Sprintermästaranalys 2012!


Ikväll går ett av årets stora höjdpunkter inom svensk travsport av stapeln, Sprintermästaren. Största fokus den här kvällen ligger som vanligt på väderprognoserna och jag tycker det ser riktigt hyggligt ut då det verkar bli uppehåll. Det betyder med andra ord att det kan gå ruggigt fort i loppen ikväll och jag blir förvånad om svenska rekordet som Amaru Boko satte förra året den här tävlingsdagen överlever kvällen.

Jag vet inte riktigt om Tuomas Korvenoja underskattar motståndet när han säger att hans Brad De Veluwe ”springer en 10-tid om det behövs” i en intervju på ATG. Enligt mig finns det absolut 5-6 hästar i årets Sprintermästare som skulle kunna springa en 10-tid och säkert lika många till som kan fixa en ”hänga-med-tid” under 11. Blir det en segertid över 11 handlar det troligtvis om ett tråkigt blufflopp där ledaren stuckit undan sista biten och sådant vill vi absolut inte se!

Försök 1:
I det här försöket kan gå ruggigt fort om ”Ludde” lyckas svara ut den finska favoriten med Olympic Kronos, men jag är tämligen säker på att han kommer misslyckas. Brad De Veluwe är en startkatapult och efter Korvenojas körning i E3-finalen förra helgen är det nog få som kommer försöka svara ut honom med små marginaler. Jag tror det blir favoritseger och intrycket gör hästen även till favorit i finalen. Bakom denne så kommer säkert Olympic Kronos galoppera bort sig någonstans på vägen och spoliera chanserna för avancemang. I min uppsnackarblogg förra veckan sade jag att Nelle Käck bombsäkert kommer gå till final med ett kanonspår och ett femtespår ska man inte klaga på fastän det finns ännu vassare. Det optimala vore såklart att komma ner till sargen och få rygg på favoriten, men det kan bli svårt att ta sig förbi ekipagen invändigt. Då tänker jag främst på Olympic Kronos som han inte lyckades ta en längd på i inledningsskedet när hästarna möttes under Elitloppshelgen med liknande förutsättningar. Jag tror ändå Jorma Kontio hittar en position som leder till final. Till final går också Donttellmewhattodo som förutom finalen av Kungapokalen varit jämnheten själv hos Per Lennartsson och borde vara topp tre från det här fina startspåret. Skulle dessutom formen vara lika bra som innan sjukdomen i Kungapokalen kan han även vara farlig i finalen med rätt klaff.

Försök 2:
Skandalöst dåligt försök och någon av ”topparna” från sista försöket borde ha flyttats över hit. Åke Svanstedt borde vara överlägsen med sin Kungapokalsvinnare Fawkes som säkert lär vara grymt vässad inför den här uppgiften. Spetsstriden kommer bli intressant mellan Global Noble och David Sisu som är två erkänt startraska hästare. Spetsfavorit är absolut den sistnämnda, men jag räknar ändå med att Ulf Ohlsson gör allt för att svara upp innerspåret då finalchanserna minskar enormt med rygg på David Sisu. Global Noble är mycket bättre än raden och jag tror Anna Forssell kvalar in två hästar till finalen. Den italienska gästen One Love fick vi stifta bekantskap med i kvalen till Kungapokalen och jag tycker det var en mycket fin häst. Galopperade i sista sväng som placerad i vinnarhålet och såg långtifrån tom ut i det läget. Jag gillar inte att tro på en häst från fuskaren Holger Ehlerts stall, men måste ändå säga att det här är årets upplagas stora outsider! Fågel eller fisk, ja det är frågan. Men till final tror jag han går!

