Topp 5-ranking över nästa veckas E3-finaler!


Igår på Rommetravet kördes försöken till korta E3-finalen och det är sannerligen två stycken smäckra finaler vi har att se framemot nästa helg på Gävle. Jag fick för mig att sätta ihop en personlig ranking över topp 5 i båda finalerna och här nedan har ni slutresultaten.

Korta E3-finalen, stoklass. Gävle, fredagen 17 augusti.

#1: System Performance (e. Scarlet Knight  – u. Hermit Lady)
Tränare: Stefan Melander, Solvalla
Kulldrottning hittills och det går inte att gå emot henne här. Imponerade väldigt vid dödenssegern i den förra E3-finalen och det har lett till stor respekt hos motståndarna i starterna därefter. Igår kunde ”Tarzan” tidigt ta ledningen och lalla undan till en enkel seger via en 10-avslutning sista 500. ”Tarzan” fick välja spår först och valde oväntat spår fyra. Jag tolkar det som om han känner att han har fältets bästa häst och som kan klara av att vinna trots en blytung löpning, även om hon är riktigt snabb från start också så lär han inte vara intresserad att ge sig in i en tuff spetsstrid.

#2: Metior Easy (e. Quite Easy U.S. – u. Metior Missy)
Tränare: Åke Svanstedt, Axevalla
Den här hästen har verkligen lämnat ett fint intryck vid årets tre starter. I årsdebuten såg man tydligt att Åke Svanstedt ville ge henne ett mycket snällt lopp och hon såg pigg ut över mål efter ett passivt upplägg. Under Stochampionatshelgen starten efter tävlade hon barfota för första gången och hon ”ägde” loppet från det att startbilen släppte iväg fältet. Igår hade hon tilldelats ett åttondespår och med en ”Ludde-häst” i ledningen var det inte riktigt läge att testa emot front. Hon visade dock ändå mycket fin klass och avgjorde hur lätt som helst från dödens utan att se bottnad ut. Hon gör en mycket intressant start i finalen och är min knappa spetsfavorit.

#3: Moving On (e. Quite Easy U.S. – u. Kings Blondie)
Tränare: Claes Svensson, Mantorp
Underskattad häst som gjort det mesta rätt hittills i karriären. Presenterade sig på allvar när hon segrade i ett ramlopp under hemmabanans V75-dag i juni. Följde upp det med en försöksseger i Breeders Crown under Midsommarhelgen på Rättvik. Sedan blev jag lite besviken på henne när hon inte lyckades vinna på Åby starten efter och det är anledningen till att jag inte trott på henne efter det. Igår fick jag verkligen ändra uppfattning om henne igen, då hon var ruggigt läcker att skåda. Hon hade lite tur med ett par galopperande ekipage invändigt om henne, men det kostade ändå en 09-öppning första 500 för att köra sig till ledning från åttondespåret och första varvet landade på tuffa 12.5. Trots det var det härligt spänst i benen hela vägen och på sättet ekipaget såg ut i sista sväng bevisade att det här är en häst för yttersta kulltoppen. Hon har inte öppnat blixtrande någon gång hittills i karriären, men det känns som att det kan gå väldigt fort första biten om kusken trycker av henne. I mitt scenario är det ändå i rygg ledaren hon är placerad efter en bit. Claes Svensson skrällvann just stoklassens E3-korta för elva år sedan med Ottilia Hornline, men skulle han vinna i år är det mindra överraskande.

#4: My Golden (e. Adams Hall – u. Lady Wall Star)
Tränare: Leif Witasp, Rättvik
Ståtar med fyra raka andrapris inför finalen och det är så att man lider med henne, då det absolut inte handlar om en ickevinnare. Hon har saknat riktigt bra startspår och har fått göra grovjobb tillslut alternativ dryga avslutningar i spåren. Hon slutade tvåa i förra E3-finalen och har bevisat att hon duger i den här klassen. Det känns inte som en riktig sprintertyp än så länge och från bricka sju i finalen känns det som om det blir svårt att få det optimala löpningsförloppet. Det krävs nog att några av favoriterna gör bort sig och att det blir stenhårt tempo om det ska bli revansch för ”Dalaekipaget”.

