Underbar kväll i ungdomens tecken!


Då var kvällens tävlingar över och som förväntat var det stor sportslig kvalitet att njuta av. Eskilstuna kommer verkligen kunna erbjuda två riktigt bra lopp nästa helg som med fint väder borde innebära storpublik. Efter en sådan här tävlingsdag har man bra översikt över kullen och jag kan bara konstatera att kullen är riktigt stark. Väldigt många bra hästar och 13-tiderna kom på löpande band. Nog för att banan och vädret var riktigt bra, men jag vill verkligen inte kalla dessa för glädjetider då jag anser att hästarna är så här bra. 2004 vann Everest Ås E3-finalen på 13.3/2140a och det är en naturlig utveckling att kulltopparna sex år senare ska kunna springa liknande noteringar utan att brukas för fullt. Förra året vann Red Hot Dynamite detta lopp på 12.9/2140a och jag räknar med att vi återigen kommer att få se en 12-tid i finalen.

*

I synnerhet är det den öppna klassens final som är russinet i kakan efter att ha sett ett flertal riktigt fina insatser. Först ut var undertecknads favorit Noe’ d’Asolo som fick göra en 09-öppning för att ta hand om ledningen. Trots detta var han aldrig i nämnbar fara och han tassade undan på 13.7/2140a, vilket får betraktas som mycket bra för att vara i sin blott fjärde start. Ikväll var första gången han fick visa en del av sitt register och kretsen kring hästen kan se framemot finalen. Hästarna som körde mot honom idag hamnade utanför finalplats…

Raja Mirchi och Amaru Boko duellerade i det andra försöket där båda lämnar banan med fina betyg. Jorma Kontio valde att släppa ledningen till storfavoriten med sitt osynade kort och det var ett tråkigt beslut för loppets skull, men ett bra sådant inför hästens framtid. Segertiden 13.4/2140a var dagssnabbast och Raja Mirchi hade krafter sparade, kul att se att debaclet från senast bara blev en engångsföreteelse.

Sist ut av huvudfavoriterna var hemmahästen Kadett C.D. och var väl kvällens mest imponerande vinnare.  Robert Bergh avancerade fram tidigt i loppet och satte sig lugn i dödens. Därifrån kunde han kontrollera loppet och in på upploppet knäckte han enkelt en så pass bra häst som Update. Den här hästen är en undantagshäst som visar mycket fin inställning då tuffa lopp inte besvärar honom det minsta. 13.5/2140m från dödens på det där sättet var imponerande!

E3 Öppna klassen 2.140 meter autostart, 800.000 kr i förstapris

1. Noe d’Asolo – Tränare Stig H Johansson

2. Kadett C.D. – Robert Bergh

3. Raja Mirchi – Lutfi Kolgjini

4. Classic Man – Lutfi Kolgjini

5. Amaru Boko – Timo Nurmos

6. Top Dreamcatcher – Niklas Robertsson

7. Deuxieme Picsous – Johan Lejon

8. Wariner – Robert Bergh

9. Aaron de Veluwe – Toumas Korvenoja

10. Update – Stefan Melander

11. Tryptophan Ås – Marcus Lindgren

12. Aleksej – Robert Bergh

Jag har ingen klar vinnare i den här finalen (än) utan jag tippar med hjärtat och säger att Noe’ d’Asolo vinner efter en resa i vinnarhålet. Jag tror nämligen att Erik Adielsson avstår att köra honom i spets i en stentuff E3-final i hästens femte start.

*

E3 Stoklassen 2.140 meter autostart, 650.000 kr i förstapris

1. Tamla Celeber – tränare Roger Walmann

2. Nice Kronos – Lutfi Kolgjini

3. Helen Roc – Roger Walmann

4. Olivia Frontline – Tomas Pettersson

5. Karin Tilly – Claes Sjöström

6. Knowledge Face – Lutfi Kolgjini

7. Popcorn Lavec – Åke Svanstedt

8. Adena Boko – Stig H Johansson

9. Varenowa – Petri Salmela

10. Honest Ås – Roger Walmann

11. Khaki Broline – Per Lennartsson

12. Domino Sund – Robert Bergh

I stonas avdelning ser det ut att bli en duell mellan Roger Walmanns Tamla Celeber och ”Luddes” Nice Kronos. Dessa två glänste allra mest i kvällens försök när båda joggade varsin 13-tid. Den troliga favoriten och min vinnare i loppet är Tamla Celeber som lottades till ett perfekt innerspår och ska väl vara omöjlig att rubba från spets? När två träter kan en tredje part blanda sig in i leken och det skulle vara Helen Roc som stod för ett gediget dagsverke utan att glänsa. På den här fronten sparades hovarna så hon lär vara klart förbättrad i finalen när hon åter får dansa barfota.

Vilka tror ni vinner finalerna?

//Ivarsson

3 Comments

Add yours

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.