Så här upplevde vi Orsi Mangelli på plats!


Vår Italienvistelse är över för den här gången. Vi tänkte i denna text försöka förmedla lite av det vi fick uppleva måndagen 1 november 2010San Siro-banan i Milano. Den här lilla sammanfattningen skrev vi i flygplanet på vägen hem.

Resans syfte var såklart att uppleva Premio Orsi Mangelli på plats för första gången. Vädergudarna var inte riktigt på vår sida, men det ska man väl inte heller begära när almanackan bläddrats fram till november. Som ni läste i förra bloggen fick vi en perfekt aptitretare av fredagens eftermiddagstrav som vi ”råkade” hamna på. Första hästen som vi såg inne på banan var världens just nu bästa sto, Lisa America, som med sin följeslagare Jerry Riordan gjorde ett riktigt superjobb inför Nationernas Pris i helgen.

Iklädda med svensk utstyrsel var vår förhoppning att jobba in en svensk triumf i Europas största sprinterlopp för 3-åringar. På den fronten blev det inte den svenska dominansen i finalen som även italienarna trodde på efter att ha sett försöken. Istället blev det en slags svensk ”avelssuccé” när Naglo-sonen Nesta Effe på imponerande vis sänkte svenska segerdrömmar efter en grym långspurt. Det var absolut ingen sensation utan det var Italiens starkaste utmanare mot svenskduon i finalen. Nesta Effe vann storloppet Premio Mediterraneo i Palermo i somras och kammade också en hem en fet slant när han slutade tvåa i det Italienska Derbyt bakom Kolgjini’s Nadir Kronos. Enligt italienare på plats som vi pratade med hade hästen även var grymt bra vid en spetsseger på Enghien i augusti. Hästen gav ett rejält intryck och han missgynnades definitivt inte av att det var två heat. Italienarna som vi pratade med efter finalen var märkbart irriterade på att Roberto Vecchione inte gjort sitt yttersta för att slå Formula One i försöket, men det är något som vi har svårt att bedöma. Eftersom hästen tränas av Holger Ehlert kan man inte undgå att koppla tankarna till Elitloppet 2006 när Lets Go var fruktansvärt förbättrad till finalen. Gudskelov (för rättvisans skull) åkte denne fast i dopingtestet efter loppet och andraplatsen beslagtogs. Vi misstänker/säger inget om att Nesta Effe preparerats på ett otillåtet sätt inför finalen, men vi tycker det är sorgligt att se en fuskare som Holger Ehlert inkasserar framgångar på travbanan. I den här verkar i alla fall Alessandro Nesta ha en 31 år yngre individ som kan föra mittbacksikonens efternamn vidare i rampljuset, med tanke på hur avdankad han själv börjar se ut.

För Sverige blev det alltså ”bara” en andraplats och en fjärdeplats. Muscle Wiking BR glänste i ett minst sagt mediokert försök från ledningen och det är möjligt att det såg lite bättre ut än vad det var. Hästen visade en rykande startsnabbhet och sådana hästar har en tendens att vika sig över upploppet, fast i ärlighetens namn var det orken som tröt för storfavoriten. Olle Goop var förundrad över att hans häst förlorade finalen från ledningen och konstaterade att två heat samma dag för 3-åringar är tufft. Detta är såklart en riktig kanonhäst som lär matchas mestadels mot norska kullkamrater nästa år, även om vi givetvis hoppas kunna se honom ibland annat FyraåringselitenSolvalla under Elitloppshelgen.

Formula One var läcker vid sin dödensseger i ett försök som får klassas som klart tuffare än det första. Nu underlättade det lite att förutspådde huvudantagonisten  Non Solo Bar galopperade bort sig tidigt i loppet, anhängarna på ”Marco Smorgonläktaren” såg minst sagt chockade ut när deras häst galopperade… Slutvinnaren Nesta Effe fick tassa med i ryggen på Formula One hela vägen men förmådde inte att komma i farlig närhet upploppet ner. I ledningen gick Nuage En Ciel som var blev rejält slagen som trea i mål. Samma häst i finalen flög upploppet ner och var mycket nära att snuva Muscles Wiking BR på andraplatsen. Dessa två förlorade regelrätt mot Formula One i försöket, men blott två timmar senare är det alltså denna duo som enkelt besegrar Stig H’s jänkare. Det är en tydligt i våra ögon att Formula One inte var tillräckligt bra för att kunna leverera två stycken toppinsatser samma dag och båda svenskarna hade varit väldigt gynnade om allt avgjorts med ett lopp, vilket i sig gjort Orsi Mangelli mycket tråkigare eftersom försök- och finallopp är härliga att skåda.

Gran Premio Orsi Mangelli Filly blir i ett svenskt perpektiv en parodi. 17 hästar bakom bilen i ett sprinterlopp fungerar inte riktigt i praktiken. Här måste det sämsta gallras bort och antalet skäras ner om man ska ta loppet på allvar. Svenskhoppen här var Somekindacatch och Dakota Tooma hade tilldelets spår 14 respektive 16 och då ställs man inför en smått omöjlig uppgift. Ekipagen gjorde dock bra ifrån sig och blev fyra respektive femma i mål, innan Dakota Tooma’s diskades eftersom Johnny Takter i vanlig ordning kört innanför bangränsen i sista sväng. 20 dagars avstängning var dock ett brutalt straff. Tänk om svenska domare skulle bestraffa italienska gäster här i Sverige efter samma straffskala, då skulle till och med Ulrik Pedersen ligga rejält i lä…

Det absolut suraste under hela vistelsen var i det allra sista loppet där Janne Nordin selade ut Pele D.K. som skulle köras av Takter. Efter att rejäla insatser lagts in visar oddstavlan otroligt höga 31 ggr trots att loppet kändes minst sagt slätstruket på förhand. Den svenska ”räddningsplankan” fick avancera som förstahäst i tredjespår sista 800 metrarna och blev knappt slagen som trea i en mycket tät slutstrid. Hästen var strax innan start nära att sprarka ur Johnny Takter i sulkyn och hade troligtvis inte startat om det varit i Sverige. Efter lite utrustningsändringar fungerade han fint, men visst ledde detta galna beteende till bättre odds på toton.

Trav utomlands är verkligen toppen och det lär absolut bli fler Italienresor framöver! Den italienska travpubliken frågade oss många gånger om hur bra svenskarna är och visade stort intresse för sport/spel. Vi var dock inte lika populära efter finalen som ni säkert förstår! 😀

/// Eric & Ivarsson – kort rapport om våra italienska fotbollsupplevelser kommer i nästa blogg!

1 comment

Add yours
  1. 1
    Stackars Jack

    Ja, det var en liten överraskande utgång av finalen. Trodde ”di Svenske” skulle vara i en klass för sig.
    Men som sagt, vad är tillåtet o inte tillåtet i det där landet.
    Ser fram emot ”fotbollsupplevelserna” från ”Italywood”. Kan Ni utelämna den där….i texten får Ni 5 ”toastrar” av 5 möjliga 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.