Derbyhelg!


Ett dussin timmar in i september och man kan bara konstatera att årets Derbyhelg är kommen utan att ”vinnarskallar” (förutom Strandqvist förstås) är på plats. Då är det tur att man kan följa allt som händer direkt från vardagsrummet och det är framförallt tre lopp den här helgen man måste spana in lite extra, morgondagens två Derbylopp och dagens Europeiska Treåringschampionat.

Europeiskt Treåringschampionatet lever i mitt tycke aldrig upp till sitt namn och det bygger nog mest på att det är för lågt förstapris. Vilka hästar som deltager beror enbart på var det arrangeras och när det i år körs i Sverige blir det helt enkelt ett treåringslopp för svensktränade hästar. Förra året kördes loppet i Italien och då var det, precis som idag, total dominans av hemmaekipage som gällde. Anledningen är såklart att det inte är värt mödan att skicka iväg en treåring över hela Europa för att ta chansen att blott vinna en halvmiljon. I Frankrike lär det väl finnas otaligt av treåringslopp med samma premie, så att locka hit ”grodätare” är nog omöjligt utan en speciell inramning (som t ex Elitloppshelgen). Efter en strykning i dagens upplaga finns det enbart tre hästar som tränas utanför Sverige och det är tre statister tyvärr.

Min personliga favorit i kullen heter Noble Knight och den här gången slipper han Standout som han fick sträcka vapen för i E3-finalen senast. Klaffar det med tempo och position fram till upploppet så kommer han blåsa ner det här gänget. Pojke Kronos satt fast med allt kvar senast och Örjan Kihlström brukar vara extra taggad efter sådana där misslyckanden. Italienska derbykval stundar för hästen, men jag tror ändå vi kommer se en kusk köra rejält för seger. Helt klart värsta motbudet emot stallkamraten. Global Offshore visade lite begränsning senast och det krävs nog att han får bluffa bort en bit av loppet för att han ska kunna vinna. Chapeau har hamnat rejält i fokus senaste två starterna då han först blev diskad måletta i Tyskland och sedan segrade på en tid under 11-bläcket på Gävle förra gången. Givetvis mycket imponerande, men jag tror inte han räcker till från bakspår mot Roger Walmanns duo.

Imorgon körs alltså det 85:e trav-Derbyt i Sverige till det här året har man höjt förstapriset till två miljoner och det är verkligen ett steg i rätt riktning. Nu är pengarna verkligen inte det primära för den här löpningen utan det är den eviga berömmelsen och prestigen som är svår att finna i något annat lopp i världen. Det nämns överallt och i många sammanhang, men det är verkligen värt att betona det; En häst får bara en chans att vinna Derbyt och det är otroligt svårt att köpa till sig en seger.

Innan kvalen hade jag Mellby Viking som slutvinnare och jag är verkligen stum av beundran av hästens prestation i försöket då han tappade väldigt mycket mark på en startgalopp, men ändå klarade av att nypa en finalplats. Även om ”hjärtat” har honom som personlig favorit i finalen så har ”hjärnan” efter lite analyserande bytt vinnare av loppet efter försöken. Det verkligen lyser knallform av Perfectly Enough och man kan omöjligen tro att det är samma häst som inledde säsongen med tre riktiga floppar. Barfotakörningen har givetvis betytt en hel del, men det märks att Stefan Hultman lyckats perfekt med sitt formtoppande till den här uppgiften. Förra året hade han vunnit Kriteriet utan störningen i början av loppet så distansen är inte något problem för hästen och efter den oturliga Kriteriegaloppen förra året tycker jag hästen vore värd en seger imorgon. När Örjan Kihlström för ovanlighetens skull väljer bort en häst som Travkompaniet och Margareta Wallenius-Kleberg äger så förstår man att det är något stort på gång.

Jag vill dock poängtera att det inte rör sig om någon stenklar vinnare utan jag tycker i alla fall uppåt åtta hästar har en realistisk chans att bli historiska imorgon. Pato såg bättre ut än någonsin i försöket och Timo Nurmos presenterar en kvartett som alla för dagen är kapabla till att göra sina livs bästa lopp nu när det verkligen gäller. Att kvala in fyra hästar även till årets Derbyfinal är helt sagolikt och den finske demontränaren fullkomligt ”pissar” på sina tränarkollegor med sin storhet. Jag blir inte förvånad om Timo Nurmos tar sin tredje Derbyseger på fem år.

