Hallänning ”springer om” Åke tillslut igen?


I helgen riktas alla blickar i Travsverige emot Sundsvall och Bergsåkers travbana. Fin sport står på menyn under båda dagarna och det känns som att den här helgen gör framsteg för varje år vilket är riktigt kul.

Redan ikväll finns det ett par sportsliga höjdpunkter och redan innan riksspelet börjar på allvar hittar vi första ögongodiset. Under året körs det fyra stycken Breeders Crown-lopp med 175’k till vinnaren och ikväll är det dags för det första. Jag tycker det är lite väl tidigt att redan i augusti köra ett så här fint lopp och när man får ett tidsperspektiv på det hela brukar det visa sig att loppet inte håller någon vidare kvalitet. Det är helt enkelt tidighet före kunnande som premieras och det är något jag definitivt inte gillar.

I kvällens lopp är det i mina ögon två hästar som sett lite extra fina ut i sina genrep. Givetvis Neutron Broline (e. Ken Warkentin) som förra helgen debuterade på fenomenala 15.8/1640v (förvisso på Gävletravets supersnabba banunderlag) och gav ett ruggigt fint intryck. Det måste kännas bra för Per Lennartsson att få in en startklar tvååring i det här skicket och mindre bra för Ola Samuelsson som gjort grovjobbet. Hästen skulle ha startat redan i tidigare i regi under Axevallas trippeltrav, men ströks då för en halsinfektion. Ikväll har hästen haft tur med spårlottningen och en enkel spetstriumf är att vänta. Vill dock också framhålla Sally Hill (e. Quite Easy U.S.) som även hon glänste i sin debut. Den här kan Tomas Pettersson få mycket roligt med i framtiden, men det var synd på läget den här gången.

Gamle Derbyvinnaren Tsar d’Inverne (e. Arnaqueur) hedras med ett fyraåringslopp och det ska bli kul att få se Occhione Jet (e. Pine Chip) igen. Senast var han tillbaka i vinnarcirkeln efter några floppar och det var härligt att han inte tagit skada av starterna innan där han fick riktigt tuffa lopp utvändigt ledaren. Loppet som väntar ikväll ska han bara vinna nu när han har goda chanser att ta sig till ledningen, men där bakom ska det bli intressant att se Miss Sue V. (e. Credit Winner) med Örjan Kihlström (!) och Oasis Bi (e. Toss Out) som utvecklats mycket mer än vad jag kunde ana. Attorney Hanover kan väl utmana om Åke Svanstedt satt honom i den blixtrande form som hans hästar har en förmåga att visa upp under denna helg.

Snabbloppet som går under namnet Malabar Circle Ås (e. Malabar Man) lopp är också bra och kunde ha varit en ”dålig Gulddivision på vinterhalvåret”. Jag tror det blir hemmaseger i form av Trustworthy Ås (e. Dream Vacation), men skulle bli ännu gladare om ett annat hemmaekipage slår till, nämligen Frillan Filiokus och Daniel Berglund. Känns dock som varken startspår eller distans är optimalt för just den här märren, men hennes pappa är ju just Malabar Circle Ås

Tillsist när många på publikplats gått hem och  största delen av ATG Live-publiken loggat ut så ska jag titta lite extra på tävlingsdagens allra sista lopp där Uruguay de Daline (e. Mourotais) gör en sen årsdebut. Det här är en häst som verkligen hade storleken emot sig för att blomma ut redan som treåring och jag räknar med att det här kommer bli en riktig tanks med tiden. Kort distans och spår 12 känns sådär på förhand, men det ska bli en höjdare att se honom på banan igen. Det här är en häftig typ!

På lördagen är det Sundsvall Open Trot som är russinet i kakan, men vi har några godsaker att värma upp med.

Mr Picolit (e. Scarlet Knight) gör comeback 1½ vecka försent, för vi hade givetvis hellre sett honom i Jubileumspokalen än i en urvattnig Silverdivision. Senast på Östersund var det inget roligt att skåda honom, men efter halsoperation hoppas jag att man får se honom i samma bländande skick som tidigare i våras.

