Klassklättare och Elitloppsspekulation


Då kan man summera en trevlig version av 2012 års Kristi Flygare som innehöll både besök på Jordanstorp och Örebrotravet. Det sistnämnde höll väl ingen vidare kvalitet denna kväll, bortsett från en läcker Viking Kronos-son som har alldeles för lite pengar på sitt bankkonto. Redan när Mellby Viking dök upp vid första värmningen hajade man till och i loppet visade han vilken klasshäst det här är. Efter en ganska långsam inledning av loppet valde Jorma Kontio att ta tag i saken och krossade ett ganska hyggligt sällskap utan att se speciellt plågad ut över upploppsraken. Segermarginalen skrevs till tio längder och den här Timo Nurmos-hästen måste ha massor att hämta framöver. I segerintervjun kom till och med frågan om Derbyt, men det tycker jag bara är taskigt emot hästen vid det här stadiet… Hästen har inte ens tjänat sin första ”hundring”.

Den här årstiden kan man inte skriva blogguppdateringar utan att ta upp Elitloppet som går av stapeln vid nästa veckoslut.

Dagens höjdare var att Richard Westerink tog det rätta beslutet att avstå Elitloppet med Timoko. Man har inte kunnat undgå att älska den här hästen efter alla vansinnesstyrningar i franska storlopp under unghäståren och jag vill verkligen inte se en skadeskjuten version av honom vid hans första Sverigebesök. Jag hoppas kretsen låter honom få en lugn sommar så vi kan få se honom i gott slag vid franska vintermeetinget och Elitloppet nästa år. Färgstarkt ekipage!

En häst ska enligt Tore Fyrand presenteras imorgon (fredag) och det ska bli intressant vem som får den. I skrivande stund finns det fem kvarstående platser kvar och här är min hypotes om var inbjudningarna kanske kan landa.

Orecchietti: Var kanonfin vid segern i Gulddivision nästsenast och var minst lika bra senast innan galopperade in på upploppet. Utan galoppen hade han utmanat Formula One ända till mållinjen trots ett tyngre löpningsförlopp. Haft problem med hälsan efter det, men lämnar Hultman klartecken för start är det bara att bjuda in. Att Travkompaniet har häst med i loppet ger säkert lite extra publicitet.

Raja Mirchi: Den här hästen är i mitt tycke en mycket viktig komponent i årets Elitloppet. Känns helt osynad mot dessa konkurrenter och efter Lutfi Kolgjini’s lovord under våren får loppet ytterligare ett uppsnack. Bländande vid årets starter och skulle nog vara starkast i fältet vid eventuell start.

Nalda Nof: Jag och kollega Eric såg den här hästen direkt på plats vid ett helt vanligt eftermiddagstrav på San Siro på plats för 1½ år sedan och vi blev fast direkt. En riktig flygmaskin som är som skapt för den korta häcken. Såldes från Gubellini-stallet för ca 2 miljoner till franske affärsmannen Jean-Paul Barjon’s högkvalitativa ”stostall”. Man har kunnat följa henne franska vintermeetinget och i flera starter har hon varit en besvikelse. Hon är en typisk Supergill-dotter som inte riktigt tål alltför tufft grovjobb i loppen och dem franska ovalerna har inte riktigt varit till hennes fördel. På 1000 metersbanor kommer hon dock mer till sin rätt och med rätt resa tror jag hennes oerhörda kapacitet kan räcka långt. Det här borde vara en solklar inbjudan även om hon redan aviserat start i Stoeliten. Efter bortfallet av Timoko vet jag att Solvalla söker efter en fransk deltagare och den här märren kommer ju tävla under fransk flagg om än med ofransk stam.

I loppet där Rapide Lebel floppade i onsdags segrade Texas Charm. Den hästen är inte aktuell eftersom han enligt uppgift är svår att resa med. Istället kan jag tänka mig att Solvalla har tvåfaldiga Elitloppsdeltagaren Oyonnax och Rodrigo Jet med i tankarna. Båda hästarna gjorde bra lopp som tvåa respektiva trea, och dessa tränas av herrar som har ett mycket gott öga till svensk travsport och Solvalla. Kommer bara inbjudan så blir det definitivt ett JA. Det handlar dessvärre inte om några osynade kort, men båda skulle ändå innebära nytt blod i loppet.

