Stall Oscarssons satsning mot USA


OSCARSSON RACING STABLE

Hej!! Jag heter Kevin Oscarsson och ska berätta hur det var att flytta från Sverige till USA som jag bor i just nu. Jag bor i Vero Beach i Florida men kommer att flytta upp till New Jersey den 19 maj och kommer att stanna där tills den 10Augusti. Det för att sedan åka till Kentucky där jag kommer ha tre start hästar och 2-3 1-åringar och köra in och träna.

Just nu jobbar jag hos min pappa Jim Oscarsson som jag har gjort sedan juni 2011. Där började jag jobba i stallet direkt efter jag slutade skolan. Jag trivs utmärkt i stallet och tycker att vi har många intressanta hästar, just är dom 10 till antalet.
Tio hästar tycker vi är ett bra antal för vara nya på andra sidan atlanten, vi har ju inte startat så mycket här i USA än så länge. Tidigare har ju satsat på USA, det var år 2006 då vi köpte två hästar på Lexington-auktionen som vi sedan flög hem till Sverige och tränade upp under vintern. Sedan flög vi tillbaka dom till USA för att tävla i unghästloppen. Den satsningen slutade med succé! En av våra hästar kom tvåa i världens största 2-åringslopp för ston. Hon fick 1miljon kr för andra priset och rankades högt bland stona amerika. Sorgligt nog gjorde hon illa foten i hagen tre veckor senare, resten av säsongen var förstörd.

Familjen började fundera på att flytta hit till USA vintern 2010-2011 på allvar, det för att vi fick inte in några nya hästägare och det började bli alldeles för dyrt att äga merparten av stallets hästar själva. Vi i familjen har alltid pratat om att flytta till USA för alla i familjen tycker om usa, det var läge att testa! Mycket tack vare att vårat stall har alltid fått fram bra unghästar (tycker vi själva iaf).

Själv tyckte jag att det skulle bli jättekul att flytta till USA, vi hade bestämt att jag skulle åka över och köra in hästarna i november för att börja träna dom tills resten av familjen skulle komma över. Under tiden den tiden bodde jag hos min farbror Kenneth Oscarsson som är travtränare i over there. Han hjälpte mig även att köra in hästarna, med på resan var också min kompis Jerry Strömstedt. Ju närmare november vi kom så gick det bara bättre och bättre för mig som kusk, jag vann bland annat Breeders Crown för 2åringar i oktober med 175 000kr i första pris. Finns det någon yngre kusk som vunnit breeders crown som 16åring?

Jag fick mer och mer tid i media som innebar fler kunder att köra åt, så jag hade faktiskt lite ont i magen när jag väl åkte över men just nu känns det bra här. Nu är rutinerna satta och jag längtar till att tävlingssäsongen ska starta. För det här året kan jag känna att jag har verkligen hjälpt till att träna eftersom jag hade huvud ansvaret för stallet från november till januari samt hela mars månad när pappa var i Sverige. Så då var det jag som fick ta dom stora besluten, sko alla hästar och göra träningsschemat osv osv. Jag trivs med mycket ansvar, jag vet inte riktigt varför men jag jobbar bättre när jag får mer ansvar på mina axlar. Kanske är det för att jag jobbade oftast själv när jag hade ponnytravare och fick nästan alltid bestämma själv om dom skulle byta träning, balansera om osv. Dock låg hjälpen alltid nära till hands av mina föräldrar om jag hade någon fråga. Det tyckte jag var viktigt när jag började, jag visste alltid att dom fanns där om jag ville något.

Våra hästar här tränar väldigt bra just nu och har gjort hela vintern. Nu ska det bli spännande att börja tävla med dom. Vi har haft tur som haft så fina banor här på Palema trotting center, det har underlättat att hästarna fått vara fina och smidiga hela vintern. Inte ett enda veterinär besök. Just nu håller hästarna på att sänka sig i tider eftersom det bara är en månad kvar tills dom ska börja gå kvallopp (4juni), här i USA måste 2-åringarna gå 2,05 (1,17,6) 1609m för att bli godkända. Så dom har ett väldigt tufft schema framför sig nu den sista månaden, det är oftast nu man börjar se vilka hästar som kommer att tävla bra och vilka som kommer få det lite svårare. Det är även nu man måste ha den där fingerkänslan när man sänker unghästar i tider. Nu måste man vara vaksam på om dom börjar säga ifrån och bli slitna, stela eller helt enkelt inte klarar av att sänka till dom tiderna för tillfället. Det är väldigt lätt att köra för fort med unghästarna för tidigt och det är således många unghästar som blir sönderkörda i tidig ålder. Unghästarna nu för tiden är väldigt talangfulla och kan springa väldigt fort tidigt men på våra hästar känns det bra och alla klarar schemat som det ser ut just nu.

Jag hoppas ni följer oss här i USA under sommaren när vi tävlar och om någon skulle vilja komma över hit och se hur vi har det och tränar så är det bara höra av sig till oss!

4 Comments

Add yours
  1. 1
    John

    Mkt roligt att läsa, hoppas det kommer mer!!
    Berätta gärna lite om de olika individerna ni har, om nån sticker ut än så länge osv. Blir ännu roligare att följa då :-).

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.