”Kriterievinnarna 2011” visade upp sig på Kalmar!


I lördags var det dags för ett besök på Färjestad och det var kanonsport det bjöds på nästan rakt igenom. Om man bortser från Limpo’s dominans på stället, så var Chelsea Boko’s intåg till stjärnorna det som jag kommer minnas allra mest från den här här tävlingsdagen.

Jag har inte ord för hur imponerad jag är över hästen, för det ska inte gå att stå hela vägen efter den där inledningen och som treåring landa på 1.12.7/2140a i sin blott femte start. Det som också satte krydda på det hela var att hästen dessutom visade en sådan underbar inställning loppet ner. Lika imponerad är jag av Timo Nurmos som hittills inte haft samma fina bredd som i  tidigare treåringskullar, men som lik förbannat sopar hem säsongens första riktiga stora storlopp för unghästarna. ”Ludde” i all ära, men hos mig är Nurmos ”rikets unghästkung”.

Det här var också en viktig seger för Chelsea Boko’s fader, Chocolatier. Den här avelshingsten köptes till Sverige i slutet av förra året med Robert Lindström, känd hästhandlare från Boden, i spetsen. Bättre reklam än att ha den nuvarande kullettan kan man inte få och han är såklart ett väldigt gott tillskott till den svenska avelsmarknaden. Det har också talats om att Chocolatier är en hingst som framförallt är en god förvärvare på spinnsidan, men efter den här succén kan man hålla tillbaka det snacket lite tills vidare.

En annan Chocolatier-avkomma som imponerade stort i helgen var norsk-amerikanskan Xquisite Chocolate som segrade emot äldre konkurrenter på grymma 1.11.3/1600a. Jag erkänner att jag inte har superkoll på stokullen ”overthere” förutom Check Me Out (som förhoppningsvis väljer att tampas emot hingstarna), men det är väl uppenbart att hon skulle duga rätt bra i ett Hambletonian Oaks nästa månad.

I övrigt kan man väl konstatera att det var mycket prat om Toumas Korvenojas fimpning av Quid Pro Quo med sin Nostromo i E3-finalen. Det var mycket tråkigt att se och Svante Båths talang hade fått ett drömlopp om inte det där hade inträffat. Även dagen innan fick vi se ett väldigt fult regelbrott av ett finskt toppnamn. Då var det Pekka Korpi som körde på en Stig H-märr i stoklassen av E3 Consolation i ren desperation att nå ledarryggen. Jag vill mer än gärna se mer internationell prägel på loppen här i Sverige, men sådan här vårdslöshet får man bara inte syssla med.

I Gulddivisionsfinalen vann Oracle (e. Ganymede) på fantomtiden 1.11.3/2140a efter att ha dragit i stenhårt tempo hela vägen framme i täten. Den här hästen ska man verkligen ta på allvar i ännu tuffare sammanhang framöver då hans utveckling senaste månaderna varit uppseendeväckande bra. Jag tror hans nio starter under Frankrikes vintermeeting ligger till grund till den här utvecklingen och man kan lugnt säga att Stefan Melander gjorde ett rätt beslut att återropa honom på förra årets Prix d’Amerique-auktion. Jag skulle vilja se mer svenska hästar nere på Vincennes under vintermeetinget och även om man inte riktigt räcker till i den främre träffen, så får man hem en häst med kaxigare psyke och en hårdhet du inte kan få någon annanstans i världen.

20 januari förra året valde jag Charlie Trotter (e. Conway Hall) som 2011 års Kriterievinnare och det var ett gigantiskt felsteg, då hästen inte ens kom till start under treåringssäsongen. Men i eftermiddags på Kalmar kom så äntligen den där tävlingsdebuten jag väntat på i över 1½ år och vilken debut det blev! Från bakspår körde Tony Wallin emellertid till ledningen och där rusade hästen iväg så att en rejäl lucka till tvåan skapades. Luckan minskades aldrig och segertiden landade på riktigt snygga 1.15.4/2140. Jag har ingen koll längre på topplistan när det gäller debuttider, men jag har svårt att se mer än en handfull hästar som sprungit snabbare i sin debut. Fortsättning följer och jag kommer såklart spana extra noga på på den här valacken framöver. Halvsystern till honom är förövrigt finskan She Loves You som vann Lady Snärts lopp under Elitloppshelgen på läckra 1.10.4/1609a, så det finns verkligen att brås på!

Det roliga var att den ”riktiga” Kriterievinnaren från den kullen också startade på Kalmar i eftermiddags. Pato (e. Orlando Vici) gjorde ingen besviken och klarade av årsdebuten på bästa sätt. Hästen är fortfarande obesegrad efter sex starter och tänk om Petri Puro skulle vinna Svenskt TravDerby med ytterligare en obesegrad häst… Svårslaget!

Imorgon ser jag framemot försöket till Norrlands Grand Prix som går inom ramen för Dagens Dubbel på Hagmyren. Jag blev verkligen förälskad i Occhione Jet (e. Pine Chip) vid sin debut för Stig H Johansson då han flög fram till knapp seger och jag tror hästen stadigt kommer bli bättre med tiden här i Sverige. Mycket tråkigt att hästen inte var anmäld till Sprintermästaren, men man får trösta sig med att se honom här istället. Vi svenskar kunde stifta bekantskap med hästen redan förra året när han var tvåa i Treåringseliten på Solvalla som knappt slagen och han var också väldigt bra i italienska Derbyt i höstas på samma placering. En häst med stjärnkaliber som är ett välkommet tillskott i Stall SHJ!

//Ivarsson

6 Comments

Add yours
 1. 2
  Ivarsson

  På begäran från Henke har jag fixat till ett rubrikbyte 😉

  Sedan kan jag säga att i natt drömde jag om Occhione Jet-loppet som går ikväll. Tyvärr var hästen oduglig från dödens så jag hoppas verkligen inte att den drömmen slår in! 😀

 2. 5
  John

  Jag drömde också….då fick vi rygg ledaren med Piraten o tempot var uppskruvat. Sen kom luckan 300 kvar…o då small det bara till. Hoppas på den drömmen ;-). Han är behandlad i ett knä o en hovled efter senaste starten, känns fin men bara gått ett jobb på banan. Målet är att han ska få full form lite senare ..

  • 6
   Ivarsson

   Lycka till! Kvällens startfält är vassare än vad förstapriset ger sken av, så jag hoppas på ett grymt race med några ”wow-prestationer”.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.