Alla vägar bär till Rom!


I min förra text skrev jag att vi skulle vända blickarna mot La Croise-Laroche och Europaderbyt, men det var i Rom och på Tor Di Valle som dagens största happening ur svensk synvinkel ägde rum. Lutfi Kolgjini’s läckre Nadir Kronos (e. Varenne) ledde varje meter av årets Italienska Derby och tjänade nästan 3 miljoner. Att hästen såg riktigt bra ut i försöket nämnde vi på hemsidan, men att det skulle bli finalseger och på det här lätta sättet gick inte riktigt att förutspår. Att favoriterna svek och att Andrea Guzzinati i ärlighetens namn fick husera  i täten i måttligt tempo första varvet bör dock tilläggas. Grymt stort ändå!

Nadir Kronos är fortfarande en doldis för många svenskar och det är fullt naturligt efter att endast ha vunnit ett lopp på fem starter i Sverige, och det i debuten som 2-åring. Hästen gjorde för tre starter sedan ett riktigt bra lopp utvändigt om svenske Kriterievinnaren, tillika stallkamraten, Raja Mirchi (e. Viking Kronos) som tvåa och man kan i efterhand konstatera att 2010 års upplaga av Jarlsbergs Grand Prix hade en ruggig spetskompetens med två av Europas hetaste 3-åringar.

I början av juni ropade Kolgjini tillbaka Nadir Kronos för ca 1 miljon kronor vid en auktion i Bologna och man kan bara bli imponerad av denne Kolgjini. I år har han väl lyckats med allt förutom Elitloppshelgen?

Istället såldes hästen vid Kolgjini Sales i samband med Hugo Åbergs sista veckan i juli. Ex-fotbollspelaren Tommy Frejdh nappade och betalade 1,5 miljoner.  Oavsett hur stor del av hästen han köpte får man anse att affären redan är hemma. Tommy Frejdh var bland annat med och ägde Kari Lähdekorpi’s grålle Quattro Qui (e. Camino) som rusade genom klasserna inom rikstoton innan han såldes utomlands, även den hästen var en mycket bra affär.

*

Det blev alltså Fransk/Holländsk-seger när Main Wise As (e. Yankee Glide) tog hem Europaderbyt. Det var ingen prestation i loppet som kommer etsa sig fast i minnet under en lång tid framöver och vinsten skriver vi på Sebastian Ernault’s konto som hittade det perfekta loppet i andra par utvändigt. Jag tror merparten av loppets hästar vinner det här loppet med samma resa som den Main Wise As erhöll.

Jag fick rätt i att Sebastian K. (e. Korean) skulle bli bästa svensk i loppet och det var synd att han inte fick chansen att släppa till en bättre häst än Red Hot Dynamite (. Enjoy Lavec), för då hade kanske upploppet sett annorlunda ut och en riktig lucka infunnit sig. En miljon kronor är dock fina pengar och jag står fast vid att den här hästen passar på kontinenten. Det stora 4-åringsloppet Criterium Continental som går i mellandagarna på Vincennes bör vara ett långsiktigt mål att matcha emot.

Min vinnare Sam Bourbon (e. Goetmals Wood) fick ett tufft lopp i dödens och var slagen när han galopperade på upploppet. Det kan dock ha varit en andraplats som rök och den miljonen på kontot kan fälla avgörandet när det vankas Prix D’Ameriqueplatser i januari.

Svenska Derbyvinnaren Joke Face (e. Viking Kronos) kom som väntat fel från innerspåret och var aldrig med i någon tätstrid. Vintervila nu månne? //Ivarsson

1 comment

Add yours

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.