En inbjudan kommer tillfalla vinnaren av helgens Guldfinal på Gävle. Toppsprinters som Alvena Pele och Wishing Stone skulle nog göra sig allra bäst gällande nästa helg, men det är även intressant med Caballion som eventuellt kommer testas utan skor för första gången. Även om han lärt sig öppna riktigt bra från start så ser jag väl varken kusk eller distans som optimalt. Wishone Stone har en fördel att vara danskägd och skulle kunna fungerar som en flagghäst.

///Ivarsson

 

22 Comments

Add yours
 1. 2
  Stackars Jack

  Håller med.
  Efter Raja Mirchi´s inbjudan så…Main Wise As…har han tackat nej ?
  Orecchietti, Alvena Pele, Amaru Boko och Caballion
  Tore kanske drar norsken o bjuder in Viking Frecel som en joker…:)

  Hur som helst Sanity och Johnny fram- och baklänges.

 2. 3
  AIK-dansken

  Fyrand verkade öppna upp för en dansk på lunchsändningen. Borde i så fall vara Classic Grand Cru. Eller?
  Annars håller jag med dig Stackars Jack. Folk verkar reta upp sig på mediahypen av Sanity. Det är ju varken hästen eller kretsen runt honom som kan anklagas för det. Jag hoppas verkligen att Sanity vinner Elitloppet.

 3. 4
  Nicke.BH

  Jag hoppas på Orecchietti, det har varit en favorit sen jag såg den i hagen för ett år sen. Han gör mig knäsvag (inte ofta jag får in dom orden i en mening), vilket praktexemplar till häst!

  Vinner inte han så får gärna Sanity dundra in som etta. Jag har riktigt svårt att stå emot alla sportstorys som får en att böla och den här skulle väl kunna bli en som tillhör den skaran. Sen är jag ju en sucker för Takter också (andrekusk på F.D.).

  Det hade varit grymt kul om Ludde fick styra in med Raja på första plats, som plåster på såren för utebliven fredag och lördag. Sen är han värd det (Ludde och Raja)! Ludde har ju trots allt det bästa materialet i stallet och borde få ordentlig utdelning.

  Prognosen säger +20+ med måttlig vind hela helgen. Som beställt!

  Fan vad det här ska bli kuuuul!

 4. 5
  John

  Kommer väl säkerligen danskt också..classic grand cru. Flagghäst, men lika kul som några avdankade svenskar.

 5. 6
  Ivarsson

  Main Wise As antar jag är ute ur leken. Från franskt håll verkar ju Quaker Jet istället blossat upp och det skulle ju vara hyperintressant. Amaru Boko skulle jag väldigt gärna se i Elitloppet, men det lät ju på Fyrand i onsdags som om den inte var aktuell.

  Orecchietti betraktar jag som klar efter det omtalade banjobbet igår och det känns bra.

  Classic Grand Cru vill jag inte se som dansk flagghäst då han jämfört Wishing Stone har en mycket lägre högstanivå.

 6. 7
  AIK-dansken

  Amaru Boko. Skojar du? Han borde väl ligga på bottenlistan av tänkbara. Vad har han visat mer än knackigt trav.

  • 8
   Ivarsson

   En ruggig kapacitet. 10.5 i sin blott tionde start är det nog ingen svenskfödd häst som travat tidigare och det är väl roligare med nya fräscha 5-åringar som är på väg uppåt än chanslösa 9-åringar som Beanie M.M.

 7. 9
  AIK-dansken

  Ingen blir inbjuden på kapacitet. Form är färskvara. Dessutom är 16 hästar för mycket och det syns väl inte minst i år.

  • 10
   Ivarsson

   Hehe, klart det finns hästar som bjuds in enbart på kapacitet. Annars skulle väl inte franska hästar varje år bjudas in redan i mars.

   Amaru Boko får väl gå ut i Victory Tilly’s femåringslopp under Elitloppssöndagen och (be)visa att han startade i fel lopp.

