FD röntgad och behandlad i kotleden


Torsdag morgon och dags för det obligatoriska veckobesöket på Jordanstorp. Dagen till ära fick jag sällskap av Limpo, Jenny, Henke och Dylan (Lillhenke) för att kolla läget med Financial Dust och surra lite med den som alltid trevliga personalen. Vi såg också två heat med sju 2-åringar där samtliga såg bra ut, men det känns lite tråkigt att kolla snabbjobb utan att FD är med. Då svullnaden i kotleden inte riktigt vill ge med sig tog vi i dag beslutet i samråd med Per och Erik att veterinär Chris ska kolla honom eftersom vi försökt vänta ut skadan och den inte gett med sig riktigt även om det blivit lite bättre vecka för vecka.

 

Det började med att röntga båda framkotorna för att se om det finns några skelettskador vilket det tack och lov inte fanns. Därefter var det dags för ultraljud för att upptäcka eventuella inflammationer och där såg Chris direkt att det fanns i kotleden vänster fram. Den var enligt honom orsakad av små broskfragment som ätit sig in i leden och då fanns ingen annan utväg än att behandla honom. Det var en ganska enkel behandling där han spolade båda kotlederna med koksaltlösning och därefter tillsätta kortison. Två dagar i box och därefter får han sättas för vagn och skrittas några dagar till på torsdag då Chris tar en efterkontroll för att se att allt är bra.

När jag kom hem framåt sextiden satte jag på datorn för att se om Per vunnit några lopp på Valla på eftermiddagen. Naturligtvis vann han med en 20-oddsare och en 7-oddsare och om jag hade haft något hår hade jag slitit det i ren förtvivlan över missade spelintäkter. Jaja, sånt är livet.

Vi hörs.  Dansken.

13 Comments

Add yours
 1. 5
  Nick the BH

  Sa Chris något om Osteochondros eller tror dom fortfarande att det är något som hänt i hagen?

  • 6
   AIK-Dansken

   Chris tror att det beror på att hästen växer och att det i samband med träning har orsakat det här. Han nämnde aldrig Osteochondros men det är väl inte omöjligt. Astroskopi i så fall.

 2. 9
  Henrik Lagerstedt

  Stort tack för rapporten!!!

  Tur att V5 inte gav något speciellt på Solvalla men förstår att det svider i lädret.
  Hade det här kunna självläkt? Eller hade svulnaden gått ner temporärt och gått tillbaka vid belastning igen?

  När man själv inte hade tid att vara kvar fick jag ju inte svar på mina frågor…

  • 10
   AIK-Dansken

   Chris är där på torsdag eftermiddag igen, så det är bara att åka dit och ställa frågor. Nej, det här hade inte självläkt då det fragment som satt i leden och orsakade inflammationen måste tas bort. Naturligtvis kan samma problem återkomma om vi har oflyt men då finns det andra lösningar.

 3. 11
  John

  Trist att det strular, men händer ju tyvärr. Är ju långt kvar till kriteriet o derbyt än så får hoppas det rättar till sig. Bara att hålla tummarna o ge honom tid. :-/. Behöver ju inte stressa på för nåt premielopp iallafall :-).

 4. 12
  AIK-dansken

  Visst är det så John. Här gick det ju spikrakt i åtta månader innan det började krångla. Det här är min 24:e häst om jag räknat rätt och ingen har kommit till start utan problem på vägen och ett flertal har inte kommit till start över huvud taget. För flera av delägarna är det deras första häst och då känns det naturligtvis lite värre när rutinen saknas för problem av det här slaget. Som du säger, premieloppet har vi ju redan sålt bort så det bryr vi oss inte om.

 5. 13
  John

  Ja, är ju tyvärr vanligare med problem än att det går på räls :-/. Men precis som du har jag härdats :-). Även om jag nog haft rätt mkt tur så här långt. O man lär sig uppskatta när det flyter på !! Håller tummarna för att det är lindrigt o att ni är på rätt väg igen snart ! Våran som vi avstod Premie med Restless legs går det på räls med, kvalar i Juli o ser ruskigt fin ut. Den andra Argenti vici ska gå premie samma månad, där har det småstrulat lite också. Tappade en dryg månad men på gång igen nu, så kan vända fort åt andra hållet. Hon hade en period när hon inte tog ett travsteg, var som att hon hade en kniv i ryggen men vi hittade inga fel… Fick vila o sen helt klockren :-/. O ni har ju som sagt tiden på er sida om han inte ska ut som 2 åring. En periods vila under sommaren är inte hela världen. Bara det inte är nåt allvarligare, skulle det vara nån benbit är det ju inget större ingrepp. Som sagt, håller båda tummarna för er 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.