Är Team Goop ett farmarlag?


Det är verkligen en ljuvlig period som pågår nu när travsäsongen är inne i högsäsongen på allvar. Fina tävlingar avlöser varandra och Färjestads dubbeltrav till helgen blir en riktig höjdare med läckra E3-finaler som höjdpunkter på vardera dag. Skulle vädergudarna vara på rätt humör kommer det gå väldigt fort för unghäststjärnorna på den vrålsnabba ovalen.

Man hinner knappt återhämta sig från den helgen innan det vankas nya storlopp. I min förra text försökte jag snacka upp Sprintermästaren lite grann och idag kom startlistorna till torsdagen. Försöken ser verkligen utsökta ut, men jag vill suga lite på dessa innan jag ger mig in på några djupare analyser. Halmstad har på nytt fått ihop en mycket sevärd torsdagskväll det här meetinget och man börjar känna lite ångest över att man uteblir från folkfesten i år.

En häst man verkligen kan förknippa med Halmstad är årets Elitloppsvinnare Commander Crowe. Fokuset senaste veckan har varken varit på hästens senaste storseger i Kymi eller kommande starten i Forus Open på söndag, utan istället på minoritetsägaren Morgan Svensson som tydligen sålt sin knappa tredjedel i hästen till franskt håll. Jag tycker det hela verkar vara mycket tragiskt och skulle verkligen vilja veta orsaken till det här. Utan att vara särskilt kunnig på affärsverksamhet så förstår även jag att försäljningsvärdet på en nioårig valack är väldigt dåligt, trots att det kanske handlar om världens bästa häst just nu. Att det råder en schism mellan honom och majoritetsägaren Calle Wihlborg är väl rimligt, men om det skulle grundas på att den sistnämnde fick all fokus efter segern på Solvalla förra månadsslutet är det ännu mer tragiskt. Det är väl inte för att hamna i fokus som vi alla hästägare går runt och drömmer om att en gång få vara med och vinna det största loppet en svensk kan vinna. Vi får se om det kommer någon officiell förklaring till det hela när affären är helt bekräftad.

Igår arrangerade Fornaboda sin största dag för året och det är väl en skandal att undertecknad inte är på plats en tävlingsdag som denna när det dessutom var många fina hästar som startade. Den dagen jag hittar ett bättre jobb ska jag åka på obegränsat med vardagstrav och avstå slöandet framför ATG Live.

Det finns flera fyrbenta att framhålla från igår, men jag väljer att lyfta fram fyraåringen Brasil Boko som imponerade direkt i sin debut för Åke Svanstedt. Det här kraftpaketet kan verkligen vara en häst för första söndagen i september och då talar jag givetvis om Derbyt. Motståndet igår var medelmåttigt, men man kan ändå konstatera att intrycket på honom var riktigt bra. Listan över hästar som lämnar Stall Goop för Svanstedt blir bara längre och längre. Det är givetvis något som ökar prestigen mellan huvudpersonerna ännu mer. Jag satt och funderade på hur många exempel från dessa flyttar som man kan understryka som succéflyttar.

Fick fram sju stycken pållar (finns säkert fler) ganska snabbt och Brasil Boko kommer garanterat hamna i samma skara. Eller vad sägs om Ninochka (e. Spotlite Lobell), Mr Picolit (e. Scarlet Knight), Ågårds Ludde (e. Alf Palema), Ågårds Lars (e. Enjoy Lavec), The Man (e. Fast Photo), Rutger Raket (e. Trade Balance) och Cash Winning Vita (e. Echo). Det här är såklart en katastrof för Team Goop som riskerar tappa fler lovande hästar till sin värsta antagonist. Åke Svanstedt har inte lyckats lika bra med sina treåringar som övriga årskategorier senaste åren och en bra affärsidé kanske skulle vara att sätta en fin unghäst på Lökene hos Goop för att sedan flytta den till ”Svanen” innan fyraåringssäsongen. I teorin skulle den fungera perfekt, men i praktiken skulle man nog främst framstå som en illojal och girig hästägare.

Nu är det bara att ladda inför EM-semifinalen mellan Tyskland – Italien och det är bara hålla tummarna för en germansk triumf. Får hoppas att landslaget inte går på samma smäll som Bayern München och förlorar trots sin överlägsenhet. Jag tror på en 1-0-vinst som tas med stor kontroll på det hela och ett nickmål av försvarsgeneralen Mats Hummels blir avgörande. 26 ggr på Svenska Spel som första målskytt kan vara kul att testa, så har man avlagt ”maiden” när det gäller spel i det här mästerskapet.

//Ivarsson

4 Comments

Add yours
 1. 3
  John

  Hade jag haft en tredjedel i en sån topphäst o majoritetsägaren säger att hästen troligen slutar tävla vid årsskiftet, så hade man nog surnat till. Vet inte vad han sitter i för sits ek men känns egotrippat att köra över Morgan tycker jag. Mer märkligt att nån vill köpa en så dyr gårdshäst..

  • 4
   Ivarsson

   Jag har väldigt svårt att tro att Commander Crowe lägger av efter gällande säsong, även om jag också hört hur snacket gått från Wihlborgs sida.
   Hästen är bättre än någonsin och kommer ha massa titlar att försvara nästa år.
   Efter det kanske det kan vara läge att avsluta karriären på ”franskt vis”, det ser ju inte så roligt ut med 11- och 12-åringar i storloppen direkt. 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.