King Express


Systemet när det gäller att ge sina hästar ett namn kan inte fungera särskilt bra och man bör ställa högre krav på uppfödarna. Såg till min förskräckelse att Stig H Johansson fått in en 2-åring vid namn King Express (e. Express It – u. Kings Any, mycket fyndigt…not) i träning. Det är inte uppfödarnas prov på dålig fantasi när det gäller att korsa föräldrarna och skapa avkommans namn som upprör, utan att det så sent som på 80-talet och även till halva delen av 90-talet fanns en framgångsrik Örebrohäst vid namn King Express (f. 1984). Den här sonen efter Örebrolegenden Express Gaxe var tränad och körd av supertränaren Börje Flodström i större delen av karriären, en karriär som innefattade 20 segrar (bl a i rikstoton) och knappt 800 000:- intjänat. I mitt tycke har det gått alldeles för kort tid för att man ska kopiera en så här pass lyckosam travare.

Ett exempel som jag kan acceptera är t ex Kjell Svenssons Azalee. Detta är nu den andra Azalee är delaktig i men där skiljer det 45 år mellan födelseåren och då kvittar det även om ”originalet” var framgångsrikt.

Usel fantasti kan jag verkligen säga om Stuteri Broline som har haft två stycken ”Jersey Broline”. Här är första ”jerseyn” född 1984 och tog 15 segrar, medan den andra är en ostartad 4-åring som är nyligen inkvalad hos ”Hockey” Eriksson. Det finns hur många ord/namn som helst på bokstaven J så det är bara dåligt att behöva plagiera.

En annan sak jag tycker är löjligt är att man stämplar vissa importer med att lägga till en landsförkortning. Vi tar Rune U.S. som heter ”Rune” i alla länder utom Sverige bara på grund av ett kallblod f. 1993 som heter Rune. Jag förstår givetvis att det finns reglerna för detta, men finns väl ingen som skulle kunna blanda ihop dessa individer med varandra när dom är från olika raser. ”Rune” var framgångsrik redan i USA och hade skapat sig ett namn hos oss svenskar redan innan importen.

*

Nog om namn. Det är populärt med vadsättning för oss ”vinnarskallar”. Som ni läst existerade en vadslagning under gårdagens tävlingar, samt att även jag och Henke har några löpande ”vad” som startades i höstas. Kul! Igår kväll fick jag chans att starta en vadsättning mot en person. Det är aktuellt redan idag även om det inte kommer att avgöras direkt, så jag passar på att nämna det i den här bloggen så har vi det nedskrivet. Min kusin tror att Danne Wikbergs Stay The Night (e. Ride The Night) kommer tjäna mer pengar än Svante Båths Kalypso Face (e. Viking Kronos) i karriären. Jag är helt säker på motsatsen. Båda hästarna startar på Hagmyren i V65ans andra avdelning idag och Stay The Night har i skrivande stund ett försprång på 134 500:-. Min kusin har den tidigaste hästen men jag har den bästa, vi får se vad som är viktigast i längden! Priset är det finaste man kan vinna i dessa sammanhang anser jag,  prestige, evig ära och berömmelse!!!

Ha en trevlig söndag! /Ivarsson

3 Comments

Add yours
 1. 1
  Svanis

  Express gaxe tränades väl under hela sin karriär av Gunnar Axelryd den gamle ”legenden”.

  Tack för en ”skön” sida.

  /Svanis

 2. 2
  Stackars Jack

  Ojoj…känner historiens vindslag och får nå´t fuktigt i ögat 🙂
  Håller med. King Express ska K-märkas o förknippas med Börje Flodström. Liksom Börje själv. Hans kördress skulle ju för evigt hängas upp i taket i Najo´s bar.

 3. 3
  Ivarsson

  Du har helt korrekt, Svanis! Men jag antydde ingenting annat heller, utan det det var sonen King Express som tränades av Börje Flodström inte Express Gaxe själv. Ber om ursäkt om jag uttryckt mig otydligt. 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.