Kriterieblogg 2010!


Kriteriekvalen Solvalla är som julafton för mig och många andra. De bästa i kullen, exklusive några tråkiga bortfall, gör upp om tolv finalplatser och evig ära. Första Kriterieminnet var när jag från en position i köket hörde livereferatet på Radiosporten som reffade in Zoogin som vinnare 1993, kanske kan det vara på grund av det ögonblicket som Zoogin blev min första favorithäst. Mitt allra första Kriterieum på plats var som 11-åring när Sans Peur och Björn Goop vann 1997. Kullens kung Jolly Rocket snubblade bort sig i ledningen varvet kvar och gav Sans Peur en gratisledning han höll till mål. Tidigare på året hade Björn Goop vunnit Stochampionatet med Carolinas Mystic och senare på höstkanten vann han Breeders Crown med Birgitta Palema. Dessa tre skrällsegrar lade grund till ett sällan skådat genombrott i svensk travsport och man förstod tidigt att den här killen var född med något extra i körhänderna.

Åter till årets upplaga och som jag sagt tidigare tycker jag att det är en riktigt bra kull. När Red Hot Dynamite vann förra året fick vi se en mycket ojämn final och jag hoppas/tror verkligen inte att det blir lika utspritt i år. Den här tävlingsdagen är det sporten i fokus och så här vill jag att facit blir!

Heat I: Även om Raja Mirchi svikit i sina två senaste starter vet vi att han är överlägsen det här gänget. Han var givetvis inte som bäst senast och nu när det vankas årets uppgift hoppas jag att han är på topp! Oavsett vem som blir tvåa i försöket lär denne bli statist i finalen, men visst vore det roligt om RIX-hästen Gitano kniper en finalplats. I så fall har vi haft ankytning till det här projektet i de båda stora klassiska loppen Kriteriet och Derbyt i år, då Sanity var med på Jägersro för några veckor sedan.

Heat II: Jag har tidigare talat gott om Svante Båth’s Kalypso Face (bilden) här på bloggen. Det här loppet har han garanterat siktat mot hela året och det vore grymt nice med en enkel spetsseger här. Båth rapporterar på sin hemsida att han kan ha haft problem med halsen i sin senaste start, och det är inte alls optimalt inför en sådan här start såklart. Dunder Håleryd gillar jag och han får gärna vara tvåa i mål.

Heat III: Tre hästar känns klassigare än övriga. Trolig vinnare är Kadett C.D. som fick problem efter E3-finalen i början av juli men Bergh har helt säkerställt slipat till honom i perfekt skick till den här starten. Tryptofan Håleryd har varit smällfin vid sina segrar på slutet och Global Manhattan lär gå fortsatt framåt i utvecklingen efter att ha gått i botten för första gången senast. Hittar han bara ut från innerspåret ska det bli kul att se vad han kan uträtta.

Heat IV: One Too Many är ett råämne som inte visat sin begränsning hittills. Att det här är en kanon vet alla om och det är ”Hulken’s” chans till Kriterieseger i år. En given häst i en Kriteriefinal och det vore tragiskt om han galopperade bort sig igen. Jämnt där bakom och det finns ett koppel av bra hästar. Jag har inget önskemål om någon särskild medresenär till finalen.

Heat V: Eftersom jag mycket tidigt valde ut Tryptophan Ås som mitt drag i ett vad mot Henke har jag följt den här hästen hela vägen. Det är väl ingen som ger kulltopparna en match men han gör sitt jobb på tävlingsbanan. Har fungerat mycket fint för Björn Goop tidigare och ska enligt tränaren vara rejält toppad till den här uppgiften. En het finalaspirant är han precis som ”Tarzans” Update. Det känns som en häst av liknande kaliber och Örjan Kihlström är outstanding i Sverige (världen?) på att köra uttagningslopp. I Atlas Boko’s kropp verkar det rymma mycket kapacitet och styrka, men är kanske fortfarande lite för oslipad i gången för att ta sig till Kriteriefinal.

Heat VI: Spets och slut Aga Khan Boko! Vem som blir tvåa i loppet är av mindre betydelse, men Deuxieme Picsous har varit mycket bra i sommar. Testar den långa distansen för första gången, men han lär gilla den.