Försök 3:
Toppförsök och mycket talar för att även fyran i mål här kommer gå till final på sin höga seedning. Uppgiften ser skräddarsydd ut för Prawns som är ruggigt startsnabb och gynnad av kort distans. Jag tycker nästan allt tyder på att Johan Untersteiner kommer vinna det här försöket med sin Viking Kronos-son på en hög 10-tid från ledningen utan att ge sina konkurrenter en chans under vägen. Med Panne De Moteur kommer Örjan Kihlström främst ha koll så att en finalplats är säkrad och det är väl bara en sjukdom som kan göra att ekipaget missar final så som hästen sett ut på slutet. M.T.Golden Boy tycker jag det är lite upp till bevis på idag och jag hoppas verkligen han får visa allt sitt kunnande idag. Hästen kan öppna bra och han borde få en fin position, kanske vinnarhålet om Jocke Lövgren vågar köra på chans. Attorney Hanover hade jag unnat både bättre spår och ett enklare försök men det är som det är. Hästen är ändå ruggigt bra och kan absolut ta sig till final trots åttondespår.

Final:
Omöjligt att göra en analys av ett finalfält som inte existerar ännu, men jag vet var jag står. Jag håller alla tummar jag har för Prawns, men min slutvinnare är M.T.Golden Boy.

Tack för mig och är ni inte på plats så får ni göra som mig, ta en helkväll vid ATG Live och njuuuuta av travsport när den är som bäst!

Vem är eran Sprintermästare 2012? Kommentera innan försöken, tack! 😀

/Ivarsson

13 Comments

Add yours
 1. 1
  John

  Min slutvinnare är Brad, även det är lite tråkigt.
  I måndags fick jag höra att MT golden testats rejält o gått 10.6 i jobb!!! Vet inte hur mkt det ligger i det, men roligt med lite rykten som höjer pulsen :-). Sen håller jag en personlig tumme för David Sisu, har aldrig gillat den riktigt … men eftersom jag nu har köpt hans mamma och hon är på betäckning så får man ändra uppfattning .. He he. 😀 . En finalplats känns inte omöjlig iallafall. Men Brad från start till mål är mitt tips..

  • 2
   Ivarsson

   Hehe ok, intressant köp! Men jag tycker nog David Sisu borde ha vunnit senast för att man ska tro att hästen ska kunna hävda sig i Sprintermästaren.

 2. 3
  Limpo

  Min vinnare har sedan länge vart Prawns och det vart ju inte sämre med startspåret han fick ;)! KOM IGEN NU JOHAN!!!!! Gasa så tar du hem detta

 3. 4
  Stigge

  Panne de Moteur. Örjans rutin och totala kyla när det kommer till storlopp blir avgörande. Han sitter också bakom den häst med brantast utvecklingskurva (vem kände till denna i början av året?) och jag tror PdM kan springa ruggigt fort över sprint. Lattjar man hem 4-åringseliten på 10,9 så kan hästen nog springa under 10,5 (om det behövs).

  Tror inte han vinner försöket. Men jag kan garantera att ÖK inte kommer göra en ”Orecchietti” (Elitloppet).

  /Stigge

 4. 6
  AIK-dansken

  Hjärtat säger Donttellmewhattodo och att Patric Skoglund med brusten stämma får referera finalen på ATG-live i kväll. Men hjärnan säger Panne de Moteur.

 5. 7
  John

  Ja, han är ju chanslös i en ev final, men tror han kan ha lite chans i sitt försök. Vart ju klart sämsta. Ja, hon har lämnat bra Keystone. 2 st 10 travare i USA också. Men nu blir det lite franskt med.. betäcker med Orlando Vici

 6. 12
  Ivarsson

  Du var verkligen rätt på det!
  David Sisu överraskade i finalen precis som han gjort under hela säsongen. Kan inte vara vanligt med hästar som är mycket tidigt utvecklade två/treåringar, som stannar rejält i utveckling under andra halvan av treåringssäsongen och sedan utvecklas rejält som fyraåring. All cred till David Sisu och man bör nog sluta köra hästen i spets, och istället spara den speed han har tillslut.

 7. 13
  John

  Ja, David kommer nog o tjäna fina pengar på spets o släpp. Då kanske man kan kränga på ägarna ett syskon oxå :-). 3e avkomman som gått 10 tid nu, inte så tokigt.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.