Brad de Veluwe skapade en tidlös klassiker!


Jag vet att det är jobbardag som väntar och torsdagen redan blivit till fredag, men jag känner att jag måste skriva några rader om kvällen innan jag somnar. Det gäller att ta tillfället i akt medan fortfarande man har känslorna kvar inombords.

Planerna på att åka på Sprintermästarmeetinget har varit skrinlagda sedan långt tillbaka, men under den här veckan har man börjat känna lite ångest över ens idiotiska beslut. Få travhelger slår den här på fingrarna och är man travidiot så måste man helt enkelt vara på plats.

Ångesten blev såklart mycket värre när man fått bevittna tidernas bästa upplaga endast via datorn. Varje år denna tidpunkt pratas det om 1983 års upplaga där The Onion sprang ett sensationellt världsrekord och man kan verkligen dra paralleller med det som hände för några timmar sedan. Årets lopp tror jag är en ny tidlös klassiker och det smärtar verkligen i hela min själ att jag tog beslutet att i år avstå från att se Halmstads trippeltrav från första parkett.

Jag tycker det är ofta jag hör/läser banala uttryck i stil med ”det värsta jag sett på en travbana”  och ”den vinner Elitloppet nästa år”, men insatsen Brad de Veluwe (e. Andover Hall) stod för under torsdagskvällen var verkligen extraordinär och förtjänar i viss utsträckning alla tänkbara uttryck.

Den fenomenala segertiden på 1.09.7/1609a är ett nytt Europarekord över gällande förutsättningar. Att det skulle gå ruggigt fort i finalen kände jag på mig efter att ha sätt försöken. Brad de Veluwe hade sprungit hem sitt försök på 11 blankt med till synes ”en sekund” sparat i linorna, men att 10-gränsen skulle passeras så rejält och dessutom med krafter kvar kunde jag aldrig tro.

Jag tycker det är så förbannat kul att Finland har fått fram en häst av denna dignitet och det kan bli hyggligt med ”röj” på publikplatserna till storloppen nästa år. Jag tycker Tuomas Korvenoja gör helt rätt som redan nästa år kommer rikta in sig på Elitloppet. Hästen har fått en ganska tuff matchning hittills i karriären med tvååringsstartande, E3-matchning i Sverige, dubbla heat i Orsi Mangelli, krossad i Kungapokalen med sjukdom och nu dubbla heat i Sprintermästaren. Även om kretsen kring hästen kommer ta det lugnare under andra halvan av säsongen så tror jag att den här hästen kommer vara som allra bäst i sin karriär som 5-åring. The Onion vann Elitloppet året efter sin triumf i Sprintermästaren…

Andraplatsen togs utav Panne de Moteur (e. Credit Winner) som gör två sanslösa insatser. Jag tycker han bevisade vilken stjärna det här är när han trots dundertung resa i försöket enkelt kunde måttas in till seger av Örjan Kihlström. Det var exakt det där löpningsförloppet jag ville se honom klara av innan jag plockar fram epitetet ”allround”. Precis som dagens segrare så kommer vi se Panne de Moteur på startlinjen i nästa års Elitlopp.

Inte riktigt samma kaliber håller Kungapokalsvinnaren Fawkes (e. S.J.’s Caviar) som tog en tredjeplats från vinnarhålet i finalen och vilket kan klassas som maxutdelning. Att det är en kanonhäst skriver jag dock under på och han hade varit väldigt vinstfarlig om det varit en ”normal” upplaga.

En sak som ska framhävas och som ibland nästan blir lite väl tjatigt är hur fruktansvärt duktiga banskötarna, med bröderna Johansson i spetsen, är på Halmstad. Man hörde på både Korvenoja och Hultman hur extremt förtjusade dem var i banunderlaget den här tävlingsdagen. Tänk om alla banor hade denna kvalitet på banunderlaget, förstå hur mycket mindre fräschörproblem vi skulle ha i svensk travsport.

//Ivarsson

8 Comments

Add yours
 1. 2
  Stigge

  Tiden BdV springer är helt fantastisk. Men jag är ännu mer imponerad över av att han fullkomligt utklassar de andra. Inte helt slutsålt heller, som det ser ut.

  Efter Kungapokalen fick iaf jag känslan av att hästen hade ”bränt sitt krut” under en tuff 3-åringssäsong. Men det kunde ju inte vara mer fel. En magisk insats.

  • 3
   Ivarsson

   Absolut, det där när Korvenoja petar lite på honom i sista sväng och omedelbart får en längd är en tempoväxling som kommer att sitta på min näthinna mycket länge. Mäktigt!

 2. 6
  Henrik Lagerstedt

  Jag antar att du nu har läst Peter Untersteiners spalt i travronden angående banunderlaget.

  Banan ska läggas om för första gången på 18år.
  Konstgjord andning har fått den i skick ändå… Spännande att se hur bra det kan bli!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.