Svensk triumf i finska skogen och kletigt i Boden!


Efter att ha försökt snacka upp loppet tidigare i veckan kan jag nu konstatera att 2010 års Kymi Grand Prix är genomfört och det blev svensk seger genom Brioni och Joakim Lövgren. Mina spekulationer om att det kunde bli ett knäckarlopp förkastades tidigt med tanke på det moderata tempot som erbjöds. Italienske Sweden Cup-vinnaren Irving Rivarco tog planenligt direkt hand om kommandot och behövde inte öppna hårdare än 12.0 första 500. Brioni testade för täten under en kort bit, men fick svar och lade sig nöjd i dödens. Första varvet inleddes på 13.5 och det är väl vad svenska brons- och silverdivisionen brukar ha som ett normalt förstavarv denna årstid. Irving Rivarco gav oväntat tidigt upp i täten och visade möjligen att detta är en toksprinter. Känslan var att Jocke Lövgren hade kontroll på detta lopp hela vägen och vann förhållandevis enkelt före den smygkörde fransmannen Oceano Nox. Brioni måste vara en av dem allra mest allrounda hästarna vi har i Sverige för tillfället och man måste imponeras av honom. Lövgren har gjort ett strålande jobb med hästen och när det vankas Hugo Åbergs Memorial på hemmaplan nästa månad kan det bli åka av! Ett fantomlopp gjorde Oslo Grand Prix-vinnaren Lisa America efter startgalopp. Enligt klockningar sprang hon 11.7 sista 2000 och då med ett sista varv som förstahäst i tredjespår. Jag kan inte minnas hur längesen det är jag såg ett sto göra en sådan prestation här i Norden senast, hjälp mig gärna med förslag. Kommer hon helskinnad från denna urladdning vill jag även i framtiden se henne bakom startbilen i nordiska storlopp.

*

Det blev faktiskt några timmars betraktande framför det kungliga Bröllopet under eftermiddagen. Vissa stycken blir väl lite utdragna, men överlag är det småtrevligt och jag är för monarkin.  Jag kan dock fortfarande inte förstå vad sångerskan Agnes Carlsson gjorde i kyrkan, något bättre kan dom väl skrapa fram av skattebetalarnas pengar…

*

Peabtravet (ogillar namnet, men det är tyvärr på detta vis det fungerar nuförtiden) var det en regnig historia och det var fruktansvärt tråkigt för arrangörerna som gjort ett riktigt bra jobb. Publiksiffran var en bit över 6000 och det hade kommit över 10000 personer om bara sommarvädret funnits där. Man fick mer än känsla av att det var mer vintertrav än sommartrav stundtals där vissa öppningar höll nästintill kallblodstempo.

För hemsidans del försvann hoppet i och med Feseth Nils hejdlösa galopp från start och vi kan konstatera att det blev 6 rätt även denna vecka. För tillfället är vi närmast full pott när det vankas V75 i Norrland på lördagarna och det är lite märkligt med tanke på var vi är stationerade.

Efter att ha sett V75-6 kan man snabbt konstatera att det ibland skiljer i kvalitet mellan Norr och Söder. Manna var ensam i loppet att komma söderifrån och det är underbetyg till hans norrländska medtävlare att han klarar av att vinna överlägset från dödens. I en V75-omgång på Åby är jag tveksam till om detta resulterat i pengar.

Dagens höjdpunkt var att se den 20-åriga hedershästen Scandal Play leda defileringen till Norrbottens Stora Pris på sin gamla hemmabana. Man kan omöjligen se att den här hästen gjort 153 starter och dessa mestadels i stenhård konkurrens. Lite extra roligt var att han fick springa jämsides med Torvald Palema en bit och se hur tävlingssugen han såg ut. Det glädjer mig mycket att se så här fräscha pensionärer!

*

Nu avslutar jag denna blogg och på måndag ska jag trissa upp jargongen till E3-kvalen till på tisdag. Väl mött då. //Ivarsson

+ There are no comments

Add yours

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.