Njut av landets treåringar!


Två tävlingsdagar har just avslutats uppe på Gävletravet och det har varit en unik helg på många olika sätt. Framförallt har det återigen bevisats att det är i Gävle som landets snabbaste travbana fanns, även om bankropparna i Karlstad och Malmö definitivt inte är långt efter. Det här med tidsnoteringar har alltid intresserat mig, då jag tycker det är ett perfekt verktyg att jämföra hästarnas kapacitet. Den här helgen tycker jag dock att tiderna är ganska ointressanta och jag har redan tröttnat av allt tjoande om rekord hit och dit. Glädjetiderna haglade och det är nog många prestationer som kommer övervärderas framöver.

Nivån sattes redan igår i Öppna klassens E3-consolation när Stig H Johanssons diskade Derbyvinnare från Tyskland, Chapeau (e. Love You), segrade på orimliga 1.10.9/1609a. Senast jag blev så här förvånad över en tidsnotering var nog när Beanie M.M. (e. Super Arnie) slog världsrekord över medeldistans på Solänget för knappt tre år sedan. Chapeau och Mellby Apollo (e. From Above) är givetvis undantagshästar, men jag tror inte att de är lika bra som tidsnoteringen meddelar oss och det finns minst tio svensktränade treåringar som är bättre än just dessa två.

E3-finalen i fredags för stona blev ett mycket rafflande och händelserik lopp med flera olika ansikten. Tillslut blev det alltså en skrällseger genom Mousse och Örjan Kihlström. Hästen gav ett bra intryck vid tredjeplatsen i försöket när hon passerade mållinjen med krafter kvar och visst sov Örjan Kihlström bort en andraplats där. I finalen fick hon hjälp med överpace, men avslutningen som förstahäst i tredjeplats var sannerligen ingen bluff.  Inför varje ny treåringskull går jag igenom stora delar av utbudet och försöker hitta framtidens stjärnor innan tävlingsdebuterna, men att en Gallant Baron-dotter skulle slå till i en av E3-finalerna var jag totalt chanslös på. Moralisk var System Performance (e. Scarlet Knight) som fick gå en mycket tung resa i dödens och hade Stefan Melander varit lite mer iskall i sin styrning så hade nog det hela slutat med en ny E3-seger för ekipaget. Samtidigt förstår jag att han såg Metior Easy (e. Quite Easy U.S.) som hans största hot efter dennes suveräna lopp på slutet och den superoptimism som kom från Åke Svanstedt-stallet. Även om Metior Easy fick offra en hel del för att komma till tät och tempot därefter var sedan högt uppskruvat, så tycker jag att hon var en klar besvikelse. Flera fina prestationer där bakom, och jag vill framförallt framhäva Trapiche (e. Flirtin Man) som kördes passivt av Tony Wallin men som gick snabbast av samtliga när hon gavs chansen en bra bit in på upploppet. Helt klart en outsider när det vankas Oaks om en dryg månad.

Jag tycker jag varje år hör att ”det här är den bästa kullen någonsin, bla bla bla”. Men årets treåringskull och då framförallt på hingstsidan tror jag verkligen har möjligheten att bli det. Gårdagens E3-final innehöll många ruggigt fina treåringar och det blev också ett lopp som jag kommer minnas i lång tid framöver. Jag som stor Noble Knight-anhängare var helt säker på att Johan Untersteiner satt bakom vinnaren när han tryckte plattan i botten i tredjespår 450m kvar, men där bakom kom en barfotadebuterande Standout (e. Ganymede) med monsterkliv och hans upplopp är det värsta jag sett en svensk treåring göra. Det var den häst i finalen med mest franskt blod i sig och han ska definitivt inte vara lämpad att vinna en sådan här sprintseger i det här tidiga skedet av karriären. Anledningen till att han var orytmisk i travet, tror jag var att han egentligen sprang snabbare än vad han för tillfället klarar av. Efter den här insatsen seglar han definitivt upp till en Kriteriefavorit och det med tanke på att den löpningen avgörs över en för honom mycket mer passande distans. Insatserna bakom vinnaren är också värda att lyfta fram. Noble Knight (e. Scarlet Knight) gjorde på nytt ett topplopp, men fick precis som i tävlingsdebuten stryk av Standout som bevisligen är en bättre häst. Quid Pro Quo (e. Yankee Glide) var grymt bra från dödens och han fortsätter sin samling av tapperhetsmedaljer. Global Offshore (e. Lindy Lane) gjorde det bra från ledningen, men fick inte bestämma tempot som han hade behövt göra för att vinna. Polar L.B. (e. Classic Photo) klaffade det inte för, men hade nog segerstridit om det löst sig bättre för honom. Casanova Boko (e. Flirtin Man) hade slutat längre fram om inte Jorma Kontio sovit när den slutliga attacken kom bakifrån, för har man det slagläget han hade i ett lopp av denna dignitet så måste man sätta in en egen attack i sista sväng. Pojke Kronos (e. Donato Hanover) fick inte se dagens ljus från vinnarhålet och han kommer oplågad ur E3-cirkusen, vilket kanske var lika bra med tanke på den tuffa matchning som eventuellt väntar hästen under hösten.

Jag brukar traditionsenligt vid den här tidpunkten på året göra en topp 10-ranking över svensktränade 3-åringar och den blir mycket svår att konstruera i år. Chelsea Boko (e. Chocolatier) har i alla fall utan tvekan fått en utmanare om förstaplatsen…

Givetvis är jag, precis som alla andra, otroligt imponerad över vad Team Melander/Lundström åstadkommit senaste tiden. Men det finns liksom inget mer att tillägga, superlativen är liksom slut…

//Ivarsson

5 Comments

Add yours
 1. 3
  Pk

  Jag kan säga att Casanova boko garanterat vinner om Jorma inte sovit bort segern igår
  Min kontakt hos nurmos sa att Nurmos sagt att Casanova
  Är minst lika bra som Chelsea om inte än bättre.
  Surt att han inte gav hästen chansen , själv så
  Hörde nog de flesta i Gävle min svordom igr när
  Man dunkat in hela börsen på en Rak 4-9 på DD…

  • 4
   Ivarsson

   Givetvis hade Casanova Boko blivit mycket segerfarlig om Jorma kört i det läget, men på kort distans i dessa sammanhang har inte kusken råd med misstag och framförallt inte i slutdelen av loppet.
   Nu brände man ”barfotaeffekten” och fick blott 40 laxar tillbaka, jämfört med ”Tarzan” som fick tjugo gånger så mycket mer i återbäring för samma balansändring.

   Du får spela dit den i Kriteriet istället!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.