av Somekindacatch. Hon har kommit tillbaka på ett mycket fint sätt, efter en svacka under högsäsongen. Skulle någon offra sig och syna favoriten kan det bli skräll, men det händer tyvärr mycket sällan på huvudstadsovalen.

Big Noon (f. 1936 – d. 1964) var landets första folkhjälte på svenska travbanor och är också motiv på Solvallas logotype. Alla har väl sett den klassiska bilden på honom när han värmer upp inför Bjerkepubliken i Oslo i ståtlig stil med sina fyra vita strumpor. Ikväll hedras han med ett eget pokallopp, den prestigefyllda Big Noon-pokalen. Mycket fint lopp som kryddats med två derbyvinnare från utlandet, tyske Unikum och italienske Nadir Kronos. Den förstnämnde känns som en matlappsjägare, medan ”Nadiren” utstrålar klass och lär duga bra om det löser sig från sitt kluriga spår. Själv håller jag såklart en extra tumme för Never Again som inte står inför en optimal uppgift. Över kort distans har han aldrig startat men det känns som ett minus och det blir inte bättre av att han startar 20m bakom. Men med sju-åtta galopper på startvolten kanske det kan gå ändå… 😀

///En frusen Ivarsson

+ There are no comments

Add yours

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.