Åby Stora Pris & Kriteriekval stundar!


Just nu befinner vi oss i en ljuvlig period travmässigt. Åby Stora Pris avgörs i eftermiddag, Kriteriekval på onsdag samt unghästauktioner överallt!

Åby Stora Pris i eftermiddag är riktigt klurigt och det är svårt att veta hur heaten kommer gestalta sig rent taktiskt. Jag är verkligen inte säker, men jag tror att när väl krutröken lagt sig så har Torvald Palema avgjort i raka heat precis som förra året. På V75 är spelvärdet dåligt på honom så det känns värt att testa en gardering där.

Kriteriekvalen på onsdag är nog för mig, om vi exkluderar Elitloppshelgen, årets roligaste tävlingsdag. Det är nu 3-åringarna står inför sitt riktiga slutförhör och kullen känns riktigt stark. Aga Khan Boko (e. Viking Kronos) visade verkligen senast vilket stjärnämne han är och den insatsen höjde verkligen temperaturen ytterliggare på Kriteriet. Han lottades till innerspår i sitt försök vilket känns onödigt spännande när det handlar om en överlägsen häst, men om han löser uppgiften från ledningen eller via en ”safety start” spelar ingen roll. Tyvärr föll E3-vinnaren på medeldistans Amaru Boko (e. Coktail Jet) bort pga skadebekymmer, men det känns helt rätt att ställa in säsongen och se till att hästen är riktigt förberedd inför 4-åringssäsongen istället för att jaga småslantar nu i höst. Hade också varit kul att se Goop’arnas talang Goober (e. Viking Kronos) i Kriteriekvalen men han är lite försent igångstartad tyvärr.

Som jag tidigare var inne på tycker jag det är tråkigt att Tamla Celeber (e. Cantab Hall) tar den säkra vägen och möter sina kullsystrar i Oaks istället för att testa mot hingstarna i Kriteriet. Givetvis är det ett naturligt val av ägarna, men det gör ju Oaks till ett ganska självskrivet och ointressant lopp.

Det är riktigt svårt att hänga med i alla auktioner som äger rum i Europa och även snart ”overthere”. Man får helt enkelt prioritera och då ligger givetvis Kriterieauktionen närmast till hands. Det kan absolut finnas en Kriterievinnare i ringen och särskilt torsdagen ser intressant ut. Det är en mycket diger  men också kul läsning i den där tjocka katalogen!

Lev väl!

3 Comments

Add yours

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.