Höstmörker i sikte!


Högsäsongen har snart passerat, och vi har en trist årstid framför oss vädermässigt. Travsportsligt sett kommer givetvis inte storloppen lika tätt som på sommaren men det finns fortfarande guldkorn kvar på schemat. Nästa vecka är det dags för heatloppet Åby Stora Pris och ett par veckor senare stundar Kriteriet/Oaks. SM-loppen är alltid prestigefyllda och Breeders Crown-finalerna på Eskilstuna är det verkliga slutet på årets storloppssäsong. Ett flertal stora löpningar i Italien dyker upp under hösten och med tanke på alla tänkbara svenska starthästar i Prix D’Amerique så lär väl det franska vintermeetinget bli uppsnackat mer än någonsin. Så deppa inte ihop, travet är underbart året runt!

*

Efter några dagars återhämtning har man smält intrycken från den trevliga helgen nere i Malmö. Det bjöds på ypperligt höstväder och innehöll alla ingredienser som krävs för att fullborda en lyckad helg. Av de sportsliga prestationerna minns jag Formula One’s vinst från tolftespår i Jägersros Stora Treåringspris och Viola Silas dödensseger i Stoderbyt. Den förstnämnde fortsätter att imponera och hästen beräknas göra en mycket intressant start i Premio Orsi Mangelli på San Siro-banan i början av november. Alla superlativ angående Viola Silas är redan nämnda så jag behöver inte nämna något mer om henne.

Huvudloppet Svenskt TravDerby fick en rättvis segrare i hemmahästen Joke Face som verkar besitta allt en topphäst behöver. Det blir intressant att se vad han kan uträtta under nästa års tuffa 5-årssäsong. Min Derbyvinnare Never Again gjorde ett riktigt bra lopp som trea, och på långsidan såg allting klart ut. I utgången av sista sväng blev det stumma ben och enligt kuskens utsago var han inte vid god vigör den här dagen vilket visar vilken kapacitet den här hästen har. Jag hoppas verkligen inte att det var några allvarliga fel och hoppas kunna se honom ta revansch och få en storloppstitel i Breeders Crown om ett par månader.

*

Igår fick vi se en ny uppvisning av Roger Walmanns supermärr Tamla Celeber. Efter loppet talades det om att försöken till Oaks blir nästa uppgift. Felmatchad enligt mig då jag tycker hon hör hemma i kriteriet. Visst är en miljon fina prispengar i Oaks men långt ifrån den prestige som finns i Kriteriet. Bland toppen på hingstsidan i kullen är det många som haft problem på slutet och detta borde kretsen kring Tamla Celeber utnyttja. Med tanke på kapitalet ägarna sitter på så tycker jag att det kan vara värt att gambla bort en Oaks-seger. Robert Bergh vågade och vann med Hilda Zonett år 2000 som är det senaste stoet som vunnit Kriteriet.

*

Det är inte bara startlistor man läser i dagsläget utan här läggs det också mycket tid för att kartlägga de 623 hästar som säljs på Kriterieauktionen vid månadsskiftet. Det kan absolut bli tänkbart med ett hästköp om det rätta tillfället dyker upp. Sedan är det fortsatt jobb med min scoutninglista av hästar som är födda 2008. Det arbetet går ut på att jag ska hitta vinnarna av de stora unghästloppen samt hästar som blir äldre stjärnor innan hästarna dykt upp på banan. Absolut inget lätt jobb med tanke på antalet toppstammade det finns i utbudet. Eftersom jag gallrar bort alla hästar som startar som 2-åringar planeras listan vara klar vid nyår, så ingen panik har infunnits sig ännu.

*

Nu laddas det för Mantorp på lördag och Maharajah är alltid häftig att se live. Jag är också ivrig över att få se Aga Khan Boko göra sin tredje start i karriären. I sin comeback senast lämnade han en hel del övrigt att önska och på lördag får vi se om Kriteriet kommer för tidigt eller inte. Han startar i tävlingsdagens sista lopp vilket betyder att TV-kamerorna släckts och Harry Boy-spelarna lämnat publikplats.

+ There are no comments

Add yours

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.