Kymi Grand Prix – ett knäckarlopp?


Travet är verkligen inne i högsäsongen nu och storloppen avlöser varandra på löpande band. På lördag är det dags för Norrbottens Stora Pris på Boden och Kymi Grand Prix i Kouvola, Finland. Det är den sistnämnda löpningen jag kommer lägga tonvikten på i detta inlägg. Första gången loppet kördes var 1998 och i dem tolv upplagor som hunnit körts har vi sett många topphästar spridda på flera nationer. Det har blivit två svenska triumfer och dessa vid båda tillfällena tagna av Team Petri Puro/Peter Ingves via Camilla Highness (2007) och Commander Crowe (2009). Det är inte segrarna jag tänker närmast på när jag förknippar Sverige med Kymi Grand Prix, utan det är två förlorare som fick betala ett mycket högt pris.

Vi börjar med 2003 års upplaga och From Above som veckorna innan tagit en bejublad seger i Elitloppet på Solvalla. Uppgiften därpå var en trip till Kouvola och han spelades till stor favorit mot ett på pappret mycket sämre gäng än det han slog på Solvalla. Han tog planenligt ledningen för att därefter tvingas motstå mördarpress av franske stridsvagnen Flambeau Des Pins och Mathieu Fribault. From Above var stenslagen redan på bortre långsidan och Örjan Kihlström tvingades på väldigt långt håll se sin franske baneman ta en överlägsen seger. From Above kom efter detta lopp aldrig tillbaka till den nivå som han befann sig på tidigare. Om det var en reaktion från Elitloppet eller om det  uppkom något fel på Kouvola är svårt säga, men man kan bara konstatera att han fick uppenbara problem med fräschören som kom att förkorta hans tävlingskarriär. Jag såg förövrigt hans allra sista start i karriären en helt vanlig torsdagkväll på Örebro då han efter att ha spåret hela vägen galopperade strax innan mål och blev diskvalicerad. Mycket tråkigt att se och efter detta gjorde man det rätta valet att lägga skorna på hyllan och testa honom i aveln, där han öppnat starkt.

Vi flyttar fram några år till 2006 och det var dags för något som travsverige suktat efter länge, Max Flukts första match mot den riktiga eliten. Kent Knutsson hade valt att lämna över tömmarna till Jorma Kontio pga bristande erfarenhet om finsk travsport. Strax innan deadline blev det klart att Jag De Bellouet skulle starta och det var väl kanske inte riktigt vad Vaggerydsamatören hoppats på.  Loppet utvecklades till ett mardrömsscenario för det svenska hoppet, att trava i ett mördande världsrekordtempo utvändigt om Jag De Bellouet i sin blott trettonde start gjorde att sagen fick ett abrupt och sorgligt slut. Han gjorde efter sin medverkan i Kymi Grand Prix två starter utan att vara i närheten av sitt gamla ”jag”.

Startlistan till 2010 års Kymi Grand Prix, 2100m och €85 000 i förstapris.

1. Irving Rivarco – Pietro Gubellini
2. Lisa America Jorma Kontio
3. Océano Nox Pierre Levesque
4. Dundee – Antti Teivainen
5. Express Merett Pekka Korpi
6. Copper Beech – Conrad Lugauer
7. Ilaria Jet – Björn Goop
8. Triton Sund Örjan Kihlström
9. Pretty Jet – Matthieu Abrivard
10. Brioni – Joakim Lövgren

Jag har ingen säker vinnare i detta lopp men skulle nog lägga min slant på Lisa America. Min önskan att få se dessa hästar helskinnade efter loppet är dock större än att vinna brödsmulor på ett vinnarspel. Har Ni vinnaren klar?

*

Bortsett från Norrbottens Stora Pris är det en tråkig V75-omgång vi ställs inför och jag tar hellre siktet på E3-försöken som körs på Bergsåker på tisdag. Startlistorna till kvalen inväntar jag med nyfikenhet…

//Ivarsson

4 Comments

Add yours
 1. 3
  Ivarsson

  Hehe ja, kanske är tredje gången gillt från spår 8 för Triton! Outsidern är Océano Nox som gjorde det bra som trea i samma lopp förra året.

  Nä, någon nu knäckning a la Max Flukt kommer vi inte se i år. Jaded startgalopperade som storfavorit förra året och har inte kommit tillbaka till normal nivå ännu. jag tycker det var en onödigt tight matchning av Hultman att skicka honom till Finland 13 dagar efter två tuffa heat på Solvalla. Så man kanske kan spekulera i att elitloppsfinalisterna i detta lopp löper en större risk, även om det är tre veckors uppehåll mellan Elitloppet & Kymi i år.

 2. 4
  Ahlblom

  Irving Rivarco tar ledningen och håller länge, beror på hur mycket press han får. Gubellini kanske kan köra 1,16 tempo en bit efter startrusningen?

  Brioni räknas heller inte bort, han kommer få en bra resa!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.