Financial Dusts hovspricka


Financial Dust tränades i torsdags (inför loppet som gick i söndags) men då uppdagades det en hovspricka på ett av bakbenen. Oturligt när han var redo att tävla!

Idag var jag med familj, AIK-Dansken och Limpo på plats för att kolla upp läget med våran hjälte. Per Lennartsson och hovslagaren Lasse bjöd på en mycket bra genomgång av läget. Det är inte så bara att återge den till dom som eventuellt är intresserade. Jag gör ett försök och AIK-Dansken får rätta till det som är oklart.

Uppkomsten av sprickan är mycket troligen åsamkad av en yttre omständighet. Han kan ha sparkat på något för flera månader sedan som infekterad hoven och nu blommat ut.

Sprickan sitter ganska illa till på hoven som ni förhoppningsvis ser på nedan bild. Väldigt nära det område där hästen känner smärta. Det gör det svårare att rätta till problemet.

Hovspricka FD

 

På bilden nedan så visar Per hur långt man behöver frilägga sprickan från att ständigt spricka upp vid belastning. Hovslagare Lasse har utfört detta idag men jag har ingen bild på resultatet tyvärr. Tänkte inte så långt men man är nöjd med ”operationen”. Nu är hästen verkad och sprickan är frilagd. Han skodd med ringsko som ska göra att han inte belastar sprickan. Nästa vecka ska man göra ett försök att plasta in Financial Dusts hovspricka. Det är inget enkelt uppdrag då sprickan sitter så högt upp, det är svårt att fästa plasten med skruv på en plats där hästen inte känner smärta. Per ska dock vara erkänt duktig och vi tror att detta ska lyckas. Vid framgång kan han åter träna i slutet av nästa vecka och därmed tävla. Innan denna åkomma helt är läkt kommer det ta några månader.
Hovspricka FD 2

 

Hingstsnack mellan Financial Dust och Limpo:Limpo FD

6 Comments

Add yours
  1. 1
    Nicke BH

    Trevlig läsning! Eller så trevligt var det inte, ändå intressant. Hoppas på lyckad plastning!!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.