Tore Fyrand – en dålig Norgehistoria!!!


Måste skriva några ord om en händelserik lördag. Imorse fanns det fyra platser vakanta till årets Elitloppsupplaga och efter att italienska Mack Grace SM lämnat återbud blev platserna plötsligt till fem.

Som väntat tillföll en av biljetterna Stefan Hultman’s Orecchietti som tydligen gjort ett väldigt vasst snabblopp på Solvalla under gårdagen. Det här är en häst som bevisat att han kan vara med och strida om segern i Elitloppet. Han visade förra året i Sprintermästaren att han klarar två tuffa heat och Örjan Kihlström lär vara sugen på att vinna Elitloppet en andra gång då det varit stolpe ut för hans del senaste åren. Knappt slagen med en moralisk Jaded 2009 bakom Torvald Palema och 2010 valde han bort segrande Iceland efter försöket.

Classic Grand Cru är en åttaårig gedigen tysk-dansk som alltid gör sitt. Personligen tycker jag inte att han platsar i ett Elitlopp, men hans ganska överlägsna seger i Bjerke Cup förra helgen föll tydligen Tore Fyrand pladask för. Hästen kommer inte göra bort sig och lär inte bränna en finalplats från ett innerspår då han alltid brukar hänga med, men det är sådana här hästar jag hatar att ha med i Elitloppet. Totalt chanslösa på förhand och körs som statister. Aja, Lycka till Steen Juul.

Dessa var inbjudna innan dagens GulddivisionsfinalGävle och det loppet blev verkligen en fartfest. Loppet kördes i stenhårt 09-tempo hela vägen och när krutröken lagt sig stod Brioni med Jocke Lövgren i vagnen som segrare. Hästen fick oförskämt mycket kritik trots att han vann på Örebro senast och idag gav han igen på belackarna. Idag visade han verkligen vilken champion han är och även om han bara blivit tvåa om täthästen hållit sig på benen var det ett vasst formintryck. Känner man den här hästen rätt så borde han gå ytterligare framåt till nästa helg. Hästen som galopperade med halvmiljonen på gaffeln var Caballion och det var en helt grym insats hästen stod för. Det formligen sved i mitt travhjärta när jag såg att han precis som förra gången rullade över i upploppsgalopp. Lika ledsen jag blev över det, lika förbannad blir jag över att Fredrik B Larsson sitter och lallar i sulkyn. På två starter har det nu kostat ägaren 630k att ha ”Fredde” bakom den här underbara fuxen och jag kan garantera att en toppkusk skulle ge Caballion tillräckligt med hjälp över upploppet för att hålla sig i trav. Det är inte ofta en häst får en elitloppsinbjudan efter två diskningar och en halvknackig stayervinst på Katrineholmsdagen på Sundbyholm, men man är skyldiga att ge hästen en inbjudan efter den här otroliga prestationen som kanske landat på ett nytt svenskt rekord (egentligen ska man inte nämna dagens tider då Elitloppsbanan nästa helg kommer vara uppåt sekunden långsammare?) om han varit i rätt gångart hela vägen. Däremot kan jag tycka att det är fel mot hästen att starta i Elitloppet efter två så här pass hårda lopp, men det är bara att hoppas både fräschör och psyke håller. Tänk om Erik Adielsson, som är tillgänglig i Elitloppet, skulle få chansen nästa helg…

Istället för Brioni gick andrapriset till Dileva Käll som det löste sig perfekt för efter en ultradefensiv styrning av Ulf Ohlsson. Otroligt nog ändade den här insatsen i en Elitloppsinbjudan och det känns faktiskt åt helvete. Jag gillar verkligen Dileva Käll och har många gånger unnat henne en större framgång i unghästloppen, men jag tycker inte att hon ska få en elitloppsinbjudan på det här viset. Det finns nog minst femtio hästar i Sverige som skulle göra om hennes insats från idag och särskilt när hon inte har någon superinsats sedan tidigare under året känns det verkligen fel. Visst hon såg bländande ut på Hagmyren i årsdebuten, men det handlade om ett skitdåligt stolopp som hon vann på en hög 14-tid före Justfixit. Jag tycker Tore Fyrand pissar på många andra ekipage som velat vara med i Elitloppet i och med den här inbjudan. Kontentan av detta blir dock att Peter G Norman helt plötsligt ska köra sitt första Elitlopp och det blir verkligen en krydda i sig. Grymt bra jobbat med matchningen av hästen och lycka till!