#5: Trapiche (e. Flirtin Man – u. Eli Brilliant)
Tränare, Diedrik Meilink, Mantorp
Jag tycker det var svårt att välja den femte hästen, men tillslut fick det bli en andra Mantorpshäst. Det här är en mycket tidigt utvecklad dam som verkligen kan flytta på sig. Första segrarna togs i överlägsen stil från ledningen och det är lite synd att hon inte får använda sin naturliga startsnabbhet från bakspåret. Nästsenast tog hon skalpen av självaste Fascination när Breeders Crown-cirkusen gästade hemmabanan och igår krigade hon berömvärt hem en finalplats efter en tung resa. Diedrik Meilink har inte gjort sig känd som någon tränare som röner framgångar i stora unghästlopp, men här kan det smälla till med perfekt klaff.

——————————————————————————————————————————————————————————

Korta E3-finalen, öppna klassen. Gävle, lördagen 18 augusti.

#1: Noble Knight (e. Scarlet Knight  – u. Bruschetta)
Tränare: Roger Walmann, Solvalla
Jag är väl lite subjektiv när jag sätter min favorithäst överst i rankingen, men jag tycker han varje gång har stått för klassiga insatser. Första gången jag fastnade för honom var vid karriärens andra start när första segern bärgades på en låg 16-tid från ledningen före blivande kulltoppen Chelsea Boko. Noble Knight är fortfarande enda häst som slagit Chelsea Boko. Missade finalplatsen till förra E3-finalen med liten marginal efter en visslande avslutning från bakspår, men har efter det tagit tre raka segrar i bra konkurrans. Eftersom hästen inte är anmäld till Kriteriet senare i höst blir den här finalen ett viktigt mål för den här hästen. Känslan är att Örjan Kihlström väljer bort honom till finalen, och då hoppas jag Johan Untersteiner hoppar upp i sulkyn och tar sin tredje seger i ”Korta E3-finalen”.

#2: Global Offshore (e. Lindy Lane – u. Global Confession)
Tränare: Åke Svanstedt, Axevalla
Drog vinstlotten och fick innerspåret. Ingen bör kunna hota honom i spetsstriden och det här känns väl som förhandsfavoriten. Jag brukar vara lite emot hästarna som varit framgångsrika som tvååringar, men den här har verkligen fortsatt utvecklats starkt även som treåring och att han tillhör kulltoppen är det inget snack om. Gjorde en ruggigt bra insats i förra E3-finalen som mycket knappt slagen och jag skulle unna honom en triumf i den här finalen som revansch. Kort distans såg ut att passa honom bra och han är nog kapabel att springa väldigt snabbt från ledningen.

#3: Quid Pro Quo (e. Yankee Glide – u. Hostage)
Tränare: Svante Båth, Bergsåker
Passerade miljonen insprunget i och med andraplatsen i försöket och ändå saknar han fortfarande en seger i ett betydande lopp. Tredjeplats i Uppfödningslöpningen och den heroiska andraplatsen i Ulf Thoresens Minneslopp är starterna som inbringat mest pengar hittills. Blev bryskt påkörd i förra E3-finalen och utan den fadäsen hade han slutat mycket långt framme i det loppet. Man kan lugnt säga att hästen inte haft stolpe in hittills i karriären, men när som helst borde fullträffen komma. Från bakspåret i finalen lär han tidigt tvingas göra grovjobb för att komma in i matchen och det kan bli tufft att räcka hela vägen. Skulle dock scenariot bli det omvända och han kan dra nytta av överpace borde han bli livsfarlig.

