Frosted Date min första, Financial Dust min sista???


När jag körde uppvärmningsvarven på skogsslingan inför backheaten idag (fredag) kom jag att tänka på den första häst jag ägde, Frosted Date. Jag och en kompis gillade skarpt en skimmel som hette Alexander Torgny e. Okänd Fader-Torgiana e. Torg som vann flera V65-lopp för Göran Edlund. Av en slump fick vi veta att mamman hade ett årsföl efter Frosted Yankee vilket vi naturligtvis tyckte var bättre än okänd fader. Frosted Yankee hade ju lämnat Varia som vann Stochampionatet 1981 så vi tyckte det var en utmärkt avelshingst.

Det här var 1985 och vi åkte upp till Alunda,  köpte hästen och hyrde en box hos Tommy Jansson (Extrem) på en gård utanför Västerås där vi med hjälp av Tommy körde in hästen själva. När han fyllde 2 år så lämnade vi hästen i träning till Janne Jönsson som då höll till på Hårby gård utanför Enköping. I februari skulle vi åka dit för att första gången se hästen i ett träningsjobb på rundbana och vi var vid ganska gott mod när vi anlände då Billan Westin just tagit ett VM-guld i skidor. Vi gick in i stallet för att vara med vid utselningen då det värsta ögonblicket i mitt travliv uppenbarade sig. Hästen stod gipsad och ordinerad boxvila i tre månader. Enligt Janne var han väldigt ”hingstig” och hade sparkat sönder sig själv när han inte kom åt stona. Kastrering så klart och tur att vi grabbar är lite lugnare.

 

1988 när han var 3 år hade Team Lennartsson flyttat till Rossvik utanför Eskilstuna och då flyttade vi dit hästen, dels för att det var betydligt närmare och dels för att jag tyckte att Per Lennartsson redan då var en alldeles utmärkt kusk. Det tog  ända fram till februari 1989 innan han kom till start efter många små problem på vägen.

Han kvalade på ett bra sätt i januari och jag åkte till Gambia ett par veckor och när jag kom hem låg Sundbyholmsprogrammet i brevlådan och det var start bara två dagar efter vi kommit hem. Jag minns att jag var oerhört nervös när jag skulle sjunga ” Alla fåglar kommit ren” inför hela klassen när jag gick i sjuan men det går inte att jämföra med det här. Varför utsätter man sig för något som gör att man skakar av nervositet två dagar före start. Kan väl tillägga att det blev bättre med nervositeten längre fram i travlivet.

Starten gick och från spår 9 kördePer fram för att få överta ledningen men Cattis Lundström ville inte släppa så det fick bli dödens hela loppet men det blev en enkel vinst till oddset 4.21. Jag vågade knappt titta på loppet men sprang med hela upploppet ner i någon sorts euforisk krigsdans. Att hjärtat klarar sådan påfrestning är otroligt. På bilden ser ni en 23-årig Per Lennartsson och Frosted Date i segerdefilering.

Han gjorde bara 10 starter, vann 3 lopp och tävlingskarriären blev bara 6 månader lång då han råkade ut för en gaffelbandsskada som han aldrig hämtade sig från men det var en mycket fin häst som bl.a var femma i Derbykval.

Tillbaka till Jordanstorp där jag var uppsatt på två hästar i backheaten. I det första körde jag French Queen e. Love You som var hur lugn som helst och mina tunna danska armar behövde inte brukas alls. Slaka tömmar i 6 heat. I nästa heat var det dags för 2-åringarna och jag skulle köra Klara Roc e. From Above där jag försökte ligga så nära Financial Dust som möjligt och det gick väl hyfsat. Det här är ju rutinjobb nu och dom säger inte så mycket men enligt Nils är FD en helt annan häst på rundbanan där han gör allt för att komma först och verkligen vill tävla. Han ser jättebra ut för dagen.

Aja. Det här blev lite väl mycket text och jag förstår er som inte orkar läsa men jag funderar på att ge ut en ljud-cd.

Vi hörs.  Mvh// Dansken

14 Comments

Add yours
  • 4
   AIK-dansken

   Tack Catta. Ja, jag har några supportrar men du skriver väldigt bra bloggar själv men lite för sällan. Dra en blogg om resan till Olympiatravet. Intressant att läsa om dina och Sandras eskapader.

 1. 6
  Catarina Damström

  Haha nej de som hände där stannar där. Man var ju livrädd du skulle bloggat nått om dom två slitna tjejerna som ramla ner till frukost. Jo de blir sällan bloggar, säger som Limpo jag har ingen inspiration 😉

  • 7
   AIK-dansken

   Inspiration???. Jag tror inte det behövs alls. Jag tror mer att det är rädslan att ingen ska tycka det man skriver är intressant nog. Det finns folk som tycker det jag skriver är jättebra ner till dom som tycker det är bara skit. So what, i en perfekt värld är alla bloggar jättebra men i vår vardag så skriver vi vad vi tycker och tänker, sen får andra bedöma om det är bra eller dåligt.Men det viktiga är att det skrivs något över huvud taget. Så skriv bara, Catta och Limpo, och skit i det där ordet inspiration då det egentligen inte är något annat än ett ord.

 2. 10
  AIK-dansken

  Hehe. Ja, han var lik Financial utan tvekan.Och vad gäller dans så har den alltid blivit bättre i takt med promillehalten.

 3. 12
  Thord

  Kul med en positiv rapport och ett mycket läsvärt kåseri , fortsätt gärna på den linjen jag ser fram emot mera. Men har Du någon förklaring till team Lennartssons stallform?, endast 2 segrar i september på 57 starter( 3,5%).

  • 13
   AIK-dansken

   Ja det har jag. Hästarna drabbas av och till av slembildning i halsen. Ingen hosta eller infektion men det sätter ner dom några procent och då uteblir segrarna men ändå många prisplaceringar. Även det nya stallet där FD står är drabbat och bättre luft än där är svårt att hitta. Går förhoppningsvis snart över.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.