Popstall!


Solvalla bjöd på riktigt fin sport under gårdagen med den täta championstriden, men också några riktigt bra hästar. Stefan Hultman hade en riktig höjdarkväll och vann dom tre lopp han ställde upp i. Maharajah (e. Viking Kronos) var fenomenal när han ”knockout-vann” duellen mot Iceland. Intrycket var grymt och jag hoppas hela Travsverige håller tummarna för att det inte kommer en ytterliggare käpp i hjulet i matchningen mot Prix d’Amerique.

One Too Many (e. Viking Kronos) har kallats för en ”Maharajah Light”, men jag tycker även hans storebror Never Again (e. Viking Kronos) borde gå under samma benämning. Efter en dryg inledning i tredjespår parkerade Örjan Kihlström i dödens och hade full kontroll på loppets utgång. När loppet inte utvecklade sig som ett ”blufflopp” fick som väntat årets Sprintermästare You Bet Hornline (e. San Pellegrino) sträcka vapen över upploppet. Never Again hade aldrig torskat Derbyt om han varit frisk och det var en minst sagt en tragisk tredjeplats. Att den här hästen bara tjänat 1,2 miljoner kronor hittills måste vara frustrerande för Stefan Hultman och jag hoppas att han tar chansen att rädda upp det genom en start i Criterium Continental på Annandag Jul. Hästen har bara en ”halv säsong” bakom sig och en matchning genom det franska vintermeetinget skulle vara mycket uppfriskande, men jag har även förståelse för om kretsen kring hästen vill spara på honom inför en tuff 5-åringssäsong i Sverige.  

Opal Hall (e. Conway Hall) var tredje vinnaren från Ekerö och han visade härlig inställning vid sin seger från dödens. Det här kan utvecklas till en riktigt bra häst om det vill sig väl. Uppfattningen man fått om hästen är mycket bra!

*

Termen ”Popstall” har hängt med länge i Svensk Travsport. Det kändaste lär vara Bernt Lindstedt/Håkan Wallners kompanjonskap för ca 40 år sedan, men bara för knappa 10 år sedan kamperade finnarna Heiskanen/Lähdekorpi under en period i södra Sverige. Nu i dagarna blev det detta begrepp aktuellt igen när beskedet om att Eriksundsbröderna Fredrik och Henrik Larsson slår sina rörelser ihop kom. Ett mycket klokt beslut enligt mig då jag anser att deras chans att nå den yttersta tränareliten är med gemensam kraft. Det som verkligen talar emot den visionen är att Fredrik B Larsson troligtvis även fortsättningen kommer ta hand om styrningarna i förstahand och det är bara att inse att hans kuskegenskaper inte duger i dagsläget. Det finns en grupp kuskar i landet som har en ovärderlig respekt med sig när dom åker ut på tävlingsbanan, men den tycker jag att ”FBL” saknar fullständigt.

*

Jag har tidigare skrivit en hel del om Kentucky Futurity-vinnaren Wishing Stone’s (e. Conway Hall) framgångar ”overthere” och hans eventuella framtid i Europa. Det blev inte svensk träning som mycket tydde på utan istället den franske demontränaren Fabrice Souloy. Jag jublar åt den danska ägarens beslut och det här kan bli intressant. Vi kommer förhoppningsvis se den här hästen på våra breddgrader i större fyråringslopp som t ex Kungapokalen och Sprintermästaren nästa säsong och då är det mycket häftigare att se konstellationen Souloy/Bazire än t ex Stig/Erik alternativt Team Goop. Längtan till våren och nya högklassiga unghästlopp börjar redan bli outhärdlig. //Ivarsson

4 Comments

Add yours
 1. 1
  AIK-dansken

  Du har bra blick för unghästar Ivarsson. Då är det värre med tränare. Två dåliga tränare gör inte en bra. Dom kommer alltid vara dåliga. Sen kan dom ju låta Tillman köra loppen. Hon är i allafall bättre än FBL.

 2. 2
  Ivarsson

  Hehe, jag har inte utnämnt dessa två herrar till bra tränare, men deras chans att lyckas ökas markant enligt mig. 🙂 Att ha Jennifer Tillman som förstakusk på stallets hästar duger inte heller om man ska tillhöra toppen på längre sikt.

 3. 4
  Stackars Jack

  ”…aldrig torskat i derbyt…”. Hmm…därom tvista di lärde. Joke Face var kungen i Malmö :).

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.