Ingen Derbyfinal för Noe’ d’Asolo!


Såg precis de italienska derbyförsöken och det kunde ha slutat bättre för våra svenska hopp. Mest intresserad var jag givetvis av att se Noe’ d’Asolo (e.Viking Kronos) göra sin första start utomlands och hans senaste starter i Sverige har inte riktigt varit till min belåtenhet. Idag gick det ännu sämre, efter en lite trevande start i knackig stil valde Erik Adielsson gå ner som tredje häst invändigt. Travet började förbättras men fältet trycktes ihop och han fick inte mycket utrymme att trava ut, galoppen strax senare kom som ett brev på posten. Jag tror inte att hästen kändes som bäst eftersom Erik valde det passiva upplägget och det är bara att konstatera att de två snabba E3-lopp han fick på sommaren tog hårt på hästen. Dagens enda positiva ur svensk synvinkel skedde i det här loppet när Roberto Andreghetti styrde in Nadir Kronos efter en perfekt styrning. Det var bra intryck och han kan tjäna fina pengar i den penningstinna finalen. I samma försök körde Hanna Olofsson perfekt med sin Nobile Ral (e.Toss Out) och fick så småningom andra ytter. Tyvärr var hästen slut redan varvet kvar och var nog inte frisk.

Erik Adielsson körde i första försöket Lutfi Kolgjinis märr Nice Kronos (e.Viking Kronos) från ett tufft tolftespår. Hon fick ett hårt lopp i dödens som ändade i galopp i ingången av sista sväng. Hon var inte helt slagen i det läget och kanske hade gjort upp om en finalplats. Jörgen ”Tredje inner” Sjunnesson hamnade chockartat i dödens med ”Luddes” Noak L.B. (e.Cantab Hall) i det tredje försöket och trots den stygga resan var han inte långtifrån en finalplats. Här såg vi troligen den slutliga vinnaren av årets Derby i Jori Turjas Norton Ans (e.Cantab Hall). Han fick i och för sig en fin överpace på loppet, men när Giampaolo Minucci kastade loss från tredje ytter, på sann Svanstedtmanér, på bortre långsidan small det bara till. Hästen vann med halva upploppet och ser svårslagen ut i finalen.

*

Magnus Jakobsson har varit en favoritkusk sedan 1997 och det var väldigt roligt att han fick vinna med egentränad häst när hemmabanan arrangerade V75 idag. Global Kitten (e.Striking Sahbra) var bättre än jag trodde och när en häst på startvolten är så här bra är det nästan omöjligt för tilläggshästarna att räcka till. Det lär också vara väldigt skönt för Färjestad att ta en pinne inom rikstoton med tanke på hur deras hästar räckt till på lördagarna på slutet.

*

Ännu skönare blev det när Brett Emerton sköt in ett avgörande 2-1-mål på övertid för Blackburn i bortasegern mot Blackpool. Jag tror vi går en fin säsong tillmötes och laget verkar riktigt sammansvetsat.

*

Som ett tillägg från min föregående blogg funderar jag på om det tidigare funnits en tränare som någonsin varit nöjd över att se sin häst galoppera bort en finalplats i Kriteriet. Jag antar att Timo Nurmos var det i onsdags då han med all säkerhet hellre såg Aga Khan Boko (e.Viking Kronos) i finalen än Beau Mec (e. Jag De Bellouet) Givetvis lider jag med ägarna till den sistnämnde och det är bara att hoppas att man själv slipper uppleva det någongång.

+ There are no comments

Add yours

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.