Ivarssons Derbytips:
1: Perfectly Enough
2: Mellby Viking
3: Pato

Även Derbystoet har fått en ökad prissumma och i år är det en miljon till vinnaren vilket innebär att förstapriset dubblerats på två år. Det här medför att det ligger på samma nivå som Stochampionatet och det är nog dags att Axevalla snart lägger på en halvmiljon på sin kronjuvel för att det fortfarande ska kunna klassas som stonas ”egna Derby”.

Precis som i det stora Derbyt är det vidöppet och det är många med chans på förhand. Allra mest skulle jag unna Askens Valencia en riktig fullträff eftersom hon inte fick chansen att göra sig själv rättvis i Stochampionatet pga. sjukdom. Intrycket i försöket var helt enkelt magnifikt! Nu lär det bli att anfalla bakifrån i finalen, men det känns snarare som en fördel även om det såg väldigt bra ut i ledningen senast, En annan häst som såg grymt fin ut senast var ”Tarzans” Indiscribable och hennes utveckling under sommaren är precis som många av sina stallkamrater väldigt bra. Jag är dock tveksam till var hon kommer hamna någonstans i fältet då hon inte är rask första biten och femtespåret kan rendera i vingel. Stochampionatsvinnaren Drillbit Ås tror jag inte ett smack på nu när en formlös Johnny Takter hoppar upp och jag tror att hon kommer få ge sig över upploppet. Kimono Pearl var det många som trodde på i Stochampionatet men diskades tidigt för galopp den gången och förblev osynad. Den här gången blir hon nog alldeles för bortglömd och jag tycker att man ska se upp med henne. Temposkrällar i loppet är utan tvekan Famous Dream och Abborren som båda ser rejält formtoppade ut för dagen. Det har dock körts 21 upplagor av Derbystoet och hittills har ingen häst vunnit från bakspår.

Ivarssons Stoderbytips:
1: Askens Valencia
2: Kimono Pearl
3: Famous Dream

Nu laddar vi för topptrav i dagarna två på Jägersro och sedan en spännande match i eftermiddag på klassisk fotbollsmark när Blackburn Rovers gästar Leeds United i den engelska andraligan.

//Ivarsson

5 Comments

Add yours
 1. 1
  Strandqvist

  Även om han inte är en personlig favorit, men Takter formlös!?
  Möjligtvis på bortaplan?
  Tre segrar i tisdags och ytterligare tre i går under lunchtravet…
  #justsaying

  Derbystoet:
  Kimono Pearl – Indescribeable – Drillbit Ås
  Derbyt:
  Mellby Viking – Perfectly Enough – P d M

 2. 3
  Ivarsson

  Jag förstår hur ni tänker, men jag tänker i lite större banor. Det känns som om sommaren varit motig för honom. Vid en närmare titt så ser man att bortsett från miljonsegern i Norrbottens Stora Pris med Sanity så är den enda segern som kan lyftas fram lite extra en V75-finalseger med Truculent. Det är inte alls ett bra resultat för en kusk av Johnny Takters kaliber under travets högsäsong.
  Han har inte det där riktiga flytet i loppen och självförtroendet som känns lite extra viktigt för en person som Takter verkar saknas. Kanske är det så att Sanity’s spårotur/underpresterande har smittat av sig.
  Att han vinner lopp på vardagstravet i rask takt går nog inte att undvika med tanke på att han kör mycket lopp och många betrodda hästar.

  Sedan vill jag betona att det inte i huvudsak är pga. Takter jag inte tror på Drillbit Ås imorgon, utan mer för att jag tror andra hästar är bättre.

 3. 4
  Stackars Jack

  Visst. Förstår hur du tänker 🙂
  …o Johnny har vunnit de 2 första V75-loppen….

  Snart avspark på Elland Road…”Marching on together…”

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.