Intressanta Importer


Idag har jag fokus på lite amerikanska hästar som kan vara intressanta att följa på svensk mark under året. Vi går tillbaka till förra veckan och årets allra första lopp här i Sverige som kördes på Solvalla i lördags. Där visade Stig H Johansson upp en mycket intressant nybliven 4-åring i Joyland Park (e. Yankee Glide). Med ett inköpspris på 110000$ (motsvarande ca 700000SEK) kan vi kalla honom dyring och det är ett misslyckande att det aldrig blev start som 3-åring. Intrycket han gav vid sin enkla spetsseger i lördags gav en indikation på att han kan bli en bra affär ändå. Ska vi säga att han tjänar en miljon redan första säsongen? Ägare är storsatsande Onkel Invest Oy från Finland som även äger stjärnhästen Formula One (e. Yankee Glide) ur samma kull, det känns som att dom haft flyt och placerat sitt tunga kapital på rätt hästar än så länge. Noterade också att samma ägare införskaffat ytterligare en Yankee Glide-son och det i 2-årige Quick Freeze som är uppfödd av Menhammar. Den här hästen var min personliga favorit på förhand när jag läste igenom katalogerna till Elit- och Kriterieauktionen förra året, men vid både tillfällena ströks hästen under utropningsdagen. Han är 3/4syskon med dollarmiljonärskan Falls For You. Quick Freeze blev första hästen som kritades ner på treåringslistan inför nästa år, gäller att börja i tid…

Förra veckan fick vi också rapporter om att norrmän är nära att ro hem en affär gällande den amerikanska unghäststjärnan Cassis (e. Cantab Hall). Efter att ha glänst och vunnit på den snabbaste tiden i försöken till Hambletonian blev han mångas favorit i finalen, där han packade ihop fullständigt från ledningen över upploppet. Efter att Atle Hamre försvann från den stora norska travscenen tycker jag hårdsatsningar i vårt västra grannland lyst med sin frånvaro och det här är precis vad jag vill se. Det ska dock framhållas att det här med att köpa gamla Hambletonianfinalister inte garanterar framgång utan vi har på senaste år sett svenska floppköp som t ex Race Fan (e. Yankee Glide) och Laddie (e. Angus Hall).

Både i försöket och i finalen av Hambletonian mötte Cassis den redan Europaförflyttade Wishing Stone (e.Conway Hall) och jag vill gärna se dessa två på startlinjen i FyraåringselitenSolvalla. Den sistnämnde har klimatiserat sig hos Fabrice Souloy och denne verkar vara riktigt tillfreds med sitt nyförvärv. Fan vilket häftigt år vi har framför oss!

I nästa blogg börjar vi bearbeta lite 3-åringar… //Ivarsson

3 Comments

Add yours
 1. 1
  mathias

  Svanstedt tar ut en väldigt intressant 5-årig hingst på Åby på torsdag. Det är en US-född Muscles Yankee-son med Angus Hall som morfar och SJ´s Photo som mormorsfar. Han är kommen ur Delmonica Hanovers starka moderslinje. Mamman var själv en mycket bra unghäst och det här var hennes första avkomma, vilket ju är ytterligare ett litet plus.

  Hästen heter Whatwouldtheysay. Han räckte inte riktigt till som unghäst i USA (eller gjorde åtminstone inga resultat där), men i Norge imponerade han stort som 3-åring. Han avslutade där med 5 raka segrar innan skada (antar jag?) satte stopp. Svanstedt verkar ha höga förhoppningar på hästen så den ska bli intressant att se på torsdag.

  Här finns en video av när hästen vann på nytt banrekord på Forus som 3-åring år 2009. http://www.youtube.com/watch?v=nWQBbYPgYpo&feature=player_embedded

  Och här är han i Blodbanken: http://blodbanken.nu/servlet/GetBBData?breed=warm&trotter=Whatwouldtheysay*

  Sedan antar jag att den här hästen dyker upp på din lista över intressanta 3-åringar, Nordic Viking. http://blodbanken.nu/servlet/GetBBData?breed=warm&trotter=nordic+viking

  En Viking Kronos-hingst med Enjoy Lavec som morfar som gör att man får den goa kopplingen Viking Kronos/Pine Chip. Enjoy Lavec är ju också smälltung på Speedster/Speedy Scot/Speedy Crown-blod vilket funkar ypperligt på den Star´s Pride-tunga Vikingen. Mödernet är urstarkt med Amour Angus som mormorsmor. Garland Lobell ger lite styrka som mormorsfar. Linjeaveln på Matina Hanover får man också med på köpet. Det enda lilla kruxet med den här är ju att Svanen inte brukar satsa så hårt på att vara med i de stora unghästloppena med sina hästar. Annars har ju den här förutsättningar att duga väldigt långt. Lite synd nästan att det inte är en riktigt unghäst-specialist som får ha den i träning.

 2. 2
  Ivarsson

  Tackar för klippet på Whatwouldtheysay! Den där ska bli synnerligen intressant att skåda på torsdag och se hur förberedd den är efter de långa tävlingsuppehållet, känns dock som lite fel årstid att få ett sånt där ögongodis på dom svenska banorna!

  Med tanke på hur diger min lista det här året så är givetvis Nordic Viking noterad där. Åke Svanstedts unghästresultat blir man inte riktigt klok på och det kan vara som du säger att han helt enkelt inte satsar på det. Annars tycker man ju att Sveriges bästa tränare borde ha kvalat in fler till t ex Svenskt TravKriterium än dom 2 (Montoya 2002 & Respect Ås 2006) hästar han kvalat in hittills under 2000-talet (båda utan pengar i finalen).

  Tack för ett bra inlägg! 🙂

 3. 3
  Henke

  Mathias, kul att se dig här.

  Hör av dig när du är i krokarna av Katrineholm. Jag sitter gärna och lyssnar och lär när du och Ivarsson konverserar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.