Oj, oj, oj, Lisa America!


Till en början måste jag motvilligt erkänna att jag trodde på en Torvald Palema-seger i raka heat, precis som jag nämnde i mitt förra inlägg. Med tanke på de perfekta styrningarna Åke Svanstedt bjöd sin häst borde det givetvis blivit på det viset men ekipaget stötte helt enkelt på övermäktigt motstånd. Idag fick Svanens speedkula abdikera från tronen som storloppens konung och det tronskiftet är det inte mycket att prata om efter att han förlorat tre raka lopp mot samma häst, Lisa America. Det är ungefär samma känsla som jag fick 2005 när Gidde Palema gått på pumpen två raka gånger mot Steinlager, dels i Oslo Grand Prix och sedan Elitloppet ett par veckor senare. Nu ska det ändå tilläggas att Torvald slog övriga konkurrenter lätt och han har säkert ett antal miljoner till att tjäna innan han lägger av.

Första gången man fick upp ögonen för Lisa America (bilden) var när hon i april förra året segrade i det mycket stora fyraåringsloppet Gran Premio d’Europa i Milano på nya världsrekordet 1.11,1/2100a. Ändå var det många som skrattade när dåvarande Elitloppsgeneralen Mattias Stenby plockade med henne som sista häst till Elitloppet förra året. Hon straffade tidigt ut sig med galopp den gången men jag tror ändå Mr Stenby stolt kan slå sig för bröstet idag.  

Eftersom Noras Bean är lite av en symbol för den här hemsidan är det lite festligt att konstatera att Lisa America var en dem hästar som han spurtade ner i sitt världsrekordlopp från Grand Premio Continentale i Bologna förra hösten. Tänk om Noras Bean varit med idag… 😉

I våras skrällde Lisa America i Oslo Grand Prix när hon passerade en spetstravande Maharajah över upploppet och höga lovord ströddes från körande Jorma Kontio inför årets Elitloppstart. Där räckte hon inte till efter en resa utvändigt ledaren i försöket och förlorade med rejäl marginal mot Torvald Palema, vilket man alltså kan jämföra med dagens lopp. Vid Oslo Grand Prix-segern fick hon en sparsam resa vid sargen så det var egentligen först vid hennes tredjeplats efter galopp i Kymi Grand Prix som man verkligen förstod vilken häst det här rörde sig om. Jag höjde den upphämtningen till skyarna här på bloggen och det var nästan en chock att ett sto skulle klara av en sådan elak styrning som Jorma Kontio bjöd på den gången.  

Bakom den här märren står den mycket sympatiske och lättsamme tränaren Jerry Riordan. Han är en sann ”Sverigevän” och har tidigare haft framgångsrika kopplingar med vårt land. Gamla Kriterievinnaren Malabar Circle Ås tävlade på äldre dagar under Riordans flagg och bland annat speedade ”Malabaren” hem två miljoner kronor vid seger i Lotterian 2006.

Lisa America’s fader Varenne segrade dubbelt i Prix d’Amerique och så som hon ser ut i dagsläget ser jag inga hinder mot en matchning mot sista söndagen i januari.  Sprinterdistansen som gällde idag är inte hennes vassaste tror jag och hon borde ha det som krävs för att duga i det franska vintermeetinget.

*

Mycket glädjande var det också att se Spring Erom segra i sin comeback. Tangerat svenskt rekord var verkligen över förväntan och han lär bli ännu vassare efter den här genomköraren. Jag hoppas på att det, precis som förra året, blir ett starkt fält i Svenskt Mästerskap och jag hoppas att man får se Maharajah, Spring Erom och Torvald Palema göra upp i ett trekejsarslag.

*

Avslutningsvis vill jag ge dagens dumstrut till Patrik Sjöberg. Det är verkligen uselt att köra två tjuvstarter med en betrodd V75-häst som inte ens är beräknad att vara med i en spetskörning. Att det gällde vårt bästa drag under dagen gjorde såklart inte saken bättre. Det blev galopp med sina andra styrningar och här gäller det nog att börja prestera om bland andra Lutfi Kolgjini ska fortsätta anlita honom. // Ivarsson

4 Comments

Add yours
 1. 2
  Henke

  Skaplig styrning av Goop bakom Spring Erom… Skyldig att vinna som skit!

  Bra att du påminner om Noras Bean lite.

  Det är väl ett ”billigt” lopp imorgon. Europeiskt femåringschampionat, men tyvärr blir han ju alltid tvåa bakom Nu Pagadi.

 2. 3
  Ivarsson

  Ja, rent statistiskt har Noras Bean 2-0 emot Lisa America eftersom han var före i mål i Jubileumspokalen också, fast då galopperade Lisa America bort sig förvisso. Men hade Noras Bean vara med i Åby Stora Pris hade ställningen inbördes givetvis varit kvitterad nu.
  Vi får hoppas han gör ett bra lopp på Bjerke sedan är jag mycket förväntansfull inför en matchning på kontinenten där han bevisat passar riktigt bra!

 3. 4
  Stackars Jack

  Höjdpunkten på veckans V-75 sändning var ändå ”Vem är hästen”-tävlingen. Jet Ribb !!! Ack,ack. Vilken häst när det begav sig…o som ett brev på posten. Epitetet ”den lille kämpen” dök upp igen. Nostalgi.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.