Big Devil – Min 10:e häst


Året var 1995 och vi hade nyligen sålt Myles Replay till Antti Väsänen. Vi tog pengarna vi fick för honom och åkte till Gurra Gustavsson som hade en gård utanför Köpning och köpte den då ettårige Big Devil e. Little Devil- Biggan Dalf, en stam som inte var särskilt imponerande. Vi hade tänkt att jag skulle ta ut amatörlicens och stå som ansvarig tränare men hästen skulle till största delen tränas och skötas av Tåten Gustavsson som hade ett litet stall alldeles bredvid Sundbyholms travbana. Konstigt nog behövdes ingen utbildning eller kontroll av mina kunskaper som tränare utan det räckte med att Per Lennartsson intygade att jag kunde klara av att sela ut och köra häst.

Jag minns att jag var där en torsdag och skulle köra hästen efter provloppen som alltid kördes runt lunchtid. Jag hade lämnat jobbet under förevändning att jag skulle på ett kundbesök i Eskilstuna men åkte i stället till Sundbyholm vilket hände ett otal gånger. Vid ett tillfälle ringde ägaren till det företag jag var anställd och frågade var jag var och precis när jag svarade hördes högt och tydligt, vi kallar till start i provlopp ett om fem minuter. Jag har aldrig varken före eller efter slagit av en mobiltelefon så fort.

Hästen kördes in och  och gick premielopp i slutet av 2-årssäsongen och kvalade i mars som 3-åring. Det här var en häst som verkligen hade svårt för sig och de första två starterna slutade med galopp. I tredje starten körde Per Lennartsson och då slutade han tvåa på Sundbyholm och vi fick upp lite hopp om att han skulle springa in några kronor i sin tävlingskarriär.

I den åttonde starten som var i lopp 10 på Solvalla i slutet av september slog han till och vann för Hockey som körde de flesta starterna han gjorde som 3-åring. Förstapriset var 30.000:- vilket var oerhört bra för att vara för femton år sedan. Vinnaroddset var drygt 24 gånger och hela ägargänget sökte sig upp till Valla krog för att dricka några groggar och fira vinsten. Dom hade egentligen stängt då tävlingarna var slut men när vi kom ledda av en alkoholstinn segerrusig dansk hade dom inget val, det var bara att servera. Vad jag minns av segerdefileringen var att jag hörde mitt namn nämnas som tränare i högtalaren och när jag vände mig om för att ta emot folkets jubel var det helt tomt på Valla förutom oss.

Tre veckor senare åkte vi till Åby för att starta i rikstoton då vi hade poäng som räckte men han var usel i den starten och det som var roligt med den resan var som vanligt festandet som vi ägare var bra på med Tuvan och Tommy West i täten. Det var egentligen en ganska medelmåttig häst som vann två lopp som 4-åring och ett som 5-åring. Som 6-åring vann han två lopp varav ett var ett b-lopp på Lindesberg. Det fanns bara fyra åskådare på publikplats då och vi gjorde vågen när Lars-Åke Söderholm vann överlägset och första priset var en tusing. 2001 som 7-åring gjorde han åtta starter och var oplacerad i alla och jag var kraftigt ifrågasatt som tränare. Dock, han sprang in 211.000 och tog sex segrar, fem andraplatser och fyra tredjeplatser.
I juli 2001 sålde vi honom till Malta och när malteserna var där och provkörde honom och affären var klar drog dom iväg snabbt och efter en stund hade vi konstaterat att dom snott Tåtens hjälm innan dom åkte.

Återkommer med den 11-e hästen.   Vi hörs.   Mvh// Dansken.

 

5 Comments

Add yours
 1. 2
  Camilla

  Big Devil..
  Jag har faktiskt träffat Big Devil, i det lilla stallet bredvid Sundbyholm.

  Följde med en kompis vars pappa var med och delägde en annan häst i samma stall, minns bara inte namnet på den, någonting med ”—– Boy”, tror att den också exporterades. Det här kan ha vart 97-98 kanske..

 2. 3
  AIK-dansken

  Alldeles rätt Camilla. Hästen var Verrazano Boy som delägdes av Elin Sundin med familj. Han exporterades 1999 till Malta.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.