Jag och Eric fick verkligen hopp om att Nalda Nof skulle få en biljett när italienaren strök sig imorse, då hon åtminstone är född och uppväxt som italienska. Ingenting hände och jag hoppas verkligen att det kommit ett ”Nej, tack” från den fronten annars är det den största skandalen under min livstid att hon inte blir inbjudan när jag ser vilka hästar som hoppar in i ”sista minuten”. Nu istället lär hon tävla om pinsamma 200k i Lady Snärts Lopp och det är så att man skäms som svensk när det tävlas om sådana brödsmulor för Europas bästa ston under den största helgen. När Prima Stella vann loppet för två år sedan var det 220 000 riksdaler till vinnaren…

Det finns fler hästar som jag tycker borde fått biljett före vissa andra. Bara någon timme efter Guldfinalen spurtade Friction hem en Silverdivision med stormsteg och han hade varit perfekt som årets ”Cenit Guy”. En häst som har 0-0 emot alla(?) konkurrenter och fullkomligt osynad.

Åke Lindbloms I Saw You hade också varit en färgklick och där har vi en kusk som inte hade gömt sig emot giganterna nästa söndag.

Amaru Boko har jag vurmat för tidigare, men galoppen på Solvalla senast kostade helt enkelt en Elitloppsplats då han omöjligen hade torskat det loppet från ledningen.

Tore Fyrand gör sitt sista Elitlopp som ansvarig och det tackar jag för. Han har i mitt tycke utfört ett flertal skandalinbjudningar. Hur han kunde bjuda in Beanie M.M. före Oslo GP är fortfarande ett mysterium och hans arbete denna lördag är under all kritik. Tycker också det har varit alldeles för dålig kommunikation ut till oss travälskare om vilka som tackat nej till start, istället har man fått leta upp andra källor som man inte till 100% kan lita på. Elitloppet och hela loppets historia har följt med mig hela livet. När en sån sak som verkligen betyder mycket för en missköts så blir man såklart riktigt förbannad.

Nu hoppas jag att en annan sak jag verkligen älskar räddar upp dagen. Bayern München blev ett personligt favoritlag i slutet av 90-talet för att tyskturken Mehmet Scholl briljerade på mittfältet. Säsongen har hittills inneburit silverplats i både ligan och Cupen, så ikväll måste det bara bli seger emot Chelsea. Jag, Conrad Lugauer och många med oss kommer att njuta av 90 minuters tysk fotbollspropaganda ikväll. Jag tar på mig Toni Kroos-tröjan och greppar påsen med några bayerska öl för att bege mig emot ”Limpo” och en trevlig fotbollskväll.

Ha en trevlig lördagskväll!

/Ivarsson

19 Comments

Add yours
  • 2
   Ivarsson

   Givetvis var Beanie M.M.-inbjudningen värst. Att göra ett så gigantiskt misstag samtidigt som man har så mycket tid kvar att spela med är oförlåtligt.

   Enkelt att redovisa min lista:

   Bort med:
   Classic Grand Cru
   Beanie M.M.
   Dileva Käll

   In med:
   Nalda Nof
   Amaru Boko
   I Saw You

   Friction får ge vika för att stallet redan har en häst och jag antar att en massa franska kanoner tackat nej.

   • 3
    Henrik Lagerstedt

    Kan verkligen inte hetsa upp mig över att I Saw You inte kommer med. Man måste nog ha lite örebro-blod i sig för att ha den känslan.