I mitten av januari siade jag hur årets Kriterieum skulle gestalta sig. Det känns som om jag hittade vinnaren i Aga Khan Boko redan då men jag vill byta scenario. Enligt profetian skulle han profitera på ett stenhårt tempo och ta motståndarna tillslut, men efter att ha sett honom senast och hans kvickhet från start tror jag att han gör processen kort i både försök och final och leder hela vägen.  I en eventuell final vet man aldrig om några startraketer dyker upp men i så fall tror jag han är snabbast att ta över kommandot innan någon av huvudkonkurrenterna gör det. Nu väntar vi bara på förtidsoddsen till finalen som jag hoppas dyker upp innan försöken. Det är först i sådana här fall när man hittar en stenklar Kriterievinnare som man kan blanda in spelet i leken. //Ivarsson

 

13 Comments

Add yours
 1. 1
  Glenn

  Ville Lutfi köra livet ur aga khan boko?…Känndes nästan så!har just sett kvalen till kriteriet!!…den som såg mest imponerad ut,tyckter jag var Hultmans One too Many….där är min vinnare till kriteriet!
  Skall bli spännande o se!
  /Trumslagarn

 2. 2
  Ivarsson

  Absolut, det är inget snack om vilken som är förhandsfavoriten i Kriteriet nästa söndag. One Too Many såg mäktig ut över upploppet och man ser tydligt att han ständigt går framåt.
  I normala fall finns inte torsk på kartan för Aga Khan Boko i sitt försök men ”Ludde” ville annat! 😀 Nu fick han en gratisbiljett till finalen, men det viktiga spetsläget i finalen försvann. På sin extrema kapacitet ska han räknas ändå.

 3. 3
  Patrik

  Inget snack om att One Too Many imponerade mest av vinnarna, även Atlas Boko såg det ut att finnas en hel del sparat i. Raja och Kadett såg inte ut som några finalvinnare tycker jag.

 4. 4
  Limpo

  Bäst av alla var One To Many. Hur jävla bra är den hästen ? Sedan är ludde så dålig så det finns inte ord satan va ja svor framför tvn. Aga khan Boko brak vinner sitt försök hur lätt som helst om inte ludde trycker till å de öppnar första fem på 1.09. Hur tänkte ludde var ju bara tur att han fick med sin egna häst till finalen.

 5. 5
  Linus

  Om inte Ludde trycker sönder aga khan så vinner den sitt försök och hade fått bättre spår i finalen och ifrån spets hade jag trott på vinst. Nu blir det tuffare och troligtvis vinner Örjan/Hultman men man såg helt klart att vissa verkade lite slitna? Tror aga khan och one too many kommer ta över nästa år inför derbyt.

 6. 6
  Jen

  Som vanligt så har Ludde matchat sönder ännu en supertalang…
  Har ifrågasatt honom länge som kusk, men efter gårdagen så ifrågasätter jag även honom som tränare…
  Hur i helvete kan han med och offra en av sina hästar för att slippa AKB i finalen?
  Vad säger hästägaren till C M?
  Flyttas den inte nu så är det ju fan skandal…

 7. 7
  Patrik

  Skyll inte på Ludde. Är Aga Khan Boko så bra som alla säger så hade Kontio kunnat lagt sig lugn i dödens då vunnit den vägen. Hade inte Goop galopperat på upploppet så hade han inte ens varit i final nu.

 8. 8
  Jen

  Inte första gången Ludde gör en sån idiot styrning..
  Och jag minns hur arg han var på fabrice souloy… När de ”dödade” hans häst…
  Med tanke på att AKB enbart hade gjort 3 lopp innanför västen inför kriteriekvalen så är väl inte dödens en särskilt bra idé?
  De flesta travtränare vill gärna ha hästarna i skick och tävla efter treåringssäsongen…
  Och nu är AKB i final för han höll jävligt bra trots stenhård öppning och ingen lucka…
  Till skillnad mot CM som inte ens kommit i mål än?

 9. 9
  Patrik

  Nu hade AKB laddat enbart för kriteriet så det hade säkert inte spelat någon roll om han hade gått i dödens eller inte. Var väl bara han och Nurmos andra häst som visade form i det uttagningsloppet ändå?
  CM borde väl egentligen inte ha startat, men vid stora lopp så chansar dom flesta tränarna.

 10. 10
  Henke

  Det är en viss skillnad på att starta och köra stenhårt mot spets när det sitter en ”22 för 10” i ledningen.

  Angående AKB är jag inte hans största fan här på hemsidan… Dock var intrycket nästan detsamma som på Amaru Bokos i E3 kvalet. Det vill säga att han är i skaplig form till finalen!

 11. 11
  Patrik

  Är väl inget nytt med att kuskarna brukar testa mot ledningen om det sitter en orutinerad häst där. AGB hade som sagt bara gjort tre starter innan och galopperat förut. Hade CM varit i toppform tror jag att han trots öppningen hade vunnit.

 12. 12
  Ivarsson

  Classic Man är oavsett dagsstatus ingen häst för Kriteriet. Det här är en utpräglad sprinter som givetvis bör testas i Gran Premio Orsi Mangelli istället. Men efter den där idiotstyrningen som ”Ludde” gav honom är det inte säkert han hinner återhämta sig. Sättet han försökte sänka AGB’s Kriteriechanser bevittnar bara vilken skräck han måste ha haft för att möta honom i en eventuell final… 🙂

 13. 13
  Jen

  Håller med dig Ivarsson…

  Kriteriet är årets händelse, i år vet jag inte ens om jag vågar se loppet…
  Rädd för att det kommer bli sån idiotkörning… Hoho!

Kommentera