   Håller med dig angående antalet. I år hade det var mer optimalt med två försökslopp á 6 hästar där topp tre går vidare.

   Tror dock att sista fyra platserna kommer bestå av så pass starka ekipage att årets upplaga ändå är räddat från fiasko.

 8. 11
  AIK-dansken

  Det är skillnad på inbjudan till utländska hästar och svenska. Tycker du Amaru platsar i Elitloppet borde han väl ha god chans att vinna Sweden Cup.

 9. 12
  Ivarsson

  Självklart skulle han ha det. Men Sweden Cup för mig är enbart ett riktigt loserlopp. 600 000:- till vinnaren men ingen som helst prestige eller ära. Klassen på loppet blir också sämre och sämre för varje år.

  Är man ”pengakåt” kan det vara värt att testa, eftersom det är väldigt bra betalt. Men siktar man emot större titlar längre fram är det lika bra att stå över.

  I mitt tycke är det bara Sprintermästaren och Elitloppet som det är värt att tävla med sin stjärnhäst två lopp samma dag. Möjligtvis Midsommarloppet på Lindesberg också, men där brukar det vara brist på stjärnor! 😀

 10. 15
  Ivarsson

  Med italienaren Mack Grace SM ute ur leken steg plötsligt hoppet om en Nalda Nof i Elitloppet igen. Nog för att hon numer är franskägd, men det är det närmaste italienskt deltagande vi kan komma. Tänk till nu Fyrand!!!

 11. 16
  John

  Classic Grand cru är klar var det jag menade, inte att jag håller honom högst :-). Blir väl offentligt idag

 12. 17
  John

  Vi går förresten ut med Piraten i 4 åringseliten 🙂 Mantorp veckan efter kanske hade varit smartare… Men hur många chanser kommer man att ha till såna här lopp, fick ju en urblåsare sist o verkar fin efter så vi testar.

  • 18
   Ivarsson

   Givetvis ska man starta i Fyraåringseliten om man har chansen, det lär bli ett fint rekord för honom redan i debuten över distansen. 🙂

   Det där Mantorpsloppen ligger ju lite fel, hade varit bättre om det legat en vecka senare så hade hästarna från elitloppshelgen startat där samtidigt som det blir lagom med vila fram till Sprintermästaren.

 13. 19
  John

  Ja, de borde samordna årgångslopp bättre. Sprintermästaren har vi inte anmält till, tycker det är lite av ett knäckarlopp. blir nog en månads paus efter nästa helg för oss, sen Hagmyren i början av Juli. Så kan man förhoppningsvis välja mellan finalen i Norrlands Grand prix o 4 åringstestet Eskilstuna sen… Som ju tyvärr oxå
  krockar :-/. Men hösten är viktigast med Derbyt o Grosser Preis. O disco är ju inte anmäld till Derbyt såg jag. :-). Sen blev det lite väl hausse på ”spurten” den gjorde sist? 14 sista 300 hade jag på den… Var ju piraten som var stum o bara gick 20 sista 3.

  • 20
   Ivarsson

   Precis, Bergsåkers och Eskilstunas krock har ju påtalats varje år hur länge som helst ändå blir det ingen ändring på det.

   Klockade också hästarna i onsdagskväll och fick samma resultat som dig. Det är verkligen inga hastigheter som imponerar på den här nivån, men Disco A.E. bevisade direkt att förra årets sista start inte var en tillfällighet. 13.1/2140a utan att vara trimmad i sin årsdebut är imponerande, men framförallt helhetsintrycket är väl det som skapat haussen. Ska vi se till själva prestationen i loppet gjorde Braekkens Juliano Rags ett minst lika bra lopp.

 14. 21
  John

  Ja, håller med helt. Intrycket var toppen på Tarzans o är nog en av de bästa i kullen. Var även jättenöjd med Piraten, o med tanke på hur stor han är så hoppas man på fortsatt utveckling. Men är verkligen stor bredd i kullen, tyckte från början det var ganska ”klen” årgång fast är nog tvärt om. Är väl den där riktiga fixstjärnan som saknas bara.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.