Acclaim i mitt hjärta


Vet inte vart jag ska börja när jag tänkte sammanfatta en fantastisk karriär som jag fick vara med om hela vägen. Första mötet med Acclaim var på hösten när han var 3 år och han hade hunnit med nån start innan han kom i min vård. Ska erkänna att det inte var kärlek vid första ögonkastet, nej jag ville faktiskt inte sköta han. Hästen var så energisk och bortskämd och tog så mycket tid och jag hade redan nån passhäst för mycket så sist in först ut sa jag. Men jag blev inte av med honom förrän nu efter 8 år ihop när jag valt att lämna honom och gå vidare i livet med nytt jobb. Acclaim lyckades med allt hela tiden. Var han i hagen så sprang han omkull , var han i skrittmaskinen så slog han sönder grindarna. Man skulle kunna säga att det var en häst med damp. Att det skulle bli en sån stjärna trodde man inte heller när man körde honom. Men något som Accliam alltid har varit så är det glad. Och det är nog mycket av det som gjort honom så bra. Alltid glad och positiv inställning till livet.

Han vann 19 V75 lopp totalt och jag selade ut honom vid alla, så Sverige har vi sett tillsammans. 5 raka i guld var stort men jag fattade inte det då. Hade kunnat blivit 6 raka, men så kom det en andraplats i Olympiatravets final. Acclaim fick aldrig vinna något riktigt stort lopp, men lyckades ändå tjäna 7,5 miljoner till sina ägare. Att ha en passhäst med i Elitloppet är nog ”once in a lifetime”. Även om hästen inte var frisk där och sliten efter en tuff vinter så är det stort att ha en av dom där 16 sista helgen i maj.

Jag kan nämna hur många fina prestationer som helst med honom, men en som jag minns lite extra är segern den 19 januari 2011. Hästen hade startat på annandag jul men var sliten och fick gå till veterinären. ”Hockey” åkte till Thailand och hade bara informerat mig om att den 19:e ska han starta, så jag fick lägga upp det hela som jag ville med träning och så. Hästen hann också få en halsinfektion mellan starterna så det blev inte så mycket träning. Jag var rädd att det inte skulle gå vägen. Men dagen innan loppet så fick jag ett SMS av ”Hockey” –  ”jag hinner inte värma hästen utan jag kommer till loppet”. Jag fick fråga Sören Eriksson om han kunde värma. Det gjorde han så gärna. Hockey hann precis komma till Solvalla och köra loppet. Planet landade ca en timme innan start. Hästen bara lekte med dom andra och vann lätt. Jag kunde andas ut, Hockey skulle inte säga att jag hade tränat för dåligt nu i alla fall.

I kretsen kring hästen är jag nog den lyckligast lottade. Att få vara med Acclaim till vardags har varit helt underbart. Man skulle kunna säga att vi har lekt oss igenom livet. När Acclaim är med mig då vet han att allt är på lek och att han gör som han vill. Att han småbits och sparkas de får man vara beredd på.  Sen att man måste ha kedja när man leder honom för att man inte ska tappa honom är väl inte vanligt på en gammal valack.

Men så många gånger jag har tappat honom så har det varit ett måste att ha i alla fall när man är på trav med honom. Är han lös på gården är ingen större fara. Men han gör bara så där med mig. Förra veckan så stod hästen och vägrade gå framåt fast jag hade ett äpple och försökte locka honom med. Så kom Anton och bara tog honom i grimman och gick. Så att det är en speciell relation vi har tror jag ingen tvivlar på.

Hans ägare har varit fantastiska dom med. Även om det gått tungt i perioder framför allt på slutet så har dom aldrig tvivlat på oss kring hästen och låtit oss jobba på med honom i våran takt.  127 starter blev de 37-25-12 och 7 481 900 kr. Så igår var det avtackning på Sundbyholm. Väldigt fint gjort av banan och Acclaim blev gladast över morotsäcken. Det är en riktig gottegris. Nu önskar vi honom ett gott pensionärsliv i hagen på Berga Gård.

Jag kommer att åka och hälsa på honom så ofta som jag är i Eskilstuna. Han är den killen som har störst plats i mitt hjärta och jag ångrar inte att jag tatuerat in Acclaim med kinesika tecken på ryggen. De har varit många tårar på slutet och framför allt i fredags när jag körde honom en sista gång.

Men nu finns det inga tårar mer att gråta och jag är glad för det som har varit men ser framemot att få börja jobba hos Stig H Johansson den 1 december. Kanske blir det en fin saga där med.

Categories

5 Comments

Add yours
 1. 1
  Pk

  Väldigt trevlig läsning och samtidigt så blir man väldigt berörd. Förstår att de känns ledsamt för
  Dig samtidigt som man aldrig kan förstå hur du känner dig. Tack för att ni gjorde det så bra iallafall!!
  Lycka till på ditt nya jobb hos Mr burns 🙂 kär
  Hårt och hoppas du hittar en ny stjärna i din vardag!!

 2. 4
  Catarina

  Avtackningen gick så fort och jag var så tom hela jag. Försökte hålla tillbaka tårarna sen så var jag helt slut och sönder stressad av att haft två som startat. Kan till läggas jag var bakfull oxå. Så jag fatta inte hur fint de var. Filmen dom spela upp såg jag knappt. Men kul publiken blev berörd.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.