Intressant Debutant #1


Förra året skrev jag om ett antal intressanta treåringar innan det var debutdags och det ska jag försöka göra i en ännu större utsträckning det här året. Att syna en välstammad unghäst, som haft stora förväntningar på sig redan vid det tillfället hästen såg världens ljus för första gången, i en tävlingsdebut är en riktig highlight. Nu kan vi räkna med att kullens ”creme de la creme” lär debutera i april-maj någon gång, men det kommer såklart dyka upp lite undantag. T ex debuterade  E3-vinnaren Amaru Boko så tidigt som i mitten av februari förra året så det gäller att hålla utkik i anmälningslistor/startlistor redan nu.

I skuggan av allt glitter och glamour som utspelar sig på Rondo i Göteborg ikväll när 2011 års Travgala äger rum dyker årets första heta debutant upp. Stammässigt är den inte särskilt svår att hitta och det handlar om supermärren Hilda Zonetts (e. Spotlite Lobell) förstfödda avkomma Helge Zonett (e. Mr Pine Chip) som gör debut i kvällens andra lopp på Bergsåkers. Hilda Zonett (ca. 15,5 milj) är hittills det femte stoet i den svenska 10-miljonsklubban som har avkomma i startbar ålder. Varken Ina Scot (ca. 20,2 milj), Queen L. (ca. 17,5 milj), Fridhems Ambra (ca. 12 milj) och Lovely Godiva (ca. 11,5 milj) har ännu levt upp till förväntningarna i aveln efter bländande tävlingskarriärer och avkommarna som blivit någorlunda framgångsrika kan klassas som V75-nötare, så vi får se om Hilda Zonett kan bryta den trenden med en riktigt fin unghäst. Helge Zonett kan i alla fall inte klaga på förutsättningarna. Fadern Mr Pine Chip (e. S.J’s Caviar) har sin första kull ute på banorna och att 87% av hans 119 avkommor gick godkänt premielopp kan vi verkligen kalla smakstart på avelskarriären. Ett exteriört toppexempel har vi också redan fått se i Tommy Hanné’s Elsa Tooma som är nominerad i kategorin ”Årets Tvååring” ikväll. Då hans moder är halvsyster med avelsgiganten Super Arnie (e. Super Bowl) är det alltså redan bevisat att detta blod passar den svenska aveln utmärkt och  ”MPC” kan absolut vara en blivande elithingst. Super Arnie på Spotlite Lobell-märrar har resulterat i fem miljonärer (Bexipop, Confess Arnie, Västerbo Miguel, Dimman, Cream of Arnie), så” Mr Pine Chip+Hilda Zonett” är en intressant kombination på förhand i alla fall. Helge Zonett ser inte ut att möta ”ett skit” i kvällens lopp och det är inte helt otänkbart att vi hittar 2011 års bottenodds för en debutant redan i januari, detta såklart beroende på hur intressant hästen ser ut från utsidan och inte bara på stamtavlan. Planerar ni en kväll på ATG Live, så se till att vara inloggad till lopp 2!

Diverse internetproblem, andra prioriteringar och allmän slöhet har gjort att bloggarna om 3-åringar har blivit lite fördröjda, men dessa är på gång. Håll till godo!

Sedan måste jag såklart tillägga att jag blev mycket glad över att se Indigo Broline (e. Yankee Glide) igår kväll. Allting klaffade perfekt och han vann pliktskydigt, men framförallt var han i det där ”skicket” jag vill se honom i. 14-tid full väg den här årstiden är riktigt bra och när värmen anländer på allvar räknar jag med att han (om fräsch) springer låga 12-tider barfota över samma distans. 

Lev väl.  /Ivarsson

5 Comments

Add yours
 1. 2
  Stackars Jack

  Gratulerar till Indigo Broline.
  Själv tog jag rygg på Flemming o Langelidgutten.
  Har var väl förstås bara rutten…som lök på laxen efter 1-6 i Örnsköldsvik. Det går tungt nu.

 2. 3
  Limpo

  Stackars Jack tacka vet ja DIF 😉 dom är bra har ja hört. Widding har kommit igång nu. Brynäs är bara äckligt kaffe 😉

 3. 5
  Pecka

  Mycket härligt att se Indigo Broline tillbaka i det skicket. En av mina absoluta favorithästar. Blev dock lite feg på V5 och dubblade med Flemming, svor lite efter men löste sig med spik på Åke i sista istället.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.