First timer


Tjenare alla läsare!

För er så är jag ”den okända” men jag heter Fredrik Berg och är lärling hos Ulf Stenströmer tränare på Axevalla. Jag har fått erbjudandet att dela min tankar och idéer om travsporten och även ge er en inblick hur det är som kusk, detta ser jag fram emot och hoppas att ni inte kommer tycka mina inlägg är pest och pina. Men vi för börja med en presentation om vem jag är.

Jag har redan berättat var jag jobbar och vad jag heter så det behöver jag inte skriva igen, men min bakgrund inom travet började redan vid 7 års ålder när jag i princip tvingade min pappa att låta mig få ta körlicens till ponnyhästar, fast man fick inte köra lopp innan man var 8 år. Väl inne i ponnytravet så var jag fast för alltid för detta med trav och visste redan då att det var trav och travhästar som var min stora passion här i livet. Tiden gick med ponnyhästarna och jag körde ca 500 ponnylopp och vann ca 100. När jag fyllt 15 så kände jag att det var dags att ”flytta upp” ett steg, mot stora hästar och väl där bland dom riktiga travhästarna så fastnade jag.

När jag väl blivit klar med grundskolan så bestämde jag mig för att prova på jobbet som hästskötare i travstall, så jag packade väskan och åkte över till Norge hos Hans Christian Holm. Det var ett otroligt lärorikt år, där jag även körde mina första lopp, på 17 lopp blev det 2 vinster varav en vinst togs med ett kallblod.

Sedan så tjatade mina kära föräldrar på mig att jag var tvungen att han någon form av utbildning så då kom jag in på Åby travgymnasium i Göteborg som är en treårig utbildning om just travsporten. Efter dessa tre åren så började jag jobba hos Mimmi Elfstrand där fick jag verkligen chansen att få köra lopp och inte minst så fick jag vara med på äventyr som skötare på Rock Me (fjolårets rixhäst) och Miss My Money som jag var med på från första starten till V75 finalen på Romme. Det var en rolig tid men jag kände att jag var tvungen att utveckla mig själv så då fick jag jobb hos Uffe, där jag trivs som fisken i vattnet.
Kan ju passa på att berätta om mina framtidsplaner. Jag har en dröm om att vara egen tränare en vacker dag och den drömmen börjar jag komma allt närmre. Jag har två egna hästar för tillfället som jag tränar och tävlar med Bon Figaro som har varit väldigt bra hela året, han har gjort 15 starter och tjänat 114.000, sen så har jag även nu hans lilla syster Vivid Starlet som är en tvåårigt sto som jag förhoppningsvis ska ut och kvala innan vintern kommer.

 
Det var lite om mig nu vill ni säkert höra en av alla mina åsikter jag har om svensk travsport. Jag tänkte bjuda på en som jag kanske är inte ensam om att ha tänkt på. Det hade varit lite roligare för spelarna om travet hade utvecklats lite med sina banor runt om i landet. Vad sägs om en 1400 meters bana eller som Åmåls travet hade en dag i somras, högervarvs bana. Varför inte bygga en bana som Vincennes med en backe? Jag menar bara att det inte så himla roligt att titta på trav låt säga en torsdags kväll på Åby då ser man när Gooparna vinner 3-4 lopp, Svanstedt 5-6 och sen kanske Åby tränarna tar nån seger. Med det menar jag att det kanske inte hade sett ut så på en 1400 meters bana. Då kan inte Björn Goop fuska bort ett helt varv i spets eller så kan inte Svanen trycka gasen i botten på bortre långsidan.
Det är värt att tänka på för ST.

Det var allt ifrån mig denna gång.
// Fredrik Berg

4 Comments

Add yours
  1. 4
    Jennifer Nilsson

    Grymt skånepåg! 🙂 Kan bli spännande och höra dina tankar och funderingar här på bloggen! Välkommen i gänget 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.