#4: Pojke Kronos (e. Donato Hanover – u. Flicka Kronos)
Tränare: Roger Walmann, Solvalla
Drog blickarna till sig redan som 1-åring när han ropades in för 1,2 miljoner på Kolgjiniauktionen och med över miljonen intjänat redan efter nio starter så är det nog välinvesterade slantar. Tjänade knappa 700′ vid storsegern på Jarlsberg i Ulf Thoresens Minneslopp och karriären var väl ”räddad” redan där om man kan kalla det så. Igår tog han tidigt hand om ledningen och rann undan helt osynad. Jag är fortfarande inte helt övertygad om hästens storhet och jag var rejält besviken på honom när han förlorade på Romme i början av sommaren, men det verkar som om han utvecklats efter det. Känns som det här blir Örjan Kihlströms val i loppet och klaffar det på samma sätt som i Norge så kan han såklart vinna, men jag är tveksam till om han kan göra så värst mycket jobb själv i den tuffa konkurrens som råder.

#5: Standout (e. Ganymede – u. Ebony D.K.)
Tränare: Stefan Melander, Solvalla
Hade den starkt uppåtgående Casanova Boko på den här placeringen från början, men vaggade tillslut över till ”Tarzans” talang. Helbrodern till stjärnhästen Oracle ser ut att ha framtiden för sig och utvecklingspotentialen i honom ser god ut. Var otroligt bra vid segern i Borlänge Cup nästsenast och igår avslutade han starkt till andraplatsen i en snabb avslutning. Han känns väl inte som någon riktig sprintertyp än så länge, men är definitivt inte avsågad i finalen om det blir lite tempo på det hela.

Några invändningar? Vilka är era vinnare?

//Ivarsson

13 Comments

Add yours
 1. 2
  Pecka

  Innerspår i Gävle är inte optimalt vad gäller att hålla spetsen. Kan ha haft en betydelse i Tarzans något märkliga spårval. Tror dock att Global Offshore har en skaplig chans att göra det då han nog är den som är allra kvickast i sällskapet trots allt de första stegen. Vad gäller Moving On så kan hon bli passerad av Metior Easy som ju visade riktigt kvicka takter första biten på Axevalla.
  Läste du var besviken på Moving On på Åby, vad jag läst så gick hon väl inte barfota runtom den gången? Verkar ha stor betydelse för hennes del när hon kan gå så eller inte. Skall alltid beaktas innan loppen för hennes del.

  Mvh
  Pecka

  • 3
   Ivarsson

   Anledningen till att jag var besviken var att jag tyckte loppet såg ut som en straffspark på förhand efter det fina intrycket hon gav starten innan, men du kan ha rätt i att bakskorna fällde henne den gången. Kan också vara så att jag underskattar vinnande Speedy Foxy Vicane.

   Ja, innerspåret på Gävle är som bekant inte optimalt. Vi minns ju såklart när Citation sent omsider blev nerstruken till innerspår som gigantisk V75-favorit och blev fast.

   Åke Svanstedt sitter nog bakom dom startsnabbaste hästarna i finalen och lär köra så länge lampan lyser med båda två. Meteor Easy som typ borde vara en riktig startkatapult, vilket hon visade lite av på Axevalla som du säger.

   • 4
    Pecka

    Ja med tanke på att det är en snabb bana med kort upplopp lär nog Åke gasa om han spetsar i de loppen. I intervjun inför gårdagens lopp kunde man läsa ut av hans kommentarer att han taxerar Metior Easy till en tid under 12 i alla fall. Nu är det ju en erkänt snabb bana de skall tävla på så blir förutsättningarna bra så tror jag nog det kommer gå undan där.

    Tippar med hjärtat jag då och gissar att Åke tar hem bägge loppen.

    Mvh
    Pecka

 2. 5
  Stigge

  Metior Easy och Pojke Kronos. Den sistnämde tror jag utvecklas absolut mest för varje start av hästarna i finalen. Om han dessutom kan lättas (med tanke på framsteget å ser han ut att gå med hyggligt tung balans) så kan det hända grejer.
  /Stigge

   • 7
    Stigge

    Italienska derbyt kan det nog ”chansas” lite mer i. Helt rätt. Även om 800.000 inte är att förakta och att det är lite av ett lotteri ”bara” att få ut degen från Italien.

    Kul genomgång för oss som gillar unghästar.

 3. 11
  Henke

  Noble Knight är väl stenklar…

  Sedan kan nog Tarzan lalla bort en seger med System Performance, det är ju väldigt bra träffprocnet hittills med den.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.