    Åke Lindblom är tre nummer för liten, kan inte se hur han ska sätta färg på loppet på något sätt. Bara vara i vägen. Det som talar för är att hästen ser ut att ha matchat för loppet.

    • 4
     Ivarsson

     Hehe, det har inget med var hästen är bördig ifrån. Jag väger bara I Saw You’s insatser i år mot Dileva Källs. Svårare än så är det inte.

     Men eftersom Beanie M.M. fick inbjudan för två veckor sedan redan, så var I Saw You aldrig aktuell den sista dagen. Beanie M.M. hade aldrig fått inbjudan efter Oslo GP, vilket hade gjort att ytterligare en plats hade varit vakant.

 1. 5
  Jen

  Jag lyfter på hatten Ivarsson! Som alltid mycket vassa och enligt mig helt korrekta åsikter!
  Jag är väl partisk i frågan, men för mig helt ofattbart vilken dubbelmoral fyrand ligger inne med..
  Amaru får ingen plats pga galopp, trots 10,5 efter galoppen med ett lopp i kroppen efter vintervila.. Och sen bjuder han ändå in hästar med galopp i senaste starterna! Inget ont om caballion och orrichetti, de är hästar som jag tror kan utmana om segern.. Utan tvekan! MEN dubbelmoralen.. Usch och blä!

  • 6
   Ivarsson

   Egenskapen jag framförallt önskar hos en Elitloppspromotor är ”fingertoppskänsla”, och den verkar Tore Fyrand sakna helt och hållet.

   Låter helt sjukt om han nobbar Amaru för galoppen senast och han samtidigt släpper igenom Caballion som upploppsgalopperat två gånger. Det är i mitt tycke mycket lindrigare att galoppera i inledningen av loppet än i slutet, det sistnämnda talar ju i 9 fall av 10 för en ofräsch häst.

   Amaru Boko har varit ringrostig i sina första starter för året och inte svarat för fantomprestationer i stil med det han kan i toppform, men det är här Fyrand ska ha fin ”feeling” och lita på hästens kapacitet och Team Nurmos. Sahara Dynamite förlorade från ledningen på Dannero 2009, men fick likväl en inbjudan och dundrade undan på 09.8/1609m i försöket två veckor senare. Timo Nurmos kan verkligen konsten att toppa hästar till stora löpningar även bortsett från Kriterium/Derbyn.

   Om jag minns rätt var Amaru Boko lite rostig även vid förra säsongens inledning och det dröjde tills tredje starten innan det riktiga klippet i steget fanns där. Jäkligt synd att historien inte får upprepa sig i Elitloppet…

   En Amaru Boko vore så mycket roligare att se än en Classic Grand Cru som man vet exakt hur den kommer köras och vad den kan åstadkomma nästa helg. I mitt tycke är det typisk flagghäst och det hela blir ännu mer idiotiskt när redan Brioni tävlar under tysk flagg. Classic Grand Cru fyller med andra ord ingen som helst funktion i Elitloppet 2012 utan känns mer som en fin gest till tränare Steen Juul som haft ett rent helvete med sin egna ”fräschör” på sistone.

   Aja, det körs ett Elitlopp nästa år och då hoppas jag att Mattias Stenby är ytterst ansvarig precis som för några år sedan. Det måste vara den bästa Elitloppschefen sedan mytomspunna Rune Stolts tid.

 2. 7
  John

  Trots att det kan ligga en del i det du säger ang caballions g till slut, så vill då jag mycket mycket hellre se den i elitloppet än både Amaru Boko eller nån av övriga nämnda. Enda av dem som känns spännande. Hade inte varit rätt att avstå inbjudan för att vara konsekvent.

  • 8
   Ivarsson

   Ja, inget snack om att Caballion att han ska ha en biljett. Efter prestationen igår måste den finnas med på topp 16, men jag tycker det är omdömeslöst av kretsen kring hästen att tacka ja när hästen uppträder som han gör på upploppet. Sådana här galopper kommer kanske sätta sig på skallen hos honom och det vore otroligt synd på en sån där kanon.