Kallblods-SM känns inte speciellt dramatiskt på förhand då Hallsta Lotus (e. Järvsöfaks) helt enkelt är överlägsen och varken balanseringen eller Ulf Ohlsson kommer bjuda in motståndet den här gången. Alla räknar väl med att det blir favoritseger i den här löpningen för sextonde gången rad

Lasse Lindberg lämnade oss för ganska precis ett år sedan och det känns väldigt bra att han hedras med Sveriges största lärlingslopp som stående kommer köras den här helgen varje år. Propositionen är unik för att vara lopp av denna dignitet och startfältet kunde nog inte ha varit så bättre i dagsläget. Jag räknar med ett topprace och en segergest av kusken som är först i mål är väl mer given än självaste Hallsta Lotus denna dag…

Sundsvall Open Trot är som vanligt ett riktigt topplopp även om den utländska kryddan saknas tyvärr. Åke Svanstedt är alltid i fokus när han återvänder till sin gamla hemmabana och han ser ut att bli klar favorit med Sebastian K. (e. Korean),  efter dennes superlopp som tvåa bakom Commander Crowe (e. Juliano Star) i Hugo Åbergs Memorial. Trots att Åke Svanstedt har två segrar i Sundvall Open Trot så har det blivit desto fler misslyckanden. ”Kung Åke” har blivit bankad till storfavorit hela sju gånger och bara lyckats infria förväntningar vid två tillfällen som sagt. Så här har det sett ut:

1996 Zoogin 2:a (ev. vinnarodds: 12)
1997 Zoogin 3:a (ev. vinnarodds: 16)
1998 Zoogin 1:a (1,72 i vinnarodds)
2003 Gidde Palema 1:a (1,23 i vinnarodds)
2005 Gidde Palema 2:a (ev. vinnarodds: 11)
2009 Torvald Palema 2:a (ev. vinnarodds: 20)
2010 Torvald Palema 3:a (ev. vinnarodds: 14)

Min magkänsla är att statistiken blir ännu sämre för ”grön kusk” eftersom Sebastian K. kommer vika ner sig över upploppet om han blir rejält synad och jag tror att det kan bli en överraskning. Jag vill dela ut en rejäl varning för Spring Erom (e. Gentle Star) som kunnat starta kontinuerligt den senaste tiden utan att bli ofräsch och då verkar det också som om storformen anlänt. Senast öppnade han också överraskande fint så Björn Goop kan mycket väl hitta ner i ett bra slagläge från sitt fina spår. I års 2005 upplaga sluggade Håkan Olofssons Spring Ray (e. Gentle Star) sig förbi Åke Svanstedts ledande storfavorit Gidde Palema (e, Alf Palema) den sista biten och kanske får vi se ett liknande scenario på lördag. I övrigt ska man se upp för Amaru Boko (e. Coktail Jet) som hade en omöjlig uppgift från bricka tolv i Jubileumspokalen förra veckan, men borde ha varit satt i rejäl topptrim till den uppgiften och borde kunna surfa på den formtoppningen även under den här veckan. Viola Silas (e. Lindy Lane) har en form som är kraftigt uppåtstigande och vi ska komma ihåg att ett sto vunnit (Giant Diablo, 2006) det här loppet med samma förutsättningar förut. Det finns givetvis några hästar till med chans, men jag vill undvika att nämna hela startfältet som gardering.

Ivarssons ordningsföljd i Sundvall Open Trot 2012 är alltså:

1: Spring Erom
2: Amaru Boko
3: Viola Silas

Slå den om ni kan?

//Ivarsson

6 Comments

Add yours
 1. 1
  AIK-dansken

  Haha. Slå den om ni kan. Enkelt.
  1. Amaru Boko.
  2. Sebastian K.
  3. Friction.
  Där satsar jag utan problem en stor stark.

 2. 5
  Harald Rigfel

  Jag trodde jag var ensam och tro på Spring Erom?
  Sebastian K från spets på medel? Näää…
  Värsta hoten på bakspår.
  Näää det är klart. Klart och betalt. SPRINGÄROM!

  Och jag har aldrig fel som namnet antyder.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.