Bragdguldet till Fredrik Pedersen!


Det är några dagar sedan Kriterie- och Oakskvalen ägde rum och man har nu hunnit smälta intrycken. Kvällen gjorde mig inte besviken och inga tråkiga bortfall till finalerna inträffade vilket är bra för den sportsliga kvalitén.

Det jag minns starkast från kvalen och även hos vissa andra är givetvis det sista försöket där Lutfi Kolgjini stod för en kontroversiell styrning med sin ”sprinter” Classic Man. När ”Ludde” har framspår vet man sedan tidigare att första halvvarvet kan gå ruskigt fort, men med tanke på det försprång Aga Khan Boko fick direkt i starten så blev ”Luddes” initiativtagande minst sagt löjeväckande. Jag tror det finns flera olika anledningar till hans handlingssätt, han ser Aga Khan Boko som ett stort hot i en final och ville eliminera  honom redan i försöket. Sedan gjorde det väl inte mycket att kompanjonerna från Jägersro, Takter&Lejon, hade loppets streckfavorit Deuxieme Picsous en bit ner i kön. Samtidigt hade han också redan kvalat in tre hästar till finalen och kvällen var redan ”hemma”.

 Lutfi Kolgjini och Jorma Kontio har varit i heta tätkörningar tidigare och jag minns med blandad förtjusning Kriteriefinalen 2008 när Yanantin Boko och Micro Mesh var med i en långdragen tvist om vem som skulle leda loppet. Även den gången fick ”Ludde” känna på den värsta mjölksyran och Micro Mesh utgick felfri, medan Yanantin Boko gjorde ett enormt tappert lopp som trea. Jag vill understryka att jag gillar Lutfi Kolgjini som är en enastående tränare och svensk travsport skulle bli så mycket fattigare utan honom, även om just den här styrningen kan ha kostat en Kriterieseger för Aga Khan Boko.

All berömmelse till Lutfi Kolgjini och Timo Nurmos som kvalade in tre hästar var till finalen, men kvällens man var ändå Fredrik Pedersen. Med ett så pass begränsat material att jobba med och endast fyra 3-åringar på träningslistan, lyckades han kvala in två riktiga fidusar till Kriteriet och det är inte långt ifrån att det är två försöksvinnare. Storfräsarna har bland annat topphingstar som Viking Kronos, Varenne, Love You, Muscles Yankee som fädrar  till sina treåringar och här kommer Pedersen med två avkommor efter Rite on Line. Inget ont om den avelshingsten som får betraktas vara bättre än medel, men i det stora hela blir det inte riktigt på samma villkor. Jag blir oerhört glad med nytt blod i storloppen och tilldelar årets Bragdguld till Fredrik Pedersen.

Stig H Johansson har ett fruktansvärt bra material att utforma men i år har han inte lyckats kvala in deltagare till Drottningpokalen, Kungapokalen, Derbyt, Stoderbyt, Kriteriet eller Oaks. Det betraktar jag som ett megafiasko. Att han haft deltagare i stora unghästlopp i andra nordiska unghästlopp räddar inte upp saken. Antar att Stig H Johansson lär rannsaka sig själv och göra en utvärdering om vad som gått fel.

Jag har fått lite dåligt samvete för att jag inte riktigt snackat upp Oaks och för att jämna balansen lite i alla fall ägnar jag några rader till stona. Tamla Celeber är helt enkelt fantastisk och trots att hon inte var som allra bäst i försöket var hon outstanding. Är hon i normal författning blir inte finalen särskild spännande och det håller jag verkligen tummarna för att hon är, för kullens drottning ska vinna Oaks! Måste ändå säga att jag är mycket förtjust i Stefan Melanders Aisle Stand som såg ruggigt läcker ut vid sin dödensseger. Mamman Twisterella (helsyster till tiofaldiga miljonärskan Camilla Highness) var en mycket fin märr och det är inte helt överraskande att hon lämnar en sån här kanonhäst direkt. Stefan Melander har en fin 3-åringskull och hela stallet har höjt sig rejäla kliv i samband med den decimerade satsningen på fransk travsport. Att satsa på franska unghästar är ofantligt svårt och ”Tarzan” ser ut att trivas bättre bakom sina egna Scarlet Knight-avkommor.

1 comment

Add yours
  1. 1
    Glenn

    Klockrena analyser!…nu rullar vi mot kriteriet!solvalla,auktionen,ströget…here we came..

    /Trumslagarn

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.