   Så jag hoppas på en startbrasa nästa söndag för hästens bästa (och för kuskens sämsta…)!

   • 11
    Ivarsson

    Det är många saker man undrar om Elitloppet 2012. Det är så uselt av Solvallaledningen att inte vara mer öppen om hur deras tankegångar gått senaste veckorna; vilka som varit aktuella, vilka som fått förfrågan och vilka som avböjt. Helt sanslöst, nästa år är det nog bättre att SHK delar ut inbjudningarna…

 3. 12
  John

  Eller varför inte låta den nya ”rankingen” avgöra. De bästa har företräde o sen några wildcards som får delas ut bara.

 4. 14
  Daniel Eliasson

  Mycket bra skrivet Ivarsson! Norrmannen är verkligen ute och cyklar med de sista 4-5 hästarna! Han bör ha en bakup plan kan ja tycka när det kommer skador/sjukdomar! En reservlista eller något för att det inte ska bli sådana här panikinbjudningar!
  Ja hoppas verkligen han har fått ett nej tack från följande:
  The Best Madrik
  Quaker Jet
  Napoleon Bar
  Nesta Effe
  Marielles
  Nalda Nof
  annars är det skandal!! Att han bjuder in Oracle som ersättare för Raja finns ju inte. Pajas TORE!!

 5. 15
  Lage

  Ge er !

  I Saw you!!??

  Dileva Käll behöver väl knappast skämmas för sig? En långt bättre häst än I Saw You som inte visat ett skit i ett enda lopp av dignitet.

  Går man1.10.0 helgen innan Elitloppet och visar knallform då är man med. Dessutom som sto.

  Tamla Celeber ville man ha med efter 1,14 över 2140 m i årsdebuten på Åby, men det är tydligen annat än att gå 1,14 som Dileva Käll travade ensam och okörd på Hagmyren?

  Hon är 2a bakom Brioni och slår Alvena Pele, Wishing Stone etc. som ”massan” yrat om och tycker att Orichietti, utan ett lopp på 3 veckor (galopp senast), är självskrivna? Sedan står Lets Dance Jessica, Nybrink och Hellstedt och yrar om en hackande Friction?

  Nyktra till grabbar!

  • 16
   Ivarsson

   Helgens tidsnotering är skrattretande intetsägande då banan säkert var en sekund snabbare än en vanlig oval. Att en Alvena Pele som inte är i toppform springer 10.2 i andraspår tycker jag säger allt.

   Dileva Käll är ingen Elitloppshäst och det bevisar om inte annat hennes förtidsodds som just nu ligger på 200 ggr pengarna. Hade hon startat i Stoeliten i helgen hade hon säkert varit en frisk 15-oddsare?

   Jag vill poängtera att jag inte har något emot Dileva Käll, men topp 16 över tillgängliga hästar är hon helt enkelt inte. Detsamma gäller Oracle.

 6. 17
  Rickard H

  Haha, vi var inte många som jublade på E-läktaren när Prima Stella vann, men jag var en av dem.
  Beträffande Elitloppet finns det en del övrigt att önska. Så är det förvisso varje år. Instämmer med Eliasson men tyvärr Jen, Amaru Boko har inte förtjänat en plats (men det är det ju flera som inte gjort som är med å andra sidan….)

 7. 18
  Lage

  Ivarsson

  Om nu tidsnoteringen var skrattretande intetsägande så gick ju stoet 1.10.7 på Bergsåker förra året. Nu går hon 10 blankt i årets 2:a start.

  Den som är först över linjen efter 1609 m är vinnare, om den så står i 200 ggr degen. De fyra första till final.

  Men I Saw You är topp 16 ? En häst som ej ens har travat under 1.11 och det som hingst/vallack !!??

  I Saw You noterade 1.12.4 på Örebro från ledningen, 1609 m på V75. Är det en Elitloppshäst :)))))

  Skomakarens Barn …………………

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.