Svenskt i fokus på The Meadowlands!


Igår kväll svensk tid körde amerikansk travsport sin största tävlingsdag för året innehållande fem stora prestigelopp. Allt utspelade sig på The Meadowlands, i New Jersey och vi svenskar hade möjligheten att följa det hela via ATG Live. När krutröken lagt sig fanns det tre stora svenska segerherrar; Jimmy Takter, Jim Oscarsson och Revenue!

Merrie Annabelle var först ut och det är uppgörelsen för dem yngsta stona. Här fick vi beskåda Jimmy Takters supertalang To Dream On (e. Credit Winner) som efter lugn start fortfarande hade långt fram till ledaren vid upploppets början, men efter en fenomenal avslutning hann ifatt Royal Assets (e. Donato Hanover) och segrade med en dryg längd. Det här verkar vara en riktig värsting till häst och det ska bli spännande att följa henne framöver. Trea slutade svenskfödda Raring To Go (e. From Above – u. Volita Du Ling) som fortfarande är väldigt orutinerad, men har nu visat i både försöket och finalen att hon kan bli riktigt bra. Det är väl inte helt omöjligt att hon skeppas över lagom till Oaksförsöken nästa år kan jag tänka mig.

I Peter Haughton Memorial blev det stor svensksuccé när Jim Oscarsson vann med Aperfectyankee (e. Yankee Glide) och det är nog det här loppet man kommer minnas mest från den här tävlingsdagen. Efter hästens fina försök där han kommit tillbaka mycket starkt efter startgalopp skapades det stora förväntningar på hästen och han var även hårt spelad på det amerikanska spelet (dryga 5 ggr). Hästen öppnade raskt och kunde i första sväng köra sig till ledningen. Ekipaget släppte sedan över kommandot efter nästan halva loppet till spelfavoriten Major Athens (e. Andover Hall) och där bakom bidade man sin tid fram till utgången av sista sväng när attacken sattes in i andraspår. Ledaren var slagen och det var istället Jimmy Takters Corky (e. Muscles Yankee), som suttit placerad i tredje invändigt, som skulle bli största hotet sista biten. Aperfectyankee visade dock fin inställning och höll undan säkert sista biten. En perfekt styrning av Jim Oscarsson och en mycket bra insats av hästen mynnade ut i stort svenskt segerjubel! Att familjen Oscarsson slår till och vinner det största tvååringsloppet ”overthere” redan under första året man är verksam där är en stor bedrift och man har heller inte haft den allra största plånboken att tinga unghästar med. Aperfectyankee köptes i Lexington i höstas för 55000$ och segern igår var värd drygt det tredubbla, översatt till kronor knappt 1,3 miljoner. Man ska också komma ihåg att det här var inte första framgången som Jim Oscarsson når i USA, 2006 var han tvåa med Ironmaid Volo (e. Self Possessed) i Merrie Annabelle. Det här var ytterligare ett bevis på att svenska tränare håller en otroligt hög nivå inom sitt yrke och jag tror helt enkelt inte amerikanerna räcker till. Dessa ska vara nöjda över att inte fler svenskar väljer att lämna det svenska klimatet och testa en ny karriär på andra sidan Atlanten.

I Hambletonian Oaks såg jag framemot en duell mellan dominanten Check Me Out (e. Donato Hanover) och uppstickaren Maven (e. Glidemaster), tränad av svenska Jonas Czernyson. Allt såg bra ut med Check Me Out i ledningen med Maven först i andraspår tills ledaren galopperar i sista sväng och när Tim Tetrick tar ut Check Me Out generar han samtidigt Maven till galopp. Istället är det tredjehandsfavoriten Win Missy B (e. Conway Hall) och storskrällen Personal Style (e. Yankee Glide) som gör upp om segern där den sistnämnde drar längsta strået med David Miller. Check Me Out kommer tillbaka storstilat till tredjeplatsen, men blir nedflyttad till åttondeplatsen för sin störning på Maven i sista sväng. Hambletonian Oaks är inget bra lopp för favoriterna och noterbart är att på 2000-talets tretton finaler har bara två spelfavoriter fått segerdefilera och det har flera gånger blivit riktiga dunderskrällar i löpningen. Check Me Out är trots floppen igår hästen man drömmer om att få se på Solvalla i Elitloppet om ett par år.

En häst som eventuellt kan dyka upp på Solvalla redan nästa år är Chapter Seven (e. Windsong’s Legacy). I höstas kom det härliga beskedet att Chapter Seven skulle fortsätta som tävlingshäst istället för att ställas av för avel efter en fin unghästkarriär. I Hambletonian förra året var han bara fyra som andrahandsfavorit, men revanschen kom senare på hösten i Breeders Crown där han betvingade Hambovinnaren Broad Bahn (e. Broadway Hall). Igår kväll kördes Chapter Seven till ledningen efter halva loppet i Nat Ray Trot och dundrade hem en klar på seger på 1.08.5/1609a vilket är nytt världsrekord för hingstar. Hästen tog gruvlig revansch på Mister Herbie (e. Here Comes Herbie) som var före honom i Maple Leaf Trotting Classic för några veckor sedan. Chapter Seven tränas av Linda Toscano som hade sitt livs bästa travdag igår på Meadowlands.

Några lopp senare blev hon nämligen den första kvinnliga tränaren att vinna Hambletonian Stakes. Hennes vapen var Market Share (e. Revenue) och han visade sig helt enkelt vara bäst. Gick ut från fjärde invändigt till dödens efter halva loppet och kopplade grepp på den ledande förhandsfavoriten Uncle Peter (e. Cantab Hall). Det var stumma ben sista biten, men han lyckades hålla undan för starkt avslutande duon Guccio (e. Yankee Glide) och My Mvp (e. Cantab Hall). Att Revenue (e. Reve d’Udon) är pappa till vinnaren är verkligen en fjäder i natten för svensk travsport och det är första gången en Hambovinnare är efter en svenskfödd hingst. Revenue såldes till Norge i höstas av sin amerikanska ägare Peretti Farms och den affären kan verkligen innebära ett uppsving för vårt västra grannlands avel. Storebror till Market Share startade i tisdags på Jägersro och det är den Frode Hamre-tränade Broadway Legs (e. Broadway Hall), förövrigt till salu i Travrondens hästbörs förra veckan, som galopperade bort sig långt innan starten gick iväg. Även ”moster” Trattoria (e. Yankee Glide) känner vi till från Sverige då hon gjorde några starter i Sverige för Keijo A Svart 2010. Gårdagens triumf innebar också att den för dagen mestvinnande kusken Tim Tetrick tog sin första seger i det största loppet och en stor revansch för fiaskot med Check Me Out i loppet innan.

+ There are no comments

